Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bielorusi idú k voľbám. Prekvapenie sa neočakáva, opozícia označila hlasovanie za frašku

25.02.2024, 07:58
Autor:
ČTKČTK

Žiadnych opozičných kandidátov do volieb nepustili a o 110 mandátov smú súperiť iba priaznivci autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka.

V Bielorusku sa dnes konajú parlamentné a miestne voľby; opozícia hlasovania označuje za frašku a chce ho bojkotovať. Žiadnych opozičných kandidátov do volieb nepustili a o 110 mandátov smú súperiť iba priaznivci autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, poznamenávajú západné médiá.

Lukašenko, ktorý bývalej sovietskej republike vládne už bezmála tri desaťročia, chce vylúčiť, aby z hlasovania vzišlo akékoľvek nepríjemné prekvapenie, ktoré by sa možno len vzdialene podobalo mohutným protestom proti jeho režimu z leta a jesene 2020.

Pred voľbami nariadil posilniť policajné hliadky v uliciach. Západ podľa neho chystá destabilizáciu bieloruskej spoločnosti a neštítil by sa ani násilného štátneho prevratu. Dôkazy pre tieto podozrenia nepredložil.

image

SNS navrhuje obnoviť skupiny priateľstva s Ruskom a Bieloruskom

Mnohí opoziční predáci sú buď uväznení alebo ich donútili k emigrácii po potlačení protestov z roku 2020. "Vyzývame na bojkot tejto cynickej frašky, pretože táto imitácia volieb nemá nič spoločné s demokraciou," povedala agentúre AP opozičná vodkyňa. Bielorusi podľa nej Lukašenkov režim nenávidia, ale kvôli represiám nemôžu svoj odpor otvorene prejaviť.

V Bielorusku sa za mrežami ocitlo 1421 politických väzňov, vrátane vodcov opozičných strán a známeho obhajcu ľudských práv a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Bjaljackého, uvádza mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna. Tá tento týždeň ohlásila, že po operácii vo väzení zomrel Ihar Lednik. Išlo o piate úmrtie bieloruského politického väzňa za mrežami počas posledných troch rokov.

image

Lukašenko chce pouličné ozbrojené hliadky proti "extrémistickým" zločinom

Súčasné voľby možno pokladať za test pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať budúci rok. Režim si podľa agentúry APA overuje nové technológie a nové mechanizmy vylúčenia nezávislých kandidátov a pozorovateľov. To má zaručiť, že zmena prostredníctvom volieb je vylúčená. Cieľom je posilnenie Lukašenkovej pozície av budúcnosti aj odovzdanie moci jednému z Lukašenkových synov, poznamenala agentúra.

 

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:47