Ukrajinskí vojaci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Avdijivské peklo: Rusi útočia zo všetkých strán, kosia ich elitní snajperi. Ukrajincom dorazili posily

15.02.2024, 10:30
15.02.2024, 12:03
Autor:
dttdtt
  • Ostreľovači z elitnej ukrajinskej formácie majú za nepriateľskou líniou pri meste Avdijivka neľahkú úlohu.
  • Prerušiť ruské zásobovacie trasy smerom na front, a čo najviac tak okupantom sťažiť postup dopredu.
  • Ruské vojská sú vďaka obrovskej palebnej sile teraz nebezpečne blízko obkľúčenia ukrajinských obrancov, ktorí sa boria s nedostatkom munície.
  • Ukrajinská armáda vyslala do bojov o mesto ďalšiu brigádu ako posilu.

Prvý Rus sa zrútil k zemi krátko po tom, čo vzduchom zasvištila guľka. Stál na Ruskom kontrolovanom území v Avdijivke a jeho krajania, obťažkaní zásobami na front, nedokázali nájsť pozíciu ostreľovača. Vzápätí zaznela druhá rana, ktorá zneškodnila ďalšieho ruského vojaka, zatiaľ čo sa dal zvyšok jeho spolubojovníkov na útek do bezpečia.

Spúšť v oboch prípadoch stisol sniper z ukrajinskej špeciálnej jednotky Omega – elitného útvaru národnej gardy, ktorý má len niekoľko sto členov. V jeho radoch sú útočné formácie, špecialisti na záchranu rukojemníkov aj potápači. Všetci v Omege prešli náročným výcvikom, z ktorého teraz ťažia, keď sa za súmraku plížia za nepriateľskú líniu a za úsvitu zase späť.

„Našou hlavnou úlohou je prerušiť nepriateľské zásobovacie trasy, pretrhnúť logistiku a prekaziť snahu nepriateľa dopraviť do tejto oblasti ťažkú techniku,“ popísal denníku The Times major Ihor Štefko, veliteľ ostreľovačského tímu Omegy.

Paľba sniperov má na dianie na fronte zásadný vplyv. „Po pár dňoch, keď ostreľovač pracuje na určitej trase, tadiaľ Rusi prestanú postupovať. Začnú premýšľať, kadiaľ dostať zásoby na bojisko a začnú pôvodnú trasu obchádzať alebo sa ju snažia prejsť obrnencom. Keď to urobia, čakajú na nich ďalšie rôzne vybavené formácie Omegy, ktoré všetko sledujú dronmi,“ uviedol Štefko.

Jeho muži v Avdijivke strávili niekoľko posledných dní likvidáciou Rusov, ktorí sa snažili dopraviť vodu k svojej pechote v prednej línii.

Ukrajinské velenie Omegu nasadzuje podľa potreby v rôznych častiach mesta, ktoré je od jesene ústredným bodom ruskej ofenzívy. Zúria tu tvrdé boje, ktoré západní analytici prirovnávajú k minuloročnej bitke o Bachmut. Okupanti dosahujú postupné zisky za cenu obrovských strát na životoch. V Avdijivke kedysi žilo 32-tisíc ľudí, teraz sa tam zdržiava asi 940 obyvateľov.

V delostrelectve vedú Rusi 5:1

„Viac ako polovica stretov, ku ktorým denne dochádza na frontovej línii, sa odohráva v oblasti Avdijivky,“ povedal portálu The Moscow Times expert David Gendelman. Ruské vojská sa posunuli hlavne na južnom a severnom okraji mesta. Hrozba obkľúčenia je pre ukrajinských obrancov stále reálnejšia.

Šéf miestnej vojenskej správy Vitalij Barabaš v utorok uviedol, že boje teraz prebiehajú priamo v Avdijivke a situácia sa pre ukrajinskú armádu stáva kritickou. Ukrajinci trpia nedostatkom munície, pomer delostreleckej paľby je podľa ich predstaviteľov päť ku jednej v prospech nepriateľa. Vo štvrtok Ukrajinci oznámili, že do bojov s Rusmi bola vyslaná ďalšia brigáda ako posila.

„Situácia na mieste v okamihu premiestnenia brigády bola mimoriadne kritická,“ uviedla 3. samostatná útočná brigáda, ktorej prápory podnikli útok na štvrte mesta dobyté medzitým ruskými vojakmi. Brigáda podľa tohto vyjadrenia na svojom úseku bojuje proti siedmim nepriateľským jednotkám rovnakej veľkosti. Ukrajinskí vojaci musia bojovať proti novým a novým ruským jednotkám, ktoré útočia zo všetkých smerov, uviedol veliteľ brigády Andrij Bileckyj.

„Situácia v Avdijivke zostáva hrozivá a nestabilná. Nepriateľ pokračuje v rotácii síl a vrhá do mesta nové sily a prostriedky,“ dodala brigáda v príspevku nazvanom „avdijivské peklo“.

„Rusi obranu skúšajú v noci, ráno aj cez deň“

Vyslanie posíl do Avdijivky umožnilo prvýkrát za dva roky vystriedať časť tamojších síl. Tretia útočná brigáda sa teší povesti jednej z najlepších ukrajinských jednotiek, uviedla agentúra Unian a dodala, že podľa časopisu Forbes Ukrajina potrebuje túto jednotku a nemôže si dovoliť o ňu prísť v boji o zničené mesto.

Podľa Štefka súčasná taktika Rusov v Avdijivke nedáva zmysel. „Ich metodike nerozumiem, vôbec sa nezaujímajú o svojich ľudí. Našu obranu budú skúšať kedykoľvek, v noci, ráno, cez deň alebo večer. Nekoordinujú sa a minulý týždeň zasiahli svoje vlastné pozície riadenými náletmi,“ konštatoval.

Rusi majú teraz niekoľko zásobovacích trás z obcí Novoselivka, Kamjanka a Krasnohorivka. „Odtiaľ jazdia do Stepove alebo Avdijivky. Akonáhle sa tu objaví technika, okamžite ju zničíme,“ vyhlásil Štefko.

Podľa The Moscow Times je v ohrození aj ukrajinská logistika, pretože hlavná cesta je teraz pod ruskou palebnou kontrolou, čo zásobovanie stále viac sťažuje. Aj keby Rusi túto tepnu úplne zablokovali, môžu ukrajinské sily podľa analytikov po určitú dobu využívať ďalšie menšie cesty.

„Samozrejme to nebude stačiť na udržateľnú obranu,“ uviedol Dmitrij Kuznecov, vojenský expert portálu Meduza.

01 - Modified: 2024-02-08 12:58:01 - Feat.: 1 - Title: Ruskej armáde vyšiel úskok s kanálom, v Avdijivke siaha po „obrovskom víťazstve“ 02 - Modified: 2024-02-08 09:51:56 - Feat.: 1 - Title: Nepriateľ sa tlačí zo všetkých strán. Ruské sily vo veľkom útočia na Avdijivku, vraví primátor 03 - Modified: 2024-01-24 17:02:59 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily po prvýkrát vstúpili do Avdijivky, Ukrajinci ich údajne vytlačili
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:57