FOTO: REUTERS
StoryEditor

Tisíce ľudí v Rusku žiadajú, aby úrady vydali telo Navaľného rodine

18.02.2024, 17:58
Autor:
ČTKČTK

Ruská opozícia aj mnohí západní predstavitelia pripisujú vinu za úmrtie Navaľného ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Viac ako 12-tisíc ľudí sa obrátilo na ruský vyšetrovací výbor so žiadosťou o okamžité vydanie tela zomrelého kritika Kremľa Alexeja Navaľného jeho príbuzným. Informoval o tom server Meduza s odvolaním sa na projekt OVD-Info, ktorý monitoruje zásahy proti odporcom režimu.

Navaľnyj zomrel v piatok v odľahlom väzenskom tábore za polárnym kruhom a okolo jeho úmrtia aj toho, kde sa jeho telo nachádza, panuje ďalej mnoho nejasností. Ruská opozícia aj mnohí západní predstavitelia pripisujú vinu za úmrtie Navaľného ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

"Len solidarita môže pomôcť dosiahnuť spravodlivosť pre Alexeja Navaľného a jeho rodinu. OVD-Info začalo zhromažďovať výzvy vyšetrovaciemu výboru. Spoločne požadujeme vydanie Alexejovho tela. Za necelých 24 hodín výzvu poslalo cez 12-tisíc ľudí," píše OVD-Info na sociálnej sieti. Petičnú akciu začala spomínaná platforma pre ľudské práva v sobotu neskoro popoludní. "Aspoň po smrti musí byť Alexej so svojimi príbuznými," dodala.

Matka Navaľného Ljudmila v sobotu navštívila väzenskú kolóniu IK-3, kde jej syn podľa ruských úradov v piatok náhle zomrel. Podľa úradnej správy sa telo Navalného malo nachádzať v márnici v meste Salechard. Keď tam matka niekdajšieho opozičného predáka dorazila, dozvedela sa, že márnica je zamknutá a telo tam nie je. Neskôr ruské úrady oznámili, že telo nebude príbuzným vydané, kým neskončí vyšetrovanie.

Denník Novaja Gazeta dnes s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že telo zomrelého bolo najprv prevezené do mesta Labytnangi, vzdialeného 36 kilometrov od trestaneckej kolónie, kde bol Navaľnyj väznený. Neskôr bolo prepravené do márnice okresnej nemocnice v Salecharde, kde sa teraz nachádza. Salechard je centrom Jamaloneckého okruhu na vzdialenom severe Ruska.

image

Ak sa rozhodli zabiť ma, tak to znamená, že sme veľmi silní. Ako sa z Navaľného stal úhlavný nepriateľ Putina

Pitva zatiaľ nebola vykonaná, oznámili zdroje denníka Novaja Gazeta. "Tela ľudí, ktorí zomrú vo väzení, sú väčšinou prevážané priamo do ústavu súdneho lekárstva, ale v tomto prípade bolo telo z nejakých dôvodov prevezené do nemocnice," povedal denníku Novaja Gazeta zdravotník pracujúci pri záchranných službách v Salecharde.

"Priviezli ho do márnice a pred dvere postavili dvoch policajtov... Samozrejme, že chceli všetci vedieť, čo sa stalo, k čomu sú všetky tie tajnosti a či sa snažia niečo vážne skryť," uviedol zdravotník.

Patológovia nemocnice vraj zatiaľ pitvu nevykonali. "Niekto tvrdí, že z Moskvy prišiel rozkaz, aby sa počkalo na príchod špecialistov z metropoly. Podľa iných správ sami lekári nemocnice odmietli pitvu vykonať. Je to politický prípad," podotkol.

Podľa informácií, ktoré zdravotník získal od kolegov, boli tiež na tele Navaľného viditeľné modriny, nezdalo sa ale, že by boli dôsledkom bitia. Mohli vzniknúť napríklad pri masáži srdca alebo vo chvíli, keď sa dotyčný zmietal v kŕčoch a iní sa ho snažili držať. Agentúra DPA uviedla, že sa informácie zverejnené denníkom Novaja Gazeta nepodarilo overiť.

Matke Navaľného úrady oznámili, že príčinou smrti jej syna bol "syndróm náhleho úmrtia". Štyridsaťsedemročnému odporcovi Putinovho režimu sa vraj po prechádzke vo väzenskej kolónii urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Podľa agentúry Reuters neidentifikovaný zdroj prokremeľskej televízii RT povedal, že Navaľnyj zomrel v dôsledku krvnej zrazeniny.​

01 - Modified: 2024-02-18 14:20:38 - Feat.: 1 - Title: Smrť Navaľného a pokračujúci globálny boj proti moci korupcie 02 - Modified: 2024-02-17 22:47:55 - Feat.: 1 - Title: Vražda alebo kolaps? Príčina smrti Navaľného nie je jasná. Kolóniu navštívila jeho matka 03 - Modified: 2024-02-17 18:58:33 - Feat.: 1 - Title: Na pietach za Navaľného sa v Rusku tvorili rady, polícia zatkla vyše tristo ľudí 04 - Modified: 2024-02-17 15:48:25 - Feat.: 1 - Title: Ruské štátne médiá o smrti Navaľného informujú len okrajovo, na sociálnych sieťach je situácia úplne iná
01 - Modified: 2024-05-09 11:42:45 - Feat.: - Title: Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska 02 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 03 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 04 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 05 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:52