Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán už zrejme vie, koho by chcel za nového prezidenta

21.02.2024, 15:49
Autor:
TASRTASR

Viktor Orbán podľa portálu index.hu nechce zbytočne riskovať, preto by chcel v tejto pozícii vidieť jemu blízkeho spoľahlivého človeka.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok dostal výsledky prieskumu verejnej mienky o indexe známosti a popularite možných kandidátov na post prezidenta po odstúpení Katalin Novákovej. Orbán už zrejme vie, koho by chcel presadiť, konštatoval v stredu portál index.hu.

Portál poznamenal, že jedným z hlavných bodov dvojdňového stretnutia parlamentnej frakcie Fidesz-KDNP v Balatonalmádi, ktoré sa začína v stredu, bude práve výber kandidáta na prezidenta republiky.

Orbán podľa index.hu nechce zbytočne riskovať, preto by chcel v tejto pozícii vidieť jemu blízkeho spoľahlivého človeka.

image

Desaťtisíce demonštrantov zaplavili ulice Budapešti. Protestovali kvôli škandálu sexuálneho zneužívania

Nováková podľa informácií portálu nebude budúci pondelok prítomná na úvodnom dni jarnej schôdze parlamentu, keď budú poslanci hlasovať o jej abdikácii podanej 11. februára. Zatiaľ nie je známe, či posledným vystúpením Novákovej na poste hlavy štátu bola jej rezignácia oznámená vo verejnoprávnej televízii M1 10. februára.

Index 14. februára informoval, že sa v Maďarsku z poverenia nadácie blízkej vláde začal veľký prieskum verejnej mienky, ktorý by mal zistiť popularitu kandidátov na post nového prezidenta. Prieskum realizovali na vzorke niekoľko tisíc respondentov.

Anketa sa týkala ministra obrany Kristófa Szalay-Bobrovniczkého, bývalého eurokomisára Tibora Navracsicsa, ktorý je v súčasnosti zodpovedný za rezort verejnej správy a regionálneho rozvoja, a zisťovali aj popularitu rektora Semmelweisovej univerzity Bélu Merkelyho.

image

Pád maďarskej prezidentky Novákovej. Tlačil na ňu biskup, pre ktorého by Kati údajne urobila čokoľvek

Tento zoznam osobností neskôr rozšírili o 81-ročného profesora Miklósa Marótha, orientalistu, ktorý mal výrazný vplyv na premiéra Viktora Orbána v otázke presadzovania politiky otvárania sa Východu.

Nováková 10. februára oznámila, že sa vzdáva postu hlavy štátu. Stalo sa tak v súvislosti s jej vlaňajším aprílovým rozhodnutím o udelení amnestie bývalému zástupcovi riaditeľa detského domova v Bicske Endremu K., odsúdenému za krytie svojho nadriadeného.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:41