Ukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti je terčom obnovených ruských útokov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najväčšia zmena od Bachmutu. Ukrajinci sa stiahli z Avdijivky, hrozilo im obkľúčenie

17.02.2024, 07:17
17.02.2024, 09:18
Autor:
ČTKČTK

Ovládnutie mesta bolo podľa ukrajinských činiteľov a západných analytikov vykúpené obrovskými stratami na ruskej strane, a to ako životov, tak obrnených vozidiel.

Ukrajinské jednotky sa po mesiacoch bojov stiahli z Avdijivky v Doneckej oblasti, aby neboli obkľúčené, uviedol dnes na facebooku hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj.

Informujú o tom agentúry DPA a Reuters, podľa ktorej je to najväčšia zmena na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut. Agentúra ju dáva do súvislosti aj s nedostatkom munície, ktorému Ukrajina čelí kvôli "váhavej" vojenskej pomoci Západu.

"Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby sme sa vyhli obkľúčeniu a zachovali životy a zdravie vojakov, som sa rozhodol stiahnuť naše jednotky z mesta a prejsť do obrany na výhodnejších líniách," uviedol vo vyhlásení Syrskyj.

image

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z juhovýchodu Avdijivky. Ušetríme ľudí a nepriateľovi to nepomôže, tvrdí generál

"Naši vojaci dôstojne plnili svoju vojenskú povinnosť, robili všetko pre to, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, spôsobili nepriateľovi značné straty na živej sile i technike," napísal tiež a vyjadril presvedčenie, že sa ukrajinské jednotky vrátia do tohto mesta, ktoré malo pred vojnou okolo 32-tisíc obyvateľov.

Už v piatok veliteľ zoskupenia ukrajinských síl generál Oleksandr Tarnavskyj informoval o tom, že sa ukrajinskí vojaci stiahli z opevnenej pozície na juhovýchode Avdijivky. To spolu s ďalšími správami z miesta podľa denníka Ukrajinska pravda ukazovalo, že sa ukrajinské jednotky po mesiacoch bojov sťahujú postupne z celého mesta, ktoré je prakticky kompletne zničené.

Náhradné obranné pozície

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom pravidelnom hodnotení situácie uviedol, že ukrajinské stiahnutie z Avdijivky sa odohralo "relatívne kontrolovane". Poukazuje na skutočnosť, že ukrajinská armáda pre účely tohto zložitého manévru povolala do oblasti posily.

Americkí analytici zároveň upozorňujú na správy ruských vojenských blogerov, že sťahovanie ukrajinských vojakov, ktorým v Avdijivke hrozilo obkľúčenie, je "čoraz chaotickejšie" a sprevádzajú ho zvýšené straty.

image

Český dobrovoľník padol v bojoch proti Rusom. Bojoval pri Avdijivke za ukrajinskú stranu

Náznaky toho však ISW nepozoruje. Ruským silám bude podľa ISW zrejme robiť ťažkosti pokračovať v postupe z Avdijivky smerom na západ, kde majú Ukrajinci pripravené náhradné obranné pozície.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok hovoril o nebezpečenstve, že Avdijivka padne do ruských rúk kvôli tomu, že ukrajinské sily nemajú dostatok munície, pretože republikánska opozícia v americkom Kongrese blokuje schválenie ďalšej pomoci napadnutej východoeurópskej krajine.

Obrovské straty na ruskej strane

Podľa agentúry Reuters je ovládnutie Avdijivky kľúčové pre ruský cieľ získať kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasom. Ruský prezident Vladimir Putin naň navyše môže poukázať pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa uchádza o znovuzvolenie.

Avdijivka, kde teraz prežíva menej ako 1000 obyvateľov, leží severne od mesta Doneck, ktoré proruské sily ovládli už v roku 2014.

V poslednom čase tu ukrajinskí vojaci čelili niekoľkonásobnej presile ruských jednotiek. Ovládnutie mesta bolo podľa ukrajinských činiteľov a západných analytikov vykúpené obrovskými stratami na ruskej strane, a to ako životov, tak obrnených vozidiel.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:09