Brazílsky minister financií Fernando Haddad. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Stretnutie G20 sa končí bez spoločného vyhlásenia, prevládali nezhody o svetových konfliktoch

01.03.2024, 08:08
Autor:
TASRTASR

Vojna na Ukrajine rozdelila skupina G20. Západné krajiny ju odsudzujú a poskytujú Ukrajine vojenskú a finančnú pomoc. Súčasťou G20 je však aj Rusko, ktoré získalo podporu od Brazílie, Číny či Indie.

Prvé tohtoročné stretnutie ministrov financií skupiny G20 sa skončilo vo štvrtok bez prijatia spoločného vyhlásenia pre nezhody členských krajín, ktoré súvisia s prebiehajúcimi geopolitickými konfliktami. Oznámila to Brazília, ktorá stretnutie hostila, informuje agentúra AFP.

"Nie je možné (dosiahnuť) konečné vyhlásenie," uviedol brazílsky minister financií Fernando Haddad na tlačovej konferencii v Sao Paule na konci dvojdenného stretnutia.

Bezvýchodisková situácia vznikla "ako zvyčajne pre prebiehajúce konflikty", dodal Haddad. Nespomenul pritom priamo inváziu Ruska na Ukrajinu alebo prebiehajúcu vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

image

Krajiny G20 sa zhodujú na dvojštátnom riešení vojny v Pásme Gazy, povedal Borrell. Počíta so vznikom Palestíny

Brazília podľa Haddada dúfala, že o citlivých geopolitických záležitostiach sa bude rokovať výlučne na stretnutí ministrov zahraničných vecí G20, ktoré sa konalo minulý týždeň v brazílskom Rio de Janeiro. Aj toto stretnutie však zatienili nezhody a na jeho konci sa nepodarilo prijať spoločné vyhlásenie.

Haddad zároveň uviedol, že skupina, ktorá reprezentuje 80 percent svetovej ekonomiky, bola jednotná pri ekonomických záležitostiach. No keďže sa ani minulý týždeň v Riu de Janeiro nedosiahlo spoločné vyhlásenie, skončilo to "narušením zhody" na stretnutí, o ktorom Brazília dúfala, že sa bude zaoberať len ekonomikou, dodal Haddad.

Nemecký minister financií Christian Lindner už skôr avizoval, že bude trvať na tom, aby sa konečné vyhlásenie vyjadrovalo aj k vojne na Ukrajine. Podľa Lindnera nemôže G20 fungovať ako obvykle, keď je na Ukrajine a v Pásme Gazy vojna.

image

Baerbocková vyzvala krajiny G20, aby hľadali riešenie vojen na Ukrajine a v Gaze

"Sme proti vyhýbaniu sa týmto záležitostiam. Aj keď sme centrálni bankári a ministri financií, reprezentujeme hodnoty našich krajín a musíme brániť medzinárodný poriadok založený na pravidlách," uviedol Lindner.

Vojna na Ukrajine rozdelila skupina G20. Západné krajiny ju odsudzujú a poskytujú Ukrajine vojenskú a finančnú pomoc. Súčasťou G20 je však aj Rusko, ktoré získalo podporu od Brazílie, Číny či Indie.

Skupiny G20 okrem toho rozdeľuje i vojna v Gaze. Spojené štáty a ich západní spojenci sa totiž zdráhajú odsúdiť Izrael, pričom ostatní členovia G20 sú stále kritickejší voči tamojšej humanitárnej kríze.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:20