StoryEditor

Zomrel Alexej Navaľnyj, hlavný odporca Putinovho režimu. Šéfa Kremľa o úmrtí informovali

16.02.2024, 12:38
16.02.2024, 14:58
Autor:
ČTKČTK

Navaľnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť.

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzenskom tábore, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na väzenskú službu. Príčina smrti sa zisťuje, údajne sa mu po prechádzke urobilo zle a stratil vedomie. Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

16. februára 2024 sa v nápravnej kolónii č. 3 odsúdený A. A. Navaľnyj po prechádzke necítil dobre a takmer okamžite stratil vedomie,“ píše sa v správe väzenskej služby pre Jamalskonenecký autonómny okruh.

Vo vyhlásení sa uvádza, že zdravotnícki pracovníci inštitúcie okamžite dorazili a „bola privolaná sanitka“. „Boli vykonané všetky nevyhnutné resuscitačné opatrenia, ale nepriniesli pozitívne výsledky. Lekári na pohotovosti potvrdili smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú,“ uviedla Federálna väzenská služba vo vyhlásení.

U Navaľného bol v stredu právnik a všetko bolo v poriadku, povedal denníku Novaja Gazeta advokát zosnulého politika Leonid Solovjov. Z rozhodnutia rodiny Alexeja Navaľného odmietol ďalšie veci komentovať.

Ruský prezident bol o úmrtí informovaný 

K úmrtiu došlo krátko pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimir Putin uchádza o ďalší šesťročný mandát na čele štátu.

Podľa agentúry TASS bol o smrti Navaľného informovaný. Podľa zdrojov z väzenia sa opozičník nesťažoval na zdravotné problémy. Všetky kontroly v súvislosti s úmrtím obstaráva väzenská služba, dodal podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

image

Brutálna vražda, ukážka Putinovho režimu, reaguje svet na Navaľného smrť

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová obvinila Západ, že ešte ani nemá k dispozícii všetky fakty, a už si urobil obrázok o tom, ako Navaľnyj zomrel. K Navalného smrti sa vyjadrili viacerí západní politici, z ktorých sa väčšina zhoduje, že sa ruský opozičný politik stal obeťou Putinovho režimu.

Bol zdravý a šťastný, hovorí Navaľného matka

Navaľného spolupracovníci na sociálnych sieťach uvádzajú, že nie sú schopní potvrdiť, alebo vyvrátiť tvrdenia ruských úradov, že Navaľného "zabili" vo väzení, ako to formuloval šéf Navalného štábu Leonid Volkov. Podľa jeho ďalšieho príspevku nie je žiadny dôvod veriť štátnej propagande a skôr "Putin zabil Navaľného", ako že by "Navaľnyj umrel".

Navaľného právnik je na ceste do väzenského tábora, kde bol opozičník väznený, uviedla Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová a prisľúbila, že akékoľvek nové informácie hneď zverejní.

"Nechcem žiadne kondolencie. Videli sme ho vo väzení 12. (február). Bol nažive, zdravý a šťastný," uviedla podľa ruského opozičného denníka Novaja Gazeta matka Navaľného Ljudmila.

Portál Meduza napísal, že podľa zdroja prokremeľskej televízie RT bola príčinou smrti krvná zrazenina. Pripomenul, že pred dvoma dňami Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová oznámila, že opozičník bol opäť poslaný za trest na samotku, už po 27.-krát.

Hlavný odporca Putinovho režimu 

Navaľnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť. Hneď po návrate do vlasti z Nemecka, kde ho z otravy vyliečili, bol Navaľnyj uväznený.

Postupne dostal za rôzne delikty tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

image

Máločo povzbudí tak, ako tridsať stupňov pod nulou. Navaľnyj ironicky opísal väznicu za polárnym kruhom

Pred Vianocami ho väzenská stráž prepravila do trestaneckej kolónie za polárnym kruhom, kde ho hneď po odchode z karantény zavreli na samotku. "Chladnejšie ako 32 stupňov pod nulou tu ešte nebolo. Ale aj pri takomto mraze je možné sa viac ako pol hodiny prechádzať, len ak sa podarí nechať znovu vyrásť nos, uši a prsty. Máločo tak povzbudí ako prechádzka na Jamalu o 6:30 ráno," sarkasticky opísal minulý mesiac v príspevku na sociálnej sieti.

Trestanecká kolónia Poljarnyj volk, ležiaca asi 60 kilometrov za polárnym kruhom, je pokladaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku. Väčšina väzňov, ktorí si tu odpykávajú trest, bola odsúdená za vážne zločiny, poznamenal vtedy Reuters.

01 - Modified: 2024-02-01 16:12:14 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj vyzval ruských voličov, aby na znamenie protestu dorazili k urnám napoludnie 02 - Modified: 2024-01-29 09:19:56 - Feat.: 1 - Title: Ruský súd nariadil väzbu pre Navaľného spolupracovníkov a bojovníkov proti korupcii, viní ich z dezinformácií 03 - Modified: 2024-01-23 06:42:28 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj musí väzení počúvať každé ráno propagandistickú pieseň 04 - Modified: 2023-12-26 10:10:45 - Feat.: 1 - Title: "Som váš nový Dedo Mráz." Navaľnyj potvrdil presun za polárny kruh 05 - Modified: 2023-12-25 15:24:14 - Feat.: 1 - Title: "Našli sme Alexeja Navaľného." Ruského opozičného lídra presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde
01 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 05 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 12:56