Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Donald Trump sa prvýkrát vyjadril k smrti Alexeja Navaľného

19.02.2024, 16:45
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump vydal prvé vyhlásenie bez toho, aby spomenul Vladimira Putina či okolnosti smrti Alexeja Navaľného. Namiesto toho jeho meno zapracoval do svojej predvolebnej rétoriky o úpadku Spojených štátov.

Zatiaľ čo americkí politickí lídri z oboch hlavných strán na konci minulého týždňa odsudzovali ruského prezidenta Vladimíra Putina po správe o smrti opozičníka Alexeja Navaľného, exprezident Donald Trump sa k veci verejne nevyjadroval.

Prvé vyhlásenie v tejto súvislosti vydal dnes bez toho, aby spomenul Putina či okolnosti Navaľného smrti. Namiesto toho jeho meno zapracoval do svojej predvolebnej rétoriky o úpadku Spojených štátov.

image

Voči Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť Navaľného, sľubuje šéf európskej diplomacie

"Náhla smrť Alexeja Navaľného mi pomohla viac a viac si uvedomiť, čo sa deje v našej krajine," napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Zvyšok jeho stručného príspevku hovoril o tom, že USA sú "zlyhávajúca krajina" a že ich ničia "otvorené hranice" či "hrubo nespravodlivé súdne rozhodnutia".

Exprezident tak zrejme odkazoval na svoje súdne kauzy, medzi ktoré patria štyri obžaloby a piatkový verdikt, podľa ktorého musí za podvody pri ohodnocovaní svojho majetku zaplatiť vyše 350 miliónov dolárov.

Trump svoje problémy so zákonom často prezentuje ako dôkaz, že USA mieria do záhuby, zatiaľ čo sa snažia po štyroch rokoch vrátiť do Bieleho domu.

image

Aj smrť Navaľného dokazuje, že Putinov režim si už neberie žiadne servítky, hovorí pre HN český expert

Jeho nástupca v prezidentskom úrade Joe Biden v piatok označil Navaľného smrť za dôkaz Putinovej brutality. Opozičný predák a výrazný kritik Putinovho režimu podľa úradnej správy zomrel minulý piatok v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom.

Trump sa už od svojej úspešnej kampane v roku 2016 kritike ruského vodcu vyhýba a naopak sa o ňom niekoľkokrát vyjadril obdivne.

V roku 2018 ho po stretnutí označil za "veľmi, veľmi silného", zatiaľ čo spochybňoval záver amerických tajných služieb, že sa Rusko pokúsilo ovplyvniť predchádzajúce prezidentské voľby. Tesne pred ruskou inváziou na Ukrajinu zase Putinovo počínanie označil za "geniálne".

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:44