Hlavný ukrajinský veliteľ Oleksandr Syrsky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí vojaci prenikli do dediny Robotyne. Ukrajinský veliteľ hovorí o chybách pri Avdijivke

29.02.2024, 11:34
Autor:
ČTKČTK

Augustové oslobodenie Robotyne sa považovalo za najväčší úspech vlaňajšej ukrajinskej ofenzívy.

Ruské jednotky prenikli do dediny Robotyne v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, kde sa uchytili, uviedla dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Nie je jasné, či sa ukrajinskí vojaci z obce úplne stiahli, poznamenala agentúra Reuters.

Napätá situácia naďalej vládne na úseku frontu pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedol dnes hlavný ukrajinský veliteľ Oleksandr Syrskyj. Podľa ruskojazyčného portálu BBC tiež povedal, že sa niektorí velitelia ukrajinských jednotiek bojujúcich v oblasti mýlili, najmä pokiaľ ide o vyhodnotenie situácie.

image

Ak prehrá Ukrajina, prehrá civilizácia, varuje gubernátor, ktorého mučili Rusi

Najväčší úspech vlaňajšej protiofenzívy 

Ruské ministerstvo vo vyhlásení tvrdí, že do Robotyne vstúpili útočné skupiny motostreleckého pluku podporované bojovými vozidlami pechoty a tanky po tom, ako sa podarilo vyčistiť cestu mínovým poľom a zaskočiť nepriateľa.

Správy o bojoch o Robotyne prichádzali aj v predchádzajúcich dňoch, ukrajinské velenie ale uvádzalo, že sa obrancom darí útoky odrážať.

Augustové oslobodenie Robotyne sa považovalo za najväčší úspech vlaňajšej ukrajinskej ofenzívy.

image

Ukrajinský ústup na východe pokračuje. Situácia je mimoriadne vážna, uviedli USA

Ruské útoky na tejto časti frontu začali hneď po tom, ako ruská armáda dobyla mesto Avdijivka asi 150 kilometrov severovýchodne od Robotyne. Stalo sa tak po štyroch mesiacoch opakovaných útokov. Rusi tvrdia, že po Avdijivke dobyli na tomto úseku fronty v Doneckej oblasti tiež dedinu Pobeda pri Marjinky a Lastočkyne asi dva kilometre západne od Avdijivky.

Ukrajinskí vojaci podľa armádneho hovorcu opustili Lastočkyne a zaujali pozície na línii Orlivka-Toneňke-Berdyči, aby zastavili ďalší ruský postup na západ. Ukrajinské jednotky sa tiež stiahli z menších obcí Sjeverne a Stepove, uviedol Dmytro Lychovij, hovorca ukrajinského zoskupenia Tavrija, ktoré bojuje proti ruským silám na tomto úseku frontu.

Syrskyj: Pri Avdijivke sa ukázali určité nesprávne odhady 

"Zvlášť napätá situácia vznikla v avdijivskom a záporožskom smere, kde sa ruské útočné jednotky snažia prelomiť obranu našich vojsk a dobyť osady Toneňke, Orlivka, Semenivka, Berdyči, Krasnohorivka. Tvrdé boje pokračujú v oblastiach Verbove a Robotine, nad ktorými sa nepriateľ snaží získať späť kontrolu," uviedol Syrskyj.

image

ANALÝZA: Znamená pád Avdijivky, že Rusko otáča priebeh vojny? Kde chystá ofenzívu

Na fronte pri Avdijivke sa podľa Syrskeho "ukázali určité nesprávne odhady jednotlivých veliteľov pokiaľ ide o pochopenie situácie a vyhodnotenie nepriateľa".

"To ovplyvnilo stabilitu obrany v niektorých smeroch," dodal hlavný veliteľ. Naopak pochválil jednotky 3. útočnej a 25. samostatnej výsadkovej brigády, ktoré podľa neho "dorazili nepriateľa, ktorý prenikol na okraj Orlivky".

Proruské kanály na telegrame podľa BBC píšu, že ruskí vojaci vstúpili do dedín Toneňke a Orlivka. O postupe ruských vojsk v oblasti týchto obcí píše tiež ukrajinský projekt DeepState.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:05