Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó rokoval v Madride o príprave krajiny na európske predsedníctvo

13.02.2024, 22:12
Autor:
TASRTASR

Podľa Szijjártóa práca Európskej únie bude musieť byť koordinovaná v oblastiach, ktoré nie sú súčasťou bežnej maďarskej agendy, akým je napríklad morský rybolov.

Šéf maďarskej diplomacie rokoval v utorok v Madride so španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albarezom o príprave Maďarska na predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré Budapešť preberie v druhom polroku tohto roka. Informoval o tom Péter Szijjártó prostredníctvom príspevku zverejnenom na Facebooku.

"Patríme do predsedníckeho tria, keďže v minulom polroku predsedali Španieli, teraz Belgicko a potom bude predsedajúcou krajinou Maďarsko," spresnil šéf maďarskej diplomacie. Dodal, že španielsky rezortný partner ponúkol svoju pomoc a podporu počas maďarského predsedníctva Európskej únie.

Podľa Szijjártóa práca EÚ bude musieť byť koordinovaná v oblastiach, ktoré nie sú súčasťou bežnej maďarskej agendy, akým je napríklad morský rybolov.

image

Pád maďarskej prezidentky Novákovej. Tlačil na ňu biskup, pre ktorého by Kati údajne urobila čokoľvek

Maďarské predsedníctvo sa podľa maďarského ministra bude konať v mimoriadne nepredvídateľnom období, keď európsky kontinent a EÚ stoja pred mimoriadnymi výzvami. Ako jednu z nich menoval nelegálnu migráciu, keďže tlak sa stupňuje. Počet migrantov v Španielsku vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol o 82 percent.

"Hrozí, že Európania stratia Európu, pretože bruselská migračná politika láka ľudí z rôznych kútov sveta," podčiarkol Szijjártó a dodal, že je potrebné, aby Únia rešpektovala a dodržiavala medzinárodné právo a netrestala tých, ktorí ho dodržiavajú.

K otázke dvojstranných vzťahov Španielska a Maďarska šéf maďarskej diplomacie povedal, že Madrid sa síce s Budapešťou nezhodne vo všetkých politických otázkach, čo však ani nie je nutné. "Sme totiž dve krajiny rôznej veľkosti v rôznych geografických podmienkach. Rešpektujúc rozdiely sa zameriavame na tie oblasti, v ktorých môže spolupráca skrývať vzájomné výhody a vzájomná podpora predsedníctva EÚ je jednou z nich," dodal Szijjártó.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:10