Julia Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľná žiada, aby úrady vydali mužovo telo, obvinila Putina z mučenia mŕtveho opozičného politika

24.02.2024, 12:54
Autor:
ČTKČTK

Navaľného matka vo štvrtok uviedla, že jej konečne ukázali synovo telo. Úrady však podľa nej chcú, aby ho pochovala tajne a bez obradu.

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý za neobjasnených okolností zahynul vo väzení, dnes vyzvala ruské úrady, aby vydali telo jej manžela na pohreb. 

Zároveň obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že nielenže nechal jej muža zabiť, ale ešte mučí mŕtvolu, čo už nie je len nenávisť, ale satanizmus a pohanstvo.

Telo ako rukojemník

"Je to deväť dní, čo Putin zabil Alexeja Navalného. Ale vražda Putinovi nestačila. Teraz drží telo ako rukojemníka, vysmieva sa jeho matke, núti ju, aby súhlasila s tajným pohrebom. Vyhrážajú sa, že inak s Alexejovým telom niečo vykonajú," povedala.

Vdova obvinila Putina, že práve on riadi dianie v Salcharde, kde sa opozičníkovo telo nachádza. Obvinila prezidenta, že pred kamerou síce predvádza, aký je horúci kresťan, ale jeho viera je falošná. Žiadny skutočný kresťan by sa nikdy nemohol dopustiť toho, čo robí Putin s už mŕtvym odporcom.

Video: Navaľného chcú pochovať tajne. Alexejova matka je ohrozená:

"To, čo teraz Putin robí, to je nenávisť. Nie, to dokonca ani nie je nenávisť, ale akýsi satanizmus, pohanstvo, "povedala Navalná. Putin a jeho nohsledi podľa vdovy svojimi činmi urážajú veriacich, za čo iných v Rusku odsudzujú do väzenia. A Putin sa bude musieť raz zodpovedať aj za vojnu proti Ukrajine.

Problémy s pohrebom

"Vydajte telo môjho muža. Chceme ho ľudsky pochovať do pôdy, ako je zvykom u pravoslávnych veriacich. Vydajte Alexeja bez akýchkoľvek podmienok. Mučili ste ho zaživa a teraz ho ďalej mučíte mŕtveho. Znevažujete jeho pozostatky. Väčšie diabolstvo už nemožno vymyslieť. Porušujete všetky zákony: zákony ľudia aj zákony božie," zdôraznila Navalná.

Navaľného matka vo štvrtok uviedla, že jej konečne ukázali synovo telo. Úrady však podľa nej chcú, aby ho pochovala tajne, bez obradu, a vyhrážali sa, že ak nebude súhlasiť, môže sa s telom niečo prihodiť. Vyšetrovateľ povedal, že čas nie je na mojej strane a že telo podlieha rozkladu, dodala Ljudmila Navaľná vo vyjadrení na serveri YouTube.

Úrady dali Navaľného matke ultimátum: buď svolia k tajnému pohrebu svojho syna bez účasti verejnosti, alebo bude Navaľnyj pochovaný vo väzení, kde pred týždňom za nejasných okolností zomrel, uviedla v piatok Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Ljudmila Navaľné ultimátum podľa nej odmietla.

Komentátori predpokladajú, že pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v polovici marca, sa Kremeľ obáva, že by sa pohreb s prípadnou účasťou desiatok tisíc ľudí mohol premeniť na demonštráciu proti Putinovmu režimu.

Navaľnyj, ktorý odhaľoval korupciu na vrchole ruského režimu, bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval prezidenta Vladimira Putina, ktorého tiež obviňoval, že ho nariadil otráviť. Hneď po vyliečení z otravy v Nemecku a po návrate do vlasti bol Navaľnyj v januári 2021 uväznený.

V piatok 16. februára väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po vychádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navalného úmrtie prezidentovi Putinovi.

01 - Modified: 2024-02-24 08:42:09 - Feat.: 1 - Title: Vdova po Navaľnom tvrdí, že Putin blokuje vydanie tela rodine. Vyhrážajú sa, že ho pochovajú vo väznici 02 - Modified: 2024-02-23 17:40:19 - Feat.: 1 - Title: Navaľného tím ponúka 20-tisíc eur za informácie, ktoré objasnia politikovu smrť 03 - Modified: 2024-02-23 11:21:28 - Feat.: 1 - Title: Putin vyzdvihol "pravých hrdinov" bojujúcich na Ukrajine 04 - Modified: 2024-02-23 06:27:00 - Feat.: 1 - Title: USA uvalia sankcie na vyše 500 cieľov zapojených do ruskej vojnovej mašinérie
01 - Modified: 2024-05-16 04:50:20 - Feat.: - Title: Rusko zatvorilo vojenskú základňu v Náhornom Karabachu 02 - Modified: 2024-05-15 22:50:34 - Feat.: - Title: Putin pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať o spolupráci a podpore. Kremeľ chce riešiť aj Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-15 20:24:38 - Feat.: - Title: Odstúpil šéf čečenského parlamentu, roky spolupracoval s Kadyrovom. Nahradí ho sedemdesiatnik 04 - Modified: 2024-05-15 17:13:37 - Feat.: - Title: Rusko musí zabezpečiť, aby mali jeho vojaci na Ukrajine dostatok zdrojov, tvrdí Putin 05 - Modified: 2024-05-15 17:05:06 - Feat.: - Title: Putin je rozhorčený atentátom na Fica: Je to odvážny a odhodlaný človek. Dúfam, že mu to pomôže prežiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 06:59