Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na archívnej snímke. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brutálna vražda, ukážka Putinovho režimu, reaguje svet na Navaľného smrť

16.02.2024, 13:46
16.02.2024, 16:00
Autor:
ČTKČTKkhkh

Francúzsky minister zahraničia uviedol, že Navaľného smrť v trestaneckej kolónii ukazuje realitu Putinovho represívneho režimu.

Svet reaguje na smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.​ Podľa Európskej únie je za smrť uväzneného ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného zodpovedné Rusko, uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová Navaľného ocenila ako "veľkého bojovníka, ktorého odvaha bude rezonovať v mnohých ďalších generáciách". Lotyšský prezident úmrtie označil za „brutálnu vraždu“. Mnohí štátnici vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z Navaľného smrti vinia ruského diktátora Vladimira Putina​​​

"Alexej Navaľnyj bojoval za hodnoty slobody a demokracie. Za svoje ideály priniesol tú najvyššiu obeť," reagoval na správy o úmrtí väzneného politika Michel. "Európska únia považuje za túto tragickú smrť zodpovedný výlučne ruský režim," dodal.

"Som zdesená smrťou laureáta Sacharovovej ceny Alexeja Navaľného. Rusko mu vzalo slobodu a život, ale nie jeho dôstojnosť. Jeho boj za demokraciu žije ďalej," uviedla na sociálnej sieti X šéfka EP Metsolaová. Obaja predstavitelia Únie vyjadrili sústrasť rodine Navaľného. 

"Putin sa zo všetkého najviac bojí nesúhlasu svojich vlastných ľudí," napísala na sieti X predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že ju správa o smrti ruského opozičníka "veľmi rozosmutnila". Ide podľa nej o pripomienku toho, čoho sú ruský prezident Vladimir "Putin a jeho režim schopní". "Poďme sa spojiť v našom boji za ochranu slobody a bezpečnosti tých, ktorí sa odviažu postaviť autokraciu," dodala.

Realita Putinovho režimu 

"Musíme zistiť všetky fakty. Rusko musí odpovedať na všetky závažné otázky týkajúce sa okolností jeho smrti," reagoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ako dodal, správa, ktorá dnes prišla z Ruska, ho "hlboko zarmútila a znepokojila".

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je smrť Alexeja Navaľného tragicky predvídateľným výsledkom toho, ako Rusko pristupuje k odporcom skorumpovaného režimu.

"Jeho likvidácia začala dávno pred dneškom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," doplnila Čaputová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý spolu so svojím národom už dva roky čelí ruskej armáde, poznamenal, že je „očividné, že bol Navaľnyj zavraždený Putinom“. „Putin je jedno, kto umrie. Chce si udržať svoju pozíciu,“ dodal.

image

Putinovi je jedno, kto zomrie. Je zrejmé, že Navaľného zabil, vraví ukrajinský prezident

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze ide o strašný dôkaz toho, ako sa Rusko v posledných rokoch zmenilo. Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné uviedol, že jeho smrť v trestaneckej kolónii ukazuje realitu Putinovho represívneho režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutálnu vraždu vykonanú Kremľom.

"To je fakt a je to niečo, čo by sa malo vedieť o pravej podstate súčasného ruského režimu," doplnil na sieti X slova o vražde Rinkévičs. 

Jeho litovský kolega Gitanas Nauséda vyhlásil, že ruskí predstavitelia by mali za Navaľného smrť niesť následky a stať sa pred spravodlivosťou. Podľa poľského ministra zahraničia Radoslawa Sikorského bol Navaľnyj odsúdený na základe vymyslených obvinení a uväznený v strašných podmienkach, za čo je plne zodpovedný Putin.

"Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči represívnemu režimu," uviedol šéf francúzskej diplomacie.

Britský premiér Rishi Sunak označil Navaľného úmrtie za veľkú tragédiu pre ruský ľud. Ako zapálený obhajca ruskej demokracie ukazoval neuveriteľnú odvahu, uviedol Sunak.

Podľa holandského premiéra Marka Rutteho bojoval ruský opozičný líder za demokraciu a proti korupcii, za čo zaplatil životom. To dokazuje "bezprecedentnú brutalitu ruského režimu", uviedol Rutte. Predseda belgickej vlády Alexander De Croo zdôraznil, že Navaľného tragická smrť je ďalším dôkazom, "prečo budeme naďalej podporovať Ukrajinu".

Švédsky minister zahraničia Tobias Billström napísal, že ide o ďalší hrozný zločin Putinovho režimu. "Neľútostný postup voči Navaľnému znovu ukazuje, prečo je potrebné naďalej bojovať proti autoritárstvu," uviedol.

Washington: Úmrtie Navaľného ukazuje na prehnilosť systému

Smrť ruského opozičníka  by podľa americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej bola ďalším prejavom brutality Vladimira Putina. Spojené štáty podľa nej informáciu o Navaľnom úmrtí stále preverujú, píše agentúra Reuters.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a šéf diplomacie USA Antony Blinken. Údajná Navaľného smrť podľa Blinkena zdôrazňuje slabosť a prehnilosť ruského režimu, ktorý je za ňu zodpovedný.

Minister zahraničných vecí USA tiež povedal, že Washington bude o záležitosti hovoriť s ďalšími krajinami.

Zodpovedný je Putin, zhodujú sa ruskí opozičníci

Na Navaľného smrť reagujú aj niektorí Rusi. Kritik Kremľa a podnikateľ žijúci v exile Michail Chodorkovskij vyhlásil, že pokiaľ ide o pravdivú správu, potom „zodpovednosť za ňu nesie Vladimir Putin“.

Že zásadný podiel na Navaľnom úmrtí hrali podmienky vo väzení, sa domnieva aj držiteľ Nobelovej ceny a bývalý šéfredaktor ruského opozičného listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov. "Bola to vražda," uviedol.

"Je to zločin režimu, to je zrejmé," tvrdí. Vyhlásil dnes podľa agentúry AFP pri odchode zo súdnej siene v Moskve významný ruský obranca ľudských práv Oleg Orlov, ktorému hrozí až päť rokov väzenia za to, že opakovane kritizoval inváziu ruských vojsk na Ukrajinu, ku ktorej pred dvoma rokmi vydal Putin pokyn.

image

V Moskve sa začal súd s aktivistom Orlovom, ktorý kritizuje vojnu na Ukrajine. Hrozí mu päť rokov väzenia

Boris Nadeždin, ktorý sa pokúšal kandidovať v ruských prezidentských voľbách proti Putinovi, sa podľa svojich slov modlí, aby sa správa o skone Navaľného ukázala ako nepravdivá.

„Navaľnyj je jednou z najtalentovanejších a najodvážnejších osobností Ruska,“ napísal na Telegrame.

O smrti Navaľného dnes informovali tlačové agentúry s odvolaním sa na väzenskú službu, podľa ktorej sa príčina smrti zisťuje. Kritik Kremľa, ktorému bolo 47 rokov, zomrel krátko pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimir Putin uchádza o ďalší šesťročný mandát v čele štátu.

Navaľného spolupracovníci uviedli, že nie sú jeho smrť schopní ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:38