Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hlasovanie o uznesení ku konfliktu v Pásme Gazy vyvolalo v britskej Snemovni chaos, porušili zvyklosti

21.02.2024, 23:21
Autor:
ČTKČTK

Dolná komora britského parlamentu dnes prerokovala návrh uznesenia, ktoré predložila SNP. Text vyzýval na okamžité prímerie a tiež na "ukončenie kolektívneho trestania palestínskeho ľudu".

Hlasovanie o uznesení ku konfliktu v Pásme Gazy vyvolalo dnes v britskej Dolnej snemovni chaos. Píšu o tom zahraničné agentúry. Britskí poslanci dnes rokovali o uznesení, ktoré navrhli poslanci za Škótsku národnú stranu a ktoré vyzývalo na okamžité zastavenie bojov medzi Izraelom a Pásmom Gazy.

Predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle však porušil zvyklosti, keď umožnil hlasovať o návrhu labouristov, čím vyvolal protestu poslancov za SNP a aj vládnych konzervatívcov. Niekoľko desiatok poslancov už podpísalo návrh, aby sa hlasovalo o odvolaní Hoylea z čela dolnej komory.

"Kolektívne trestanie"

Dolná komora britského parlamentu dnes prerokovala návrh uznesenia, ktoré predložila SNP. Text vyzýval na okamžité prímerie a tiež na "ukončenie kolektívneho trestania palestínskeho ľudu".

image

Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO

Predseda dolnej komory Hoyle však umožnil hlasovať aj o inom návrhu uznesenia, ktoré predložila Labouristická strana. Text vyzýval k "okamžitému humanitárnemu prímeriu" a k diplomatickému konaniu, ktoré by viedlo k dvojštátnemu riešeniu konfliktu.

Kvôli postupu predsedu napokon dolná komora odsúhlasila labouristický návrh aklamácií a hlasovanie o uznesení SNP sa neuskutočnilo. To vyvolalo protest škótskej strany aj vládnych konzervatívcov, ktorí podozrievajú Hoylea, že svojím rozhodnutím zvýhodnil labouristov.

Odvolávanie

Šéf klubu SNP v Dolnej snemovni Stephen Flynn povedal, že sa s jeho stranou zaobchádza "s úplným pohŕdaním". Podľa šéfky konzervatívnych poslancov Penny Mordauntovej Hoyle podkopal svojím konaním dôveru poslancov. "Jeho rozhodnutie zvýšilo tlak ohľadom témy, ktorá je už ožehavá," povedala.

Po hlasovaní Hoyle uviedol, že chcel len umožniť poslancom vyjadriť najširšiu škálu pohľadov, keď nechal hlasovať aj o uznesení Labouristickej strany. "Myslel som, že robím tú správnu a najlepšiu vec, a ospravedlňujem sa, že to tak skončilo," povedal Hoyle, ktorý bol pred zvolením za predsedu snemovne členom labouristov.

Podľa stanice SkyNews dnes večer najmenej tri desiatky poslancov zo SNP a Konzervatívnej strany podporili návrh na hlasovanie o odvolaní Hoyleho. Ten už oznámil, že o vzniknutej situácii chce rokovať s kľúčovými aktérmi v Dolnej snemovni.

Labouristická strana je ohľadom konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas rozdelená a časť strany je naklonená tvrdšej kritike Izraela, čo obsahovalo práve uznesenie SNP. Vďaka tomu, že sa o texte nehlasovalo, tak sa ani neprejavil tento spor medzi labouristami. Vlani v novembri šéf strany Keir Starmer čelil väčšej vzbure svojich poslancov, keď 56 z nich podporilo uznesenie pripravené škótskymi nacionalistami.

01 - Modified: 2024-02-21 18:15:34 - Feat.: 1 - Title: Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO 02 - Modified: 2024-02-16 22:35:08 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda tvrdí, že zničila väčšinu vojenských divízií Hamasu v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-02-15 09:13:05 - Feat.: 1 - Title: Smrť, vyčerpanie a strach o život. Novinári AFP opísali hrôzy, ktorým čelia v Gaze 04 - Modified: 2024-02-13 14:00:40 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Palestínčanov čaká v dôsledku bojov už štvrtá alebo piata evakuácia
01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:42