Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Už žiadne vrecia s odpadkami v uliciach. New York rázne zametá so smradom aj potkanmi

01.03.2024, 20:23
Autor:
ČTKČTK

Starosta Eric Adams a jeho tím chcú skoncovať s nepretržitým občerstvením pre potkany, ktoré podľa nich vrecia s odpadkami čakajúce na odvoz na chodníkoch vytvárali.

So zvykom ponechávať vrecia s odpadkami na chodníkoch je v New Yorku ako najľudnatejším meste Spojených štátov koniec, aspoň pre miestnych zhruba 200-tisíc podnikov. Oddnes musia všetky používať odpadkové koše, informujú americké médiá. Vedenie mesta týmto opatrením bojuje proti zápachu v uliciach aj proti potkanom.

Starosta Eric Adams a jeho tím chcú skoncovať s "nepretržitým občerstvením pre potkany", ktoré podľa nich vrecia s odpadkami čakajúce na odvoz na chodníkoch vytvárali.

Už vlani v auguste začalo mesto vyžadovať od obchodov s potravinami či podnikoch v pohostinstve, aby odpad ukladali do kontajnerov s pevným viečkom. Toto opatrenie podľa úradov pokrylo väčšiu časť odpadkov priťahujúcich potkany.

Nariadenie sa podľa denníka The New York Times v septembri rozšírilo na ďalšie podniky a oddnes sa vzťahuje na všetkých v meste. Úrady uvádzajú, že opatrenia teraz bude pokrývať asi polovicu zo zhruba 20 miliónov kilogramov odpadu, ktorý sa v tomto mnohomiliónovom meste každý deň vyzbiera.

image

Mnohí mladí Američania sa cítia byť Slovákmi. Ich záujem o Slovensko stúpa, tvrdí pre HN šéfka +421 Foundation

"Veľké mestá po celom svete dávajú po desaťročia svoj odpad do odpadkových košov na kolieskach alebo do iných kontajnerov, ale mesto New York to jednoducho nerobilo," povedala členka miestnej administratívy Jessica Tischová, ktorá je zodpovedná za sanitačné opatrenia.

"Je to tak základná vec z viacerých dôvodov - vzhľad a atmosféra na uliciach, zápach v lete, krysy," pokračovala.

Podniky, ktorých sa doteraz povinné používanie odpadkových košov netýkalo, budú v nasledujúcom mesiaci pri porušení pravidla dostávať len varovanie. Potom nastúpia plošné pokuty, ktoré sa pri opakovanom porušovaní môžu vyšplhať až na 200 dolárov.

Mesto zároveň vykonáva zmeny v zbere odpadu z obytných budov, ktorý sa vykonáva oddelene. Na jeseň chce aj na časť z nich rozšíriť rozsah pôsobnosti opatrenia platného pre podniky, napísala agentúra AP.

01 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 02 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-04-04 09:48:35 - Feat.: - Title: VIDEO Petržalka má problém s potkanmi. Pochutnávajú si na smetiach, mestská časť im odkázala, že si majú pomôcť sami 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:04