Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi pri návšteve ich pozície v prvej línii neďaleko mesta Kupjansk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj navštívil vojakov v Charkovskej oblasti, ktorí bránia Kupiansk

19.02.2024, 14:42
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident si vypočul hlásenie veliteľa brigády o operačnej situácii v tomto sektore, prebrali spolu zabezpečenie výstroja či munície a obrancom odovzdal ocenenie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa oznámenia svojej kancelárie navštívil veliteľské stanovište v Charkovskej oblasti, kde sa stretol s vojakmi, ktorí bránia mesto Kupiansk. Táto obec sa nachádza na severovýchode Ukrajiny a v poslednom čase je znovu terčom zosilnených ruských útokov, napísala agentúra Reuters.

Prezident si vypočul hlásenie veliteľa brigády Oleksija Trubnikova o operačnej situácii v tomto sektore, prebrali spolu zabezpečenie výstroja či munície a obrancom odovzdal ocenenie, uviedla Zelenského kancelária.

image

Rusi to berú krok za krokom a chystajú prielom, tvrdí generál. Kedy to bude pre Ukrajinu skutočne kritické?

Kupiansk leží v blízkosti súčasnej frontovej línie a len niekoľko desiatok kilometrov od ruských hraníc. Strategický železničný uzol na rieke Oskil dobyli Rusi na začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ukrajinské sily ho pod svoju kontrolu získali späť o sedem mesiacov neskôr pri bleskovej ofenzíve v Charkovskej oblasti.

Ruská armáda sa však podľa Kyjeva nevzdala myšlienky znovu Kupiansk obsadiť. Po vlaňajšej ukrajinskej protiofenzíve, keď sa ukrajinským vojakom podarilo len málo narušiť silne opevnenú ruskú obranu na okupovaných územiach, prichádzajú v poslednom čase správy o zosilnených ruských útokoch pozdĺž frontovej línie.

Kyjev pred pár dňami oznámil, že stiahol svoje jednotky zo zdevastovanej Avdijivky v Doneckej oblasti, aby sa vyhol ich obkľúčeniu inváznymi silami.

image

Dcéra boha Perúna loví ruské lode. Ukrajinská zbraň útočí v rojoch, Kyjev zdokonaľuje taktiku

Moskva následne uviedla, že mesto úplne ovládla, a teraz hlási tiež dobytie koksovne na okraji Avdijivky, kde sa podľa ruských činiteľov ešte v nedeľu ukrývali ukrajinskí vojaci. Reuters označuje dobytie Avdijivky za najvýznamnejšie víťazstvo Ruska na bojisku od dobytia Bachmutu v máji 2023.

01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 03 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 04 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:41