Ľudia sa v Berline stretávajú demonštrácii za okamžitú dekriminalizáciu marihuany.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecký parlament schválil čiastočnú legalizáciu marihuany na rekreačné účely

23.02.2024, 15:48
23.02.2024, 16:04
Autor:
ČTKČTK

Vzniknúť môžu tiež pestovateľské kluby, ktoré pre svojich členov môžu mesačne produkovať 25 kilogramov konope.

Nemecko od 1. apríla čiastočne legalizuje konzumáciu konope na rekreačné účely. Poslanci Spolkového snemu dnes aj napriek odporu opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU schválili možnosť mať doma až 50 gramov tejto drogy a pestovať pre svoju potrebu najviac tri rastliny.

Vzniknúť môžu tiež pestovateľské kluby, ktoré pre svojich členov môžu mesačne produkovať 25 kilogramov konope. V rozprave pred hlasovaním spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach do poslednej chvíle poslanca presviedčal o nevyhnutnosti čiastočne legalizovať konzumáciu aj pestovanie konope.

Alternatíva k čiernemu trhu

"Sledujeme tým dva ciele. Tým prvým je boj proti čiernemu trhu. Druhým cieľom je lepšia ochrana detí a mládeže," povedal Lauterbach. Podľa ministra nemožno pokračovať s existujúcim stavom. "Keď sa pozrieme na mládež a deti, tak v rokoch 2011 až 2021, teda o desať rokov, počet konzumentov v tejto obzvlášť ohrozenej vekovej skupine stúpol o päťdesiat percent. Vo veku od 18 a 25 rokov stúpol za desať rokov o 100 percent," uviedol minister.

Deti a mládež sa k marihuane ľahko dostávajú vďaka čiernemu trhu, takto ponúkané produkty sú ale podľa ministra značne znečistené. "Obsahujú toxické koncentrácie," povedal Lauterbach.

image

Nemecký minister zdravotníctva trvá na legalizácii marihuany aj napriek odporu

"Môžeme strčiť hlavu do piesku a môžeme o tom debatovať v krčmách, nič z toho ale nevyrieši jediný problém," povedal minister, podľa ktorého je jedinou správnou cestou čiastočná legalizácia.

"Vznikne tak alternatíva k čiernemu trhu. Navyše sa zameriame na osvetu s tým, čo marihuana robí s detskými mozgami. Sprísnime tiež tresty pre tých, ktorí ju budú organizovane predávať deťom a mládeži, "uviedol.

Lauterbach poznamenal, že chápe, že to nie je ľahké rozhodnutie. "Ale aj odborníci na závislosti hovoria, že sa musíme po tejto ceste vydať. Musíme sa zbaviť tabuizácie a trestania," dodal.

Niekoľkomesačná debata 

Hlasovaniu predchádzala niekoľkomesačná debata, v ktorej sa opozičná konzervatívna únia CDU/CSU postavila ostro proti Lauterbachovmu návrhu. Aj dnes sa konzervatívci snažili ostatných poslancov presvedčiť o zbytočnosti a nebezpečnosti takéhoto kroku.

Opozícia okrem iného poukazovala na to, že povolené množstvo konope na verejnosti je príliš veľké, pretože 25 gramov postačí na 75 jointov, takže bude ťažké odlíšiť prekupníka od spotrebiteľa.

Za vládny návrh nakoniec hlasovalo 407 poslancov, proti bolo 226 a štyria zákonodarcovia sa zdržali.

image

Ukrajina legalizovala konope na lekárske účely, malo by pomôcť raneným vojakom

Spolkovým snemom prijatý návrh neznamená úplnú legalizáciu konope, najčastejšie sa preto hovorí o čiastočnej legalizácii, prípadne o takzvanej dekriminalizácii. Držanie konope a jeho pestovanie zostáva regulované.

Pestovateľské kluby, ktoré môžu mať najviac 500 členov a ktoré nesmú byť v okruhu sto metrov od škôlok, škôl a zariadení pre mládež, začnú fungovať od 1. júla.

Slúžiť budú ako výdajné miesta pre svojich členov, ktorí takto môžu mesačne získať až 50 gramov. Maximálny denný odber bude obmedzený na 25 gramov. Toto množstvo budú môcť dospelí beztrestne držať na verejnosti, v súkromí ale môžu mať až 50 gramov.

V Nemecku je teraz rovnako ako v Česku legálne užívanie konope na liečebné účely. Predpisovať ho môžu lekári napríklad pacientom s chronickými bolesťami, roztrúsenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 03 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 04 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 05 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:18