Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN žiada odvolanie dekrétov Talibanu diskriminujúcich ženy

27.02.2024, 08:01
Autor:
TASRTASR

Podľa generálneho tajomníka OSN sa Afganistan pohybuje v začarovanom kruhu medzinárodnej izolácie a stagnovania až zhoršovania inklúzie dievčat a žien.

Viac než dve tretiny členov Bezpečnostnej rady OSN v pondelok požadovali od afganského vládnuceho hnutia Taliban zrušenie všetkých dekrétov, ktoré utláčajú a diskriminujú dievčatá a ženy a bránia im v získavaní vyššieho vzdelania, práci a slobodnom pohybe. Informuje o tom agentúra AP.

Vyhlásenie 11 z 15 členov rady odsudzuje útlak dievčat a žien zo strany Talibanu, ku ktorému dochádza od opätovného nástupu Talibanu k moci v roku 2021. Dokument nepodpísali štyri krajiny – Rusko, Čína, Mozambik a Alžírsko.

Vyhlásenie prečítali na diskusii BR OSN o konferencii v katarskej metropole Dauha, na ktorej sa 18. a 19. februára pod vedením generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa zišli vyslanci vyše dvoch desiatok krajín v Afganistane, ako aj zástupcovia afganskej občianskej spoločnosti.

Taliban účasť odmietol s argumentom, že by bola "prínosná" iba vtedy, ak by krajinu počas rokovaní zastupovala výhradne jeho vláda.

image

Novinári sa fotografovaním ľudí dopúšťajú veľkého hriechu, tvrdí Taliban

Vládu Talibanu neuznáva žiadna krajina. Vyslanec OSN pre Afganistan minulý rok de facto vládcov krajiny varoval, že bez zrušenia obmedzení uvalených na ženy bude medzinárodné prijatie ich vlády "takmer nemožné".

Generálny tajomník OSN vyhlásil, že Afganistan nesmie byť ani ohniskom teroristických aktivít ovplyvňujúcich ostatné krajiny a posty na jeho úradoch musia obsadiť rozmanité etnické skupiny.

Podľa Guterresa sa Afganistan pohybuje v začarovanom kruhu medzinárodnej izolácie a stagnovania až zhoršovania inklúzie dievčat a žien. Účelom stretnutia v Dauhe bolo prelomiť túto situáciu a vytvoriť plán, ktorý zároveň zohľadní námietky Talibanu i medzinárodného spoločenstva.

BR OSN rezolúciou požiadala Guterresa, aby po konzultácii so všetkými zainteresovanými stranami, členskými štátmi a Talibanom vymenoval vyslanca OSN pre Afganistan. Ten by podľa Guterresa mal nielen koordinovať dohovorené stretnutia, ale zároveň dokázať aj efektívne pracovať s de facto vládou Afganistanu.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-20 21:26:37 - Feat.: - Title: Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-03-31 10:59:21 - Feat.: - Title: V Afganistane sú pre porušenie zákonov zadržiavaní niekoľkí Američania, informuje Taliban
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:15