Demonštrantka žiada nemeckého kancelára Olafa Scholza o dodanie striel Taurus pre Ukrajinu. FOTO: Reuters/koláž HN 
StoryEditor

Scholz hovoril o obávaných strelách Taurus, vyzradil tajné informácie o Britoch na Ukrajine

01.03.2024, 13:26
Autor:
ČTKČTKkhkh
  • Nemecký kancelár odhalil doposiaľ neznáme detaily o britskej pomoci Ukrajine.
  • Zároveň zopakoval, že Nemecko zatiaľ napadnutej krajine nedodá moderné strely s plochou dráhou letu Taurus.
  • Vďaka nim by sa cieľom ukrajinského útoku mohla stať aj Moskva, čo Scholza znepokojuje.

Nemecký kancelár Olaf Scholz zrejme neúmyselne vyzradil tajné informácie – a naštval tým hlavne Britov. Keď totiž hovoril o tom, že jeho krajina nedodá Ukrajincom strely Taurus, odhalil doposiaľ neznáme detaily práve o britskej pomoci napadnutej krajine. Pustili sa do neho aj doma v Nemecku.

Britov výrok rozhorčil

Scholz v pondelok zopakoval, že Nemecko zatiaľ Ukrajine nedodá moderné strely s plochou dráhou letu Taurus. Tie patria k najmodernejšej výzbroji nemeckej armády a vďaka nim by sa cieľom ukrajinského útoku mohla stať aj Moskva, čo Scholza znepokojuje. „Nezapojíme sa do vojny, a to ani priamo, ani nepriamo. Tieto princípy určujú všetky moje rozhodnutia,“ povedal Scholz.

VIDEO: Putin sa vyhráža jadrovou vojnou, ak Západ pošle vojakov na Ukrajinu.

A medzi rečou prezradil, že Briti a Francúzi pomáhajú Ukrajincom odpaľovať strely Scalp a Storm Shadow, za čo si neskôr vypočul kritiku. Práve tieto informácie totiž boli tajné. Doteraz sa vedelo, že Briti poskytujú spravodajské informácie o ruských cieľoch. Nebolo však jasné, ako veľmi britskí vojaci Ukrajincom skutočne pomáhajú.

image

Západní vojaci už na Ukrajine sú, len sa o tom nehovorí, upozorňuje predstaviteľ Únie

„To je flagrantné zneužitie spravodajských informácií, ktoré má zámerne odviesť pozornosť od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu. Rusko to bezpochyby využije na to, aby zvýšilo eskaláciu,“ rozčúlil sa podľa webu denníka The Daily Telegraph britský poslanec a niekdajší predseda parlamentného obranného výboru Tobias Ellwood.

"Vyhlásenie kancelára o údajnom zapojení Francúzska a Veľkej Británie do prevádzkovania rakiet dlhého doletu na Ukrajine je úplne nezodpovedné," kritizoval Scholza poslanec nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen.

V utorok britská vláda oznámila, že je na území Ukrajiny nasadený "malý počet" vojakov, s tým, že niektorí z nich sa podieľajú na zdravotníckom výcviku.

Scholzove špekulácie o úlohe britskej armády podľa zdrojov denníka The Telegraph z bezpečnostnej komunity posilnili obavy o bezpečnosť diplomatov a ďalšieho personálu na Ukrajine. A okrem toho zintenzívnili hrozbu možných ruských spravodajských operácií na britskej pôde, dodali zdroje.

Taurus v bojoch podľa Scholza nerozhodne

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že prípadné otázky by mali zodpovedať Ukrajinci. „Používanie systému Storm Shadow Ukrajinou a všetky procesy okolo toho sú záležitosťou ukrajinských ozbrojených síl. Spojené kráľovstvo spolu s ďalšími spojencami poskytuje Ukrajine množstvo vybavenia, ktoré jej má pomôcť čeliť nezákonnej a nevyprovokovanej agresii zo strany Ruska,“ dodalo.

Kyjev žiada Nemecko o strely Taurus niekoľko mesiacov. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na nedávnej konferencii v Mníchove povedal, že verí, že Nemecko ich nakoniec jeho krajine poskytne.

Scholz však povedal, že ho v debate o Taurusoch rozčuľuje chýbajúca rovnováha medzi týmto systémom a tým, čo Ukrajina skutočne potrebuje. Dodal, že Ukrajine sa nedostáva munícia, a že systém Taurus nie je pre Ukrajinu rozhodujúci.

image

Západné sily na fronte by znamenali vyhlásenie vojny Rusku, hovorí analytik o Macronových slovách

„Nemeckí vojaci nemôžu byť v žiadnom momente a na žiadnom mieste spojení s cieľmi, ktoré tento systém dosahuje. Dokonca ani v Nemecku,“ argumentoval ďalej Scholz.

Raketa Taurus KEPD-350 je riadená strela s plochou dráhou letu typu vzduch – zem z dielne spoločnosti Taurus Systems, ktorá je spoločným dielom spoločností MBDA Deutschland a Saab Bofors Dynamics.

Je určená na ničenie objektov vysokej hodnoty, ako sú letecké základne, radarové stanice, komunikačné uzly, riadiace centrá, muničné sklady, mosty a prístavy. Ciele dokáže zasiahnuť s vysokou presnosťou aj za sťažených poveternostných podmienok.

Strela má dolet až 500 kilometrov, je dlhá päť metrov a váži 1 400 kilogramov, z toho 480 kilogramov pripadá na bojovú hlavicu. Vďaka dlhému doletu by tieto rakety Ukrajine umožnili zasiahnuť ruskú vojenskú infraštruktúru ďaleko za frontovou líniou. Pred desiatimi rokmi dostala nemecká armáda 600 týchto striel, z ktorých je asi 150 funkčných.

01 - Modified: 2024-03-01 12:16:28 - Feat.: 1 - Title: O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár) 02 - Modified: 2024-02-28 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Koľko skutočne padlo Ukrajincov? Zelenskyj mal na zverejnenie strát dobrý dôvod, ale číslo nesedí 03 - Modified: 2024-02-28 09:37:11 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Pôjdu európski vojaci na Ukrajinu? Plán je možno rafinovanejší 04 - Modified: 2024-02-27 10:21:19 - Feat.: 1 - Title: Duda: O vyslaní vojakov na Ukrajinu sa v Paríži vášnivo debatovalo. Za najdôležitejšie však označil niečo iné 05 - Modified: 2024-02-17 11:01:28 - Feat.: 1 - Title: Dáme viac peňazí do zbrojenia, sľubuje Scholz. Nebojte sa zničiť Putina, apeluje Zelenskyj 06 - Modified: 2024-02-16 13:43:54 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj priletel do Berlína, s nemeckým kancelárom podpísal dohodu o bezpečnosti
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:42