StoryEditor

Biden vulgárne označil Putina. Nemohol povedať, že som mu pomohol, reaguje ruský prezident

22.02.2024, 18:30
Autor:
ČTKČTK

Pre označenie Putina použil Joe Biden skratku SOB, ktorá v angličtine znamená "son of a bitch" a do slovenčiny sa dá preložiť práve ako hajzel alebo aj horšia nadávka.

Americký prezident Joe Biden v stredu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "šialeného hajzla". Výraz, ktorý použil, by sa však dal preložiť tiež ako horšia nadávka. O výroku, ktorý padol v San Francisku pri stretnutí s podporovateľmi Bidenovej kampane, informovala dnes agentúra Reuters.

Urážlivé slová sú hanbou USA, šéf Bieleho domu predvádza správanie v štýle "hollywoodskeho kovboja" kvôli domácim politickým záujmom, reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Samotný Putin neskôr označil Bidenov výrok za hrubý.

Ostré slová

82-ročný Biden hovoril o hrozbách pre ľudstvo a zdôraznil, že za nebezpečenstvo považuje predovšetkým klimatické zmeny. "To je posledná existenčná hrozba. Je to klíma. Máme tu šialeného hajzla, ako je ten chlapík Putin a ďalší, a vždy sa musíme obávať jadrového konfliktu, ale existenčnou hrozbou pre ľudstvo je klíma," vyhlásil Biden.

Pre označenie Putina použil skratku SOB, ktorá v angličtine znamená "son of a bitch" a do slovenčiny sa dá preložiť práve ako hajzel alebo aj horšia nadávka.

image

Medvedev v rozhovore vyzval na anexiu Odesy, prípadne aj obsadenie Kyjeva

"Takéto hulvátske výroky z úst hlavy Spojených štátov sú sotva schopné akokoľvek ublížiť hlave iného štátu, hlavne prezidentovi Putinovi. Je to však obrovská hanba pre samotnú krajinu," povedal podľa ruskej agentúry TASS Peskov v rozhovore s novinárom Pavlom Zarubinom s odvolaním sa na USA.

Putin neskôr na otázku novinára uviedol, že Bidenov výrok bol hrubý a zodpovedá vnútropolitickej situácii v USA. Podľa neho Biden týmito slovami reagoval na jeho výrok z minulého týždňa, keď ruský prezident povedal, že by pre Moskvu bolo lepšie, aby prezidentom zostal Biden. "Nemohol mi predsa povedať - Voloďo, priateľu, ďakujem, veľa si mi pomohol," povedal Putin.

Jadrový konflikt

Americký prezident svojimi slovami o nebezpečenstve jadrového konfliktu narážal na vyjadrenia Putina i ďalších ruských činiteľov, ktorí od začiatku vojny na Ukrajine o možnom použití jadrových zbraní opakovane hovorili.

Rusko vlani navyše pozastavilo svoju účasť na dohode Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, a nechalo rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku.

Biden častoval Putina tvrdými výrazmi už v minulosti. Napríklad v roku 2021 v jednom z interview pritakal na otázku, či svoj ruský náprotivok považuje za "zabijaka". Neskôr ho označil za vojnového zločinca alebo "krvilačného diktátora" a "hrdloreza", ktorý vedie nemorálnu vojnu proti Ukrajincom. Moskva sa voči takýmto výrokom ohradila.

image

Ruské úrady chcú Navaľného pochovať tajne, uviedla politikova matka. Podľa lekárov zomrel prirodzene

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými sa zhoršili okrem iného kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Agentúra Reuters upozorňuje, že ich vyostrila tiež nedávna smrť opozičného predáka Alexeja Navaľného v ruskom väzení alebo americké tvrdenie, že Rusko plánuje umiestniť vo vesmíre protisatelitnú jadrovú zbraň.

Niektorí ruskí a americkí diplomati tvrdia, že nepamätajú dobu, keď by vzťahy medzi dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami boli horšie, vrátane kubánskej krízy v roku 1962, píše Reuters.

Biden už v minulosti výrazom "son of a bitch" označil aj iných ľudí, v januári 2022 napríklad reportéra televíznej stanice Fox News.

01 - Modified: 2024-02-22 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Trumpizmus na steroidoch. Spojené štáty by doviedol k izolácii a obchodnému boju s Čínou 02 - Modified: 2024-02-22 15:04:31 - Feat.: 1 - Title: Navaľného tím navrhuje Západu neuznať výsledok prezidentských volieb v Rusku 03 - Modified: 2024-02-22 07:35:18 - Feat.: 1 - Title: Šialený sukin syn. Biden sa ostro pustil do Putina, nazval ho mäsiarom aj vojnovým zločincom 04 - Modified: 2024-02-21 06:42:22 - Feat.: 1 - Title: Biden kritizoval Trumpa za jeho vyjadrenie k smrti Navaľného
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 03 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 04 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu 05 - Modified: 2024-05-09 05:17:29 - Feat.: - Title: Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú podľa Ruska vymyslené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:19