Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ak Ukrajina padne, bude za to zodpovedný šéf americkej snemovne, vyhlásil poľský šéf diplomacie

27.02.2024, 07:08
Autor:
TASRTASR

Sikorski obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že skúša dôveryhodnosť Spojených štátov, a poukázal na dovoz zbraní z Iránu a Severnej Kórey do Ruska.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v pondelok apeloval na predsedu americkej Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, aby umožnil hlasovanie o schválení potrebnej pomoci pre Ukrajinu. Zároveň ho varoval, že v prípade víťazstva Ruska ponesie zodpovednosť. Informuje o tom agentúra AFP.

"Opäť apelujem osobne na predsedu americkej Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona. Nechajte demokracii voľný priebeh. Nechajte o (pomoci) hlasovať," vyhlásil Sikorski počas návštevy Washingtonu.

"Chcem, aby vedel, že celý svet sleduje jeho kroky. A ak tieto dodatočné financie neprejdú a Ukrajina na bojisku utrpí straty, bude za to zodpovedný," vyhlásil Sikorski na pôde Atlantickej rady pred stretnutím s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom.

image

Zázračné zbrane Západu sú ilúzia, očakávajme zlé správy z Ukrajiny, varuje expert. V čom majú Rusi navrch?

Johnson vedie v americkej Snemovni reprezentantov tesnú republikánsku väčšinu a odmietol hlasovanie o dodatočnom financovaní, pri ktorom americký prezident Joe Biden žiada o schválenie balíka pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Dôrazné vyhlásenia poľského ministra prišli po nezvyčajne prudkej kritike amerických kongresmanov zo strany nového poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý vyhlásil, že exprezident Ronald Regan, vzor pre mnohých republikánov, "sa musí obracať v hrobe".

Sikorski obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že skúša dôveryhodnosť Spojených štátov, a poukázal na dovoz zbraní z Iránu a Severnej Kórey do Ruska.

"Túto zmes teroristov a diktátorov spája jedna vec – ich spoločná nenávisť voči Amerike, Západu a demokracii, ktorú živí strach. Bažia po tom, aby mohli ukázať, že USA sú slabé, neefektívne a beznádejne rozdelené, že Amerika už viac nedokáže efektívne konať alebo byť silou dobra vo svete," vyhlásil Sikorski.

01 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 02 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 03 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 04 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 05 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 00:19