Bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová a český expremiér Andrej Babiš na Mestskom súde v Prahe, kde začalo opätovné pojednávanie kauzy Čapí hnízdo. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš

14.02.2024, 18:46
Autor:
TASRTASR

Po záverečných vyhláseniach Andrej Babiš aj druhá obžalovaná Jana Nagyová požiadali, aby bol rozsudok vynesený v ich neprítomnosti.

Český expremiér Andrej Babiš v reakcii na opätovný oslobodzujúci rozsudok Mestského súdu v Prahe v kauze Farmy Čapí hnízdo uviedol, že má radosť. Napísal to na sociálnej sieti X, pričom na vyhlásení rozsudku sa osobne nezúčastnil.

"Mám radosť," napísal predseda ANO bez ďalších podrobností. Priebeh pojednávania nechcel komentovať ani počas dňa, keď bol na súde prítomný. Vyjadril sa len ku konkrétnemu znalcovi, ktorého si súd opäť pozval. Jeho posudok bol podľa Babiša účelový.

Po záverečných vyhláseniach Babiš aj druhá obžalovaná Jana Nagyová požiadali, aby bol rozsudok vynesený v ich neprítomnosti.

Krátko nato z budovy súdu odišli. Súd o niekoľko desiatok minút vyhlásil oslobodzujúci rozsudok. Zatiaľ nie je právoplatný. "Musím si naštudovať argumenty a potom uvidím, čo ďalej," reagoval na možnosť odvolania štátny zástupca Jaroslav Šaroch.

Predseda senátu Jan Šott oslobodenie zdôvodnil tým, že skutok popísaný v obžalobe nebol trestným činom. Vina by podľa neho musela byt preukázaná obom obžalovaným zvlášť, a to sa v tomto procese podľa neho nestalo.

"Rozhodne nesúhlasíme s pánom Babišom, že by išlo o účelové politické stíhanie," zdôraznil Šott. Dodal, že v práci polície ani štátnych zástupcov nevidel žiadnu snahu Babišovi uškodiť. Predseda ANO opakovane označuje stíhanie polície za účelové a zdôraznil to aj v stredu.

Šott po vyhlásení rozsudku urobil pre novinárov krátky brífing, počas ktorého odpovedal na ich otázky a rozsudok podrobnejšie vysvetľoval.

Zdôraznil, že senát sa podrobne zaoberal všetkými výhradami odvolacieho Vrchného súdu v Prahe. "Avšak ani v súhrne nevedú k jednoznačnému záveru o vine obžalovaných," dodal.

So senátom prípad podľa jeho slov podrobne riešili od rozhodnutia odvolacieho súdu, a to im umožnilo vyniesť rozsudok už v stredu, čo mnohých vrátane obhajoby prekvapilo.

"Strávili sme nad tým naozaj veľa času," povedal Šott. Vyhotovenie rozsudku by podľa neho nemalo trvať tak dlho ako vlani, keď na ňom pracoval asi tri mesiace.

01 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 02 - Modified: 2024-05-03 14:04:03 - Feat.: - Title: Do gymnázia v českom Litvínove vnikla neznáma osoba, polícia muža zadržala 03 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 04 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 05 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:57