Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Metsolová rokovala s českými lídrami o budúcnosti Únie, uctila si obete streľby na univerzite v Prahe

14.02.2024, 21:01
Autor:
TASRTASR

Český premiér ako jednu z tém rozhovoru vyzdvihol aktuálne dianie v agrosektore.

Česko v stredu navštívila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. S premiérom Petrom Fialom hovorili o prioritách EÚ na ďalších päť rokov či o aktuálnej situácii v európskom poľnohospodárstve.

Metsolová sa v Prahe stretla so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi a uctila si tiež pamiatku obetí decembrovej streľby na Univerzite Karlovej.

Podľa Fialu mala jej návšteva špeciálny rozmer v tom, že ČR tento rok oslávi 20 rokov členstva v EÚ. V súvislosti s výročím Metsolová na sociálnej sieti X napísala, že je teraz potrebné ešte viac pracovať na tom, čo sa dá urobiť lepšie, a zabezpečiť ľuďom jednoduchší, spravodlivejší a bezpečnejší život.

Český premiér ako jednu z tém rozhovoru vyzdvihol aktuálne dianie v agrosektore. "Sme si vedomí toho, že musíme znížiť byrokraciu, ktorej poľnohospodári čelia. Musíme nastaviť rozumné požiadavky v oblasti životného prostredia," povedal Fiala s tým, že Česko je pripravená podieľať sa na hľadaní európskeho riešenia.

Na Pražskom hrade Metsolovú prijal český prezident Petr Pavel. Šéfka EP ocenila, že sa naňho a jeho vodcovstvo môže Európa spoľahnúť. Vyzdvihla posilňovanie pomoci Ukrajine či zlepšovanie európskej obrany.

Dopoludnia si so šéfkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou na Námestí Jana Palacha uctili pamiatku obetí decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Podľa Pekarovej Adamovej spolu hovorili aj o blížiacich sa európskych voľbách.

"V júni nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Každý občan bude môcť sám prispieť k rozhodnutiu, akým smerom sa bude Únia v nadchádzajúcich rokoch uberať. Diskutovali sme preto o aktuálnych výzvach, akými sú bezpečnosť, odolnosť, ale aj rozvoj spoločného trhu alebo riešenie migrácie," priblížila predsedníčka snemovne. Tá podľa nej dlhodobo spolupracuje s EP v zavádzaní praktických opatrení proti ovplyvňovaniu volieb. Za vážnu bezpečnostnú hrozbu považuje najmä ruské vmiešavanie sa do predvolebných kampaní v Európe.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:07