Kandidát Labouristickej strany Damien Egan reaguje po víťazstve v doplňujúcich voľbách do parlamentu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britskí konzervatívci neuspeli v doplňovacích voľbách v dvoch obvodoch

16.02.2024, 09:15
Autor:
ČTKČTK

Vládna Konzervatívna strana zaznamenala v tomto volebnom období podľa miestnej tlače najväčší počet porážok v doplňovacích voľbách od 60. rokov.

Britskí konzervatívci neuspeli v doplňovacích voľbách v dvoch anglických obvodoch, kde mali predtým prevahu. V Kingswoode a Wellingborough zvíťazili s veľkým náskokom kandidáti opozičnej Labouristickej strany.

Volebná účasť klesla

Vládna Konzervatívna strana, ktorá stráca v prieskumoch aj na celoštátnej úrovni, zaznamenala v tomto volebnom období najväčší počet porážok v doplňovacích voľbách od 60. rokov, píše britská tlač. Relatívne vysoké výsledky dosiahli aj kandidáti za stranu Reform UK, ktorú založil euroskeptický politik Nigel Farage. Volebná účasť klesla, čo je však podľa tlače pri doplňovacích voľbách bežné.

V obvode Kingswood uspel labouristický kandidát Damien Egan, ktorý dostal 44,9 percenta hlasov a nad kandidátom konzervatívcov Samom Bromileyom tak zvíťazil s náskokom desiatich percentuálnych bodov. Ukazujú to výsledky, ktoré zverejnil server BBC News. Vyše desať percent hlasov dostal Rupert Lowe, ktorý kandidoval za novú stranu Reform UK. Tú založil euroskeptik a jeden zo strojcov odchodu Británie z EÚ Nigel Farage.

Kingswood v Dolnej snemovni od roku 2010 zastupoval konzervatívec Chris Skidmore, ktorý sa vzdal svojho mandátu na protest proti vládnej zelenej politike. Egan po oznámení výsledkov uviedol, že zvíťazil, pretože ľudia znovu dôverujú Labouristickej strane.

Obvinení konzervatívec skončil

V obvode Wellingborough zvíťazila s veľkým náskokom kandidátka Labouristickej strany Gen Kitchenová, ktorá dostala 45,9 percenta hlasov. Konzervatívnu kandidátku Helen Harrisonovú tak preskočila o viac ako 20 percentuálnych bodov.

Kandidát za stranu Reform UK Ben Habib dostal 13 percent hlasov, čo je najlepší výsledok pre túto stranu v doplňovacích voľbách. V obvode skončil konzervatívny poslanec Peter Bone po tom, čo bol obvinení zo šikanovania zamestnancov a sexuálneho obťažovania. Bone zastupoval obvod v Dolnej snemovni od roku 2005.

image

Krvavý rytier je späť. Tony Blair našepkáva vplyvným, pre labouristov je modlou

Šéf labouristov Keir Starmer po oznámení výsledkov v oboch obvodoch, ktoré označil za bašty konzervatívcov, vyhlásil, že sa jedná o "fantastické víťazstvo". Podľa neho sa ukazuje, že ľudia v Británii chcú zmenu a majú nádej, že ju prinesie Labouristická strana.

Stanica BBC poukázala, že pre vládnych konzervatívcov ide v tomto volebnom období o desiatu porážku v doplňovacích voľbách, čo je najväčší počet na jedno volebné obdobie od 60. rokov.

Labouristi majú podľa stredajšej prognózy nakročené k drvivému víťazstvu aj v celoštátnych voľbách. Strana by podľa prieskumu získala 42 percent hlasov a 452 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni. Naopak vládni konzervatívci ďalej strácajú, podľa sondáže spoločnosti Find Out Now pre bulvárny denník Daily Mirror by ich teraz volilo len 22 percent opýtaných, čo by im zaistilo 80 kresiel.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:00