Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podpredsedníčka eurokomisie Jourová: Rusko je majstrom propagandy. V EÚ iba dve vlády šíria kremeľské naratívy

28.02.2024, 14:37
Autor:
TASRTASR

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra ​​Jourová skonštatovala, že ak vo väčšine krajín eurobloku šíria ruské naratívy opozičné alebo mimoparlamentné strany, neplatí to pri Maďarsku a Slovensku.

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v rozhovore pre týždenník Politico vyzvala členské krajiny EÚ, aby sa pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu (EP) viac chránili pred ruskou propagandou, a upozornila, že vlády Maďarska a Slovenska používajú v prípade vojny na Ukrajine naratívy Moskvy.

Politico v stredu na svojej webovej stránke pripomenul, že Jourová, "vyzbrojená" údajmi o ruských dezinformačných kampaniach a novým zákonom EÚ na podporu slobody médií, sa vydáva na "pracovnú cestu za demokraciu" po krajinách EÚ, aby presadila ich koordinovanejší postup v boji proti dezinformáciám. V stredu navštívi Fínsko a na budúci týždeň Taliansko.

image

Mesežnikov: Fico chce pomôcť Pellegrinimu, ktorý nerastie. Preto otvoril tému slovenských vojakov na Ukrajine

Rusko je majstrom propagandy 

V rozhovore pre Politico upozornila, že ruská propaganda našla ochotných šíriteľov vo väčšine krajín EÚ, pričom poukázala na krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) a spresnila, že naratívy Moskvy šíria dokonca aj niektoré vlády. Podľa jej slov je to prípad Maďarska a Slovenska.

"Kremeľ nemôže priamo ovplyvniť mysle a srdcia európskych ľudí. Potrebuje na to domácich zástupcov," uviedla Jourová.

Podľa vlastných slov je najviac znepokojená tým, ako AfD preberá ruskú rétoriku, lebo ak sa Nemecko obráti chrbtom k Ukrajine a EÚ, Európania budú mať veľký problém.

image

Fico v Prahe salutoval demonštrantom, ktorí ho vypískali. Lídri V4 sa nezhodli ani pred kamerami

"Rusko je majstrom propagandy. Majú stratégiu pre každú krajinu vrátane plánov, kam zamerať úsilie o zasahovanie. Majú nejakú analýzu nákladov a výnosov, myslím tým, že majú veľmi dobre spočítané, kam investovať. A v Nemecku by to mohla byť úspešná investícia s veľkým dopadom na celú Európu," upozornila.

Politico pripomína, že strana AfD vyzýva na okamžité prímerie na Ukrajine, aby Nemecko užšie spolupracovalo s Moskvou, zastavilo dodávky zbraní, zrušilo sankcie a začalo opäť dovážať ruský plyn.

Len Maďarsko a Slovensko 

Jourová skonštatovala, že ak vo väčšine krajín eurobloku šíria ruské naratívy opozičné alebo mimoparlamentné strany, neplatí to pri Maďarsku a Slovensku. "Existujú dve krajiny, kde počúvame ruské príbehy od vlád. Je to Maďarsko a Slovensko," spresnila.

image

Ukrajinské médiá sa rozhorčili nad premiérovými výrokmi: "Fico sa postavil na Putinovu stranu," píšu

Podľa jej slov vinu na úspešnom šírení ruskej propagandy majú čiastočne aj politici. Niektorí z nich Rusku uľahčili situáciu tým, že ospravedlňujú a propagujú alternatívne médiá, ktoré preberajú a opakujú témy pripravené v Kremli.

"Vidíme nový trend, že niektorí politici používajú alternatívne médiá namiesto uznávaných tradičných médií a verejnoprávnych médií," opísala situáciu.

Jourová tvrdí, že jeden príbeh šírený alternatívnymi kanálmi je obzvlášť silný a je to krátky odkaz: "Chceme mier".

"Všetci chceme mier. Ale nesmie to byť mier za cenu ústupkov. Heslo ‘Chceme mier‘ prichádzajúce z Kremľa znamená: ‘Prestaňte podporovať Ukrajinu‘," odkázala komisárka.

01 - Modified: 2024-02-28 14:28:48 - Feat.: 1 - Title: Rusom unikli zložky o atómovkách. Odpália ich oveľa skôr, než si Západ myslel 02 - Modified: 2024-02-28 09:37:11 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Pôjdu európski vojaci na Ukrajinu? Plán je možno rafinovanejší 03 - Modified: 2024-02-28 08:56:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský ústup na východe pokračuje. Situácia je mimoriadne vážna, uviedli USA 04 - Modified: 2024-02-27 11:27:24 - Feat.: 1 - Title: Moskva reaguje na úvahy o európskych vojakoch na Ukrajine. Konflikt s NATO by bol nevyhnutný, znie z Kremľa 05 - Modified: 2024-02-27 06:56:04 - Feat.: 1 - Title: Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, avizoval dodávky rakiet Kyjevu
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:10