ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rekordné požiare v Kanade zanechali extrémny počet ohňov, ktoré tlejú v zemi, píše BBC

18.02.2024, 16:12
Autor:
ČTKČTK

Takéto ohniská môžu vzniknúť, keď sa pred príchodom zimy nepodarí úplne uhasiť lesný požiar. Sneh potom jeho zvyšky izoluje od zimy a uhlíky tlejú v pôde bohatej na rašelinu, ktorá je v kanadských lesoch bežná.

Aj uprostred zimy na západe Kanady prežívajú desiatky požiarov. Pod zemou a pod snehovou pokrývkou tlejú takzvané zombie ohne, ktoré tvoria uhlíky po letných požiaroch. Po minuloročnom rekordne ničivom lete ich v oblasti pozorujú extrémne množstvo, na jar pritom môžu zapáliť plnohodnotné požiare, popisuje v reportáži spravodajská spoločnosť BBC.

Takéto ohniská môžu vzniknúť, keď sa pred príchodom zimy nepodarí úplne uhasiť lesný požiar. Sneh potom jeho zvyšky izoluje od zimy a uhlíky tlejú v pôde bohatej na rašelinu, ktorá je v kanadských lesoch bežná.

Potom, čo sa vlani naprieč Kanadou rozhoreli tisíce požiarov, sa hasiči mnohých vôbec nepokúšali zastaviť, pretože sa snažili pred plameňmi najmä ochrániť obývané miesta. Ohňa zachvátili dokopy cez 180-tisíc kilometrov štvorcových pôdy, čo je viac ako dvojnásobok predchádzajúceho ročného rekordu, pričom iba v juhovýchodnej provincii Britská Kolumbia sa vyskytlo vyše 2200 ohnísk.

image

Deviaty útok na ruské rafinérie: Pri Kursku horí sklad s pohonnými hmotami, uviedli miestne úrady

V januári potom provincia evidovala bezprecedentných 106 zombie ohňov, píše BBC. Experti pritom uvádzajú, že bežne ich tu v minulých rokoch v zime prežívalo päť alebo šesť. Tento mesiac ich 91 stále tlelo a vypúšťalo do okolia jemný dym a dymový zápach.

Hasička Sonja Leverkusová z mestečka Fort Nelson opísala, že keď tu v novembri riadila auto vo fujavici, sneh sa jej nezdal biely, ale sfarbený do šedej a do modrej kvôli dymu vo vzduchu. "Nikdy som nezažila snehovú búrku, ktorá zapáchala po dyme," povedala Leverkusová.

V susednej provincii Alberta experti na začiatku februára pozorovali 57 skrytých ohňov, čo je skoro desaťnásobok priemeru z predchádzajúcich piatich rokov. Väčšina takýchto ohnísk spravidla do príchodu jari sama vyhasne, pokiaľ sa tak ale do marca nestane, môžu sa opäť zmeniť na skutočné požiare, keď sa k nim znovu dostane kyslík, píše BBC.

"Toto pokračujúce tlenie počas zimy je podľa mňa veľmi alarmujúce," povedala biologička Jennifer Baltzerová z vysokej školy Wilfirid Laurier University v provincii Ontario.

Experti vývoj spájajú aj so suchom, ktoré juhozápad Kanady trápi posledné dva roky a ktoré pokračuje aj po príchode zimy. K tomu sa pridáva meteorologický jav El Niňo, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť teplého a suchého počasia v nadchádzajúcich mesiacoch. Odborník na lesníctvo Mike Flannigan z Thompson Rivers University v meste Kelowna preto usudzuje, že "je všetko pripravené na veľmi aktívnu jar".

01 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 02 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 05 - Modified: 2024-03-26 14:09:44 - Feat.: - Title: Chemičku na Kysuciach zachvátil rozsiahly požiar, zasahuje množstvo hasičov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 12:42