Dmitrij Medvedev FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Rusko pripomenulo Macronovi Napoleona, vstup Švédska do NATO považuje za hysterický

29.02.2024, 16:00
Autor:
jhrjhr
  • Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin varoval Emmanuela Macrona, aby sa neuchyľoval k rovnakým krokom ako francúzsky cisár.
  • Ruských predstaviteľov rozčúlil Macronov výrok, že nie je možné do budúcnosti vylúčiť vyslanie západných vojakov na Ukrajinu.
  • Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia zasa Švédsko svojimi krokmi k vstupu do NATO podľa nej podnecuje napätie a militarizáciu.

Ruskí predstavitelia s hnevom reagovali na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť vyslania západných vojakov na Ukrajinu. Označili ho za francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta a pripomenuli jeho neúspešnú vojenskú kampaň v Rusku v roku 1812. Rusi sa tiež vymedzili proti vstupu Švédska do NATO.

Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin označil Macrona za Napoleona a varoval ho, aby sa neuchyľoval k rovnakým krokom ako francúzsky cisár.

VIDEO: Vypočujte si varovanie Ruska po tom, čo Macron povedal, že nemožno vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. 

„Aby si Macron udržal osobnú moc, nenapadlo ho nič lepšie ako rozpútať tretiu svetovú vojnu. Jeho iniciatívy začínajú byť pre občanov Francúzska nebezpečné,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Volodin.

Malí a tragickí dediči Bonaparteho, znie z Kremľa

„Pred takými vyhláseniami by si mal Macron pripomenúť, ako skončili Napoleon a jeho vojaci, z ktorých viac ako 600-tisíc zostalo ležať vo vlhkej krajine,“ dodal s odkazom na ťaženie korzického generála, ktorého aj napriek počiatočným úspechom v Rusku zdolala zima a ruská taktika spálenej zeme.

Napoleonov neúspech spomenul aj bývalý ruský prezident a premiér a terajší podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. "Západní politici denne predvádzajú rozklad mozgu," napísal na Telegrame. „Malí a tragickí dediči Bonaparteho, ktorí si skúšajú zlaté náramenníky strhané pred 200 rokmi, túžia po pomste napoleonských rozmerov a chrlia divoké a nesmierne nebezpečné nezmysly.“

Medvedev už skôr vyhlásil, že vojna na Ukrajine je „novou vlasteneckou vojnou“, ktorá skončí víťazstvom Ruska a porážkou jeho nepriateľov, podobne ako tomu bolo v roku 1812 počas napoleonských vojen. Kyjev a Západ označili za priamych dedičov tých, ktorí bojovali s Ruskom.

image

Západní vojaci už na Ukrajine sú, len sa o tom nehovorí, upozorňuje predstaviteľ Únie

Ruských predstaviteľov rozčúlil Macronov výrok, že nie je možné do budúcnosti vylúčiť vyslanie západných vojakov na Ukrajinu. Kremeľ varoval, že ak by európske členské krajiny NATO poslali svoje sily bojovať na Ukrajinu, konflikt medzi Ruskom a Alianciou by bol nevyhnutný.

Mnohé krajiny Severoatlantickej aliancie, vrátane USA či Nemecka, odmietli, že by plánovali poslať vojakov na ukrajinský front. Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej to ukazuje, že mnohé západné krajiny si na rozdiel od Francúzska uvedomujú riziko priameho konfliktu medzi NATO a Ruskom.

Rusko sa vyhráža Švédsku odvetnými krokmi

Zacharovová sa tiež vyjadrila k rozhodnutiu maďarského parlamentu umožniť Švédsku vstúpiť do NATO. „Budeme pozorne sledovať, čo bude Švédsko robiť v agresívnom vojenskom bloku, akým spôsobom bude svoje členstvo realizovať v praxi. Na základe toho pripravíme našu odpoveď s odvetnými krokmi vojensko-technického a iného charakteru.“

image

Maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO

Švédsko svojimi krokmi k vstupu do NATO podľa nej podnecuje napätie a militarizáciu. Zacharovová tvrdí, že sa tak deje za „pokračujúceho rozdúchavania protiruskej hystérie“, ktorá má svoj zdroj v zahraničí.

"Nie sú to Švédi samotní, ktorí robia túto voľbu, ale niekto iný urobil túto voľbu za Švédov," uviedla hovorkyňa. Moskva opakovane naznačuje, že Severoatlantická aliancia je bábkou v rukách Washingtonu, ktorý ho a Ukrajinu využíva na zničenie Ruska.

Švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona ruské hrozby neznepokojujú. Nie sú podľa neho žiadnym prekvapením. „To hovorili aj pri vstupe Fínska do NATO,“ pripomenul. Zdôraznil, že Švédsko robí vlastné rozhodnutie a že je dobre pripravené na akékoľvek ruské kroky.

01 - Modified: 2024-02-28 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západné sily na fronte by znamenali vyhlásenie vojny Rusku, hovorí analytik o Macronových slovách 02 - Modified: 2024-02-27 22:07:25 - Feat.: 1 - Title: Macron vyslal dobrý signál, keď nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu, vraví poradca Zelenského Podoľak 03 - Modified: 2024-02-27 12:28:48 - Feat.: 1 - Title: Európske štáty a NATO sa zhodli, že na Ukrajinu vojakov nepošlú, vyhlásil Scholz 04 - Modified: 2024-02-26 20:04:32 - Feat.: 1 - Title: Mám radosť, že Švédsko bude členom NATO, uviedol český premiér. Vyzýva k posilneniu obrany členských štátov
01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:51