Muž drží plagát zobrazujúci ruského prezidenta Vladimira Putina počas vigílie na pamiatku zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. FOTO: Reuters
StoryEditor

Navaľného matka poslala Putinovi odkaz, telo opozičníka možno nevydajú nikdy

20.02.2024, 15:27
Autor:
ČTKČTK

Odmietanie vydať Navaľného telo zároveň budí podozrenie, že mohol byť znovu otrávený nervovoparalytickou látkou novičok.

Matka zosnulého predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného dnes prostredníctvom videozáznamu vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nechal vydať rodine telo jej syna. Na vydanie Navaľného tela vyzvala zároveň na sociálnej sieti X aj jeho manželka Julia, ktorá uviedla, že jej manžel má právo na dôstojný pohreb a že ľudia by mali dostať možnosť sa s ním rozlúčiť.

VIDEO: Matka Alexeja Navaľného žiada, aby Putin vydal jeho telo

"Obraciam sa k vám, Vladimir Putin - riešenie otázky závisí iba od vás - nechajte ma, aby som mohla nakoniec uvidieť svojho syna," uviedla vo videozázname natočenom priamo pred trestaneckým zariadením, kde bol Navaľnyj väznený, jeho matka Ljudmila. "Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka," uviedla tiež Ljudmila Navalná.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj vdova po Navaľnom Julia. "Vydajte Alexejovo telo a dovoľte ho dôstojne pochovať. Nebráňte ľuďom, aby sa s ním rozlúčili," napísala.

Okolo Navalného úmrtia panuje rad nejasností. Podľa tvrdenia úradov zomrel náhle v piatok, keď sa mu urobilo nevoľno po vychádzke. Vdova po Navaľnom Julia aj jeho spolupracovníci však z jeho smrti viní ruského diktátora Vladimíra Putina.

Úrady odmietajú vydať Navalného telo, čo priživuje špekulácie médií, že sa buď snažia zahladiť nepohodlné stopy alebo že chcú zabrániť väčším zhromaždeniam pri príležitosti pohrebu.

Hrozí narušenie volieb 

Ruské úrady navyše uvažujú o variante, že by telo predáka ruskej opozície vydali rodine až po marcových prezidentských voľbách, alebo vôbec. S odvolaním sa na nemenovaného ruského vládneho predstaviteľa a zdroj blízky Kremľa to uviedol ruský portál The Moscow Times.

Dôvodom môže byť snaha zamedziť vlne pietnych akcií pri príležitosti pohrebu, ktoré by vrhli nelichotivé svetlo na očakávané ďalšie víťazstvo súčasného prezidenta Vladimira Putina vo voľbách. Odmietanie vydať telo ale zároveň budí podozrenie, že Navaľnyj mohol byť znovu otrávený nervovoparalytickou látkou novičok, napísal ruský investigatívny portál Agentstvo.

"Boli navrhnuté rôzne možnosti vrátane tej veľmi cynickej, že by sa telo príbuzným vydalo až po voľbách," povedal webu The Moscow Times zdroj blízky Kremľa.

image

Aj smrť Navaľného dokazuje, že Putinov režim si už neberie žiadne servítky, hovorí pre HN český expert

"Jedným diskutovaným problémom je, ako zabezpečiť, že sa z piet za Navaľného a pohrebu nestane politická demonštrácia, ktorá by Putinovi pokazila voľby," vysvetlil tento zdroj. Voľby sú naplánované na 15. až 17. marca.

Na stole je podľa zdroja z ruskej vlády dokonca aj možnosť, že by úrady nevydali Navaľného telo nikdy. Úrady by mohli napríklad argumentovať, že Navaľnyj bol na zozname osôb stíhaných za terorizmus alebo extrémizmus alebo že existujú obavy z rozšírenia nebezpečnej choroby. "V Navaľnom prípade by to však bolo samozrejme bezprecedentné," pripustil tento zdroj.

Podozrenia o otrave

Už v pondelok Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová informovala, že úrady zdržali vydanie Navalného tela jeho matke o minimálne ďalších 14 dní s vysvetlením, že je potrebné vykonať chemickú expertízu. Jarmyšová ale zároveň uviedla, že podľa nej úrady telo nevydávajú, pretože zametajú stopy dopredu naplánované vraždy.

Taktiež vdova po Navaľnom Julia Navaľná v pondelok obvinila úrady, že podľa nej skrývajú telo, pretože čakajú, až z neho vyprchajú stopy nervovoparalytickej látky novičok. Stopy tejto látky môžu byť v organizme len ťažko zistiteľné už po mesiaci, povedal ruskému investigatívnemu portálu Agentstvo bývalý Navaľného lekár Alexander Polupan.

image

Viem, prečo Putin zabil môjho muža, hovorí Julia Navaľná. Chce pokračovať v jeho práci

Súčasné konanie úradov, keď otáľajú s vydaním tela, naozaj budí podozrenie, že smrť Navalného zapríčinila ďalšia otrava novičokom, poznamenal investigatívny portál. Prvýkrát bol opozičník touto látkou podľa západných expertov otrávený už v roku 2020.

K verzii o novej otrave by prispievalo aj vyhlásenie väzenského zariadenia, ktoré ako príčinu Navaľného smrti uviedlo "syndróm náhleho úmrtia". Podobné prejavy totiž podľa Polupána boli už skôr pozorované u pacientov zavraždených novičokom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry TASS označil obvinenie Navaľného, že bol jej manžel otrávený novičokom, za "neopodstatnené". Dodal, že prezident Putin videoposolstvo vdovy po ruskom opozičnom predákovi, ktoré zverejnila v pondelok, nevidel.

01 - Modified: 2024-02-20 12:14:45 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ kritizoval vyhlásenia vdovy po Navaľnom, odmietol výzvy Európskej únie na medzinárodne vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-02-19 15:04:45 - Feat.: 1 - Title: Voči Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť Navaľného, sľubuje šéf európskej diplomacie 03 - Modified: 2024-02-19 13:05:58 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ označil vyjadrenia západných politikov o smrti Navaľného za grobianske 04 - Modified: 2024-02-19 10:43:42 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady o tele opozičníka Navaľného, jeho matku nechcú pustiť do márnice 05 - Modified: 2024-02-18 16:59:11 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Rusku žiadajú, aby úrady vydali telo Navaľného rodine 06 - Modified: 2024-02-18 14:32:28 - Feat.: 0 - Title: Ak sa rozhodli zabiť ma, tak to znamená, že sme veľmi silní. Ako sa z Navaľného stal úhlavný nepriateľ Putina
01 - Modified: 2024-05-08 06:01:26 - Feat.: - Title: Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny 02 - Modified: 2024-05-07 19:31:17 - Feat.: - Title: Bombové hrozby aj záškodnícke akcie. Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe 03 - Modified: 2024-05-07 19:12:22 - Feat.: - Title: Je to prakticky zákaz. Rusko vyhlásilo americkú mimovládnu organizáciu Freedom House za "neželateľnú" 04 - Modified: 2024-05-07 15:04:17 - Feat.: - Title: Banka UniCredit chce zrýchliť redukciu expozície voči ruskému trhu. Tamojšia divízia zdvojnásobila zisk 05 - Modified: 2024-05-07 14:56:57 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 11:50