Dmitrij Medvedev a Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

To si myslia, že sa zmierime s porážkou? Ak prehráme, zničíme atómovkami Berlín aj Washington, hrozí Medvedev

19.02.2024, 15:13
Autor:
jhrjhr

Exprezident Dmitrij Medvedev pripomína, že jadrová mocnosť nemôže prehrať vojnu.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Ruska a premiér Dmitrij Medvedev pohrozil jadrovým zničením Kyjeva, Washingtonu, Berlína a Londýna.

Rusko by podľa neho k takému kroku pristúpilo, ak by Moskva prehrala na Ukrajine. Taký scenár by totiž viedol k rozpadu Ruska, myslí si Medvedev.

Medvedev vo svojom príspevku na Telegrame najskôr pripomenul svoje predchádzajúce slová, že jadrová mocnosť nemôže prehrať vojnu.

„Predstavte si na moment, že Rusko prehrá a Ukrajina a jej spojenci vyhrajú. Akú bude mať pre našich nepriateľov, neonacistov s ich západnými sponzormi také víťazstvo podobu?“ položil rétorickú otázku. Moskva opakovane bez dôkazov osočuje Kyjev z podpory nacizmu.

image

Obnovme gulag, navrhuje ruský poslanec. Chce zlikvidovať pätinu Rusov

Rusko sa s tým nezmieri

„Ako som už mnohokrát povedal, návrat do hraníc z roku 1991. Teda priamy a nezvratný rozpad súčasného Ruska, do ktorého ústavne patria aj nové územia. A potom zúrivá občianska vojna s definitívnym zmiznutím našej krajiny z mapy sveta. Desiatky miliónov obetí. Smrť našej budúcnosti. Zrútenie všetkého na svete,“ popísal dramaticky možný scenár.

Rusko na konci septembra 2022 vyhlásilo formálne anexiu okupovaných území Ukrajiny. Kyjev ani väčšina sveta zabratie neuznali, o územia sa stále bojuje.

VIDEO: Medvedev hovorí, čo by sa stalo, ak by Putina zatkli v Nemecku:

Medvedev opakovane naznačuje, že pri hájení týchto okupovaných území Rusko môže použiť jadrové zbrane podľa svojej doktríny o jadrovom odstrašovaní, podľa ktorej je prípustné ich nasadenie v prípade ohrozenia existencie štátu.

„Skutočne tí idioti veria, že Rusko sa zmieri s takým rozdelením krajiny? Že si všetci budeme myslieť niečo v zmysle: ‚No, bohužiaľ, stalo sa. Vyhrali. Súčasné Rusko zmizlo. Je to samozrejme škoda, ale musíme ďalej žiť v rúcajúcej sa, umierajúcej krajine, pretože jadrová vojna je pre nás oveľa strašnejšia ako smrť našich blízkych, našich detí, nášho Ruska“?“ pýta sa Medvedev ohnivo.

image

Vojnu ukončíme atómovkou, Západ nič neurobí. Úvahy Rusov znepokojujú expertov

Ciele jadrových hlavíc

Bývalý ruský prezident zdôrazňuje, že Rusko radšej povedie globálnu vojnu so západnými krajinami za uplatnenie všetkého svojho jadrového arzenálu. „Kyjev, Berlín, Londýn, Washington,“ vymenúva mestá, na ktoré sú podľa neho namierené ruské jadrové rakety.

Medvedev v čase, keď bol ruským prezidentom, vyvolával dojem liberálneho reformátora. Od začiatku vojny sa stal zúrivým jastrabom, ktorý sa pravidelne naváža do Západu a vyhráža sa jemu aj Ukrajine zničením.

Diplomati podľa agentúry Reuters mienia, že jeho postoje ukazujú, ako premýšľajú najvyššie poschodia kremeľských elít.

Sám ruský prezident Vladimir Putin hneď v prvých dňoch invázie nariadil prevedenie ruských jadrových síl do režimu zvláštnej pohotovosti.

Tiež varoval, že ich Rusko môže použiť, ak bude jeho územná celistvosť narušená. Moskva však čelí tlaku Pekingu, čínsky prezident Si Ťin-pching údajne osobne Putina varoval pred takýmto krokom

01 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:34