Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci sa už sťahujú z Avdijivky, Rusi ich bombardujú aj fosforovou muníciou

16.02.2024, 12:45
Autor:
ČTKČTK

Boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou pokračujú aj na iných miestach frontu. Ukrajinský generálny štáb informoval o 95 stretoch s nepriateľom počas uplynulého dňa.

Ukrajinské a ruské jednotky zvádzajú urputné boje v Avdijivke na východe Ukrajiny, uviedol ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý ako veliteľ zoskupenia Tavrija velí danému úseku frontu. Ukrajinské jednotky v meste podľa hovorcu 3. brigády čelia intenzívnemu bombardovaniu, a to aj fosforovou muníciou.

Podľa portálu BBC News pribúda signálov postupného sťahovania ukrajinských síl zo zničeného mesta, no oficiálne vyhlásenie v tomto zmysle doteraz nezaznelo.

Situácia v Avdijivke je zložitá, ale zostáva zvládnuteľná, uviedol generál Tarnavskyj. "Vo vnútri mesta sa odohrávajú urputné boje, ukrajinskí vojaci vynakladajú všetky sily a prostriedky, aby zadržali nepriateľa," dodal.

Za deň spadne päťdesiat bômb

"Nepriateľ začína používať fosfor. Zväčšilo sa využívanie riadených leteckých bômb KAB, čo je oveľa horšie ako paľba diel. Sú to bomby s hmotnosťou štvrť aj pol tony. Za deň spadne päťdesiatka aj viac bômb. To je veľmi veľké množstvo na taký malý priestor, ktorý držíme," povedal v televízii Oleksandr Borodin, hovorca 3. samostatnej útočnej brigády, ktorá bola nedávno poslaná do Avdijivky ako posila.

"To všetko pokračuje, intenzita len rastie," dodal podľa portálu Ukrajinska pravda.

Jednotka zverejnila na sociálnej sieti Telegram zábery z avdijivskej koksovne, ktorá bývala najväčšou v Európe. Na videu je vidieť čierny dym stúpajúci - ako vyplýva z textu - zo zasiahnutých nádrží z vykurovacím olejom.

image

Syrskyj si srdcia Ukrajincov nezískal. Novému veliteľovi armády verí výrazne menej obyvateľov ako Zalužnému

"Jedovatý smog sa šíri po celom areáli závodu. To je teraz nový domov Tretej útočnej brigády, "uviedla jednotka. Dodala, že dňom aj nocou čelí bombardovaniu, ostreľovaniu delostrelectvom a raketomety a útokom obrnených vozidiel a pechoty, ale naďalej drží obranu a nepriateľovi spôsobuje obrovské straty.

Boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou pokračujú aj na iných miestach frontu. Ukrajinský generálny štáb dnes informoval o 95 stretoch s nepriateľom počas uplynulého dňa, za najťažšie podľa agentúry Unian označil situáciu pri Avdijivke a Marjinky, dvoch mestách ležiacich blízko Donecka, okupovaného už od jari 2014.

Ich obrancovia odrazili podľa štábu počas uplynulého dňa desiatky útokov ruských síl. Ohľadom Avdijivky ukrajinské velenie súčasne spomenulo "plánované posilnenie" jednotiek v meste aj "manévre vojskami".

Ukrajinská armáda sa postupne sťahuje z mesta 

Ruská redakcia BBC News na základe správ vojnových blogerov a vyjadrení vojenských predstaviteľov odhadla, že po prerušení hlavnej zásobovacej trasy a obkľúčení niektorých jednotiek sa ukrajinská armáda zrejme postupne sťahuje z mesta, ktoré bolo z veľkej časti zničené. O sťahovaní píšu nielen ruskí, ale aj ukrajinskí vojenskí komentátori.

 "V Avdijivke vyhral život a zdravý rozum," usúdil ukrajinský novinár Bohdan Myrošnykov s tým, že jednotka, pri ktorej je, zostáva na západnom okraji mesta, inde sa ukrajinské sily stiahli, inde pokračujú v boji, "ale tendencia je jasná". Cez západný okraj mesta zostáva otvorená cesta k stiahnutiu, dodala BBC.

image

Až keď si ruský vojak omočí nohy v berlínskej Spréve, Západ pochopí, burcuje spisovateľ

O tom, že Rusi vztýčili svoju vlajku nad opevnenou štvrťou na juhu Avdijivky, informoval ukrajinský portál DeepState s tým, že tieto pozície boli v posledných dňoch úplne obkľúčené, ale hlavným silám, hoci nie všetkým, sa podarilo uniknúť.

Aj generál Tarnavskyj sa podľa BBC zmienil aj o príprave nových pozícií a o tom, že najvyššou hodnotou a prioritou velenia sú životy vojakov.

Ruská vojna proti Ukrajine trvá už takmer dva roky. Podľa odhadu ukrajinského generálneho štábu ruské straty od februára 2022 presiahli 400-tisíc mužov. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť pri nezávislých zdrojoch. 

01 - Modified: 2024-02-16 11:20:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko blokuje snahy Európskej únie, nechce spoločný nákup munície pre Ukrajinu z mimoúniových krajín 02 - Modified: 2024-02-16 10:57:07 - Feat.: 1 - Title: V Moskve sa začal súd s aktivistom Orlovom, ktorý kritizuje vojnu na Ukrajine. Hrozí mu päť rokov väzenia 03 - Modified: 2024-02-16 09:06:09 - Feat.: 1 - Title: Zachráňte národ, majte aspoň tri deti, povedal Putin robotníkom tankového závodu 04 - Modified: 2024-02-16 07:53:10 - Feat.: 1 - Title: Ak by Spojené štáty zastavili podporu Ukrajine, Európska únia by ju musela zdvojnásobiť, píše nemecký inštitút 05 - Modified: 2024-02-15 22:35:20 - Feat.: 1 - Title: Biely dom potvrdil, že Rusko vyvíja kozmickú protisatelitnú zbraň
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:01