Pásmo Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael zväčša súhlasil s rámcovou dohodou o prímerí v Pásme Gazy

02.03.2024, 21:12
Autor:
TASRTASR

Prímerie by sa mohlo začať už v sobotu, ak by Hamas s súhlasil s prepustením vymedzenej skupiny zraniteľných rukojemníkov - chorých, zranených, starších ľudí a žien.

Izrael zväčša súhlasil s rámcovou dohodou o prímerí a prepustení zadržiavaných rukojemníkov v Pásme Gazy. Teraz je rozhodujúce vyjadrenie palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorého delegácia by mala podľa médií pricestovať do Káhiry na nedeľňajšie rokovania. Pre agentúru AFP to v sobotu uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.

"Máme rámcovú dohodu. Izraelčania ju viac-menej prijali," citovala AFP zdroj z administratívy amerického prezidenta Joea Bidena. "Teraz je na ťahu Hamas," dodal.

Podľa predstaviteľa by sa prímerie mohlo začať už v sobotu, ak by Hamas s súhlasil s prepustením vymedzenej skupiny zraniteľných rukojemníkov - chorých, zranených, starších ľudí a žien.

Zdôraznil, že prímerie nastane, ak Hamas vyrieši túto poslednú otázku. Táto dohoda podľa iného zdroja predpokladá, že Hamas prepustí 42 rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov v Izraeli.

Biely dom ešte minulý týždeň uviedol, že oslobodenie rukojemníkov "by viedlo k okamžitému a trvalému prímeriu v Gaze na obdobie najmenej šiestich týždňov".

Americkí predstavitelia podľa AFP dúfajú, že dohoda o prímerí by vytvorila priestor pre "trvalejšie" mierové riešenie medzi Izraelom a Hamasom.

Zdroj blízky Hamasu povedal, že delegácia tohto hnutia predloží svoju "oficiálnu odpoveď" na návrh, ktorý bol koncom februára vypracovaný na medzinárodných rokovaniach v Paríži za účasti Izraela, USA, Egypta aj Kataru. AFP vo svojej správe citovala egyptské médiá, podľa ktorých budú rokovania o prímerí pokračovať v nedeľu v Káhire.

Vyjednávači sa pokúšajú dohodu sprostredkovať ešte pred začiatkom ramadánu - moslimského pôstneho mesiaca. Ten sa v závislosti od lunárneho kalendára začína 10. alebo 11. marca.

Washington aj Dauha vyjadrili nádej, že prímerie by mohlo vojsť do platnosti už v budúcom týždni. Prezident USA Biden však vo štvrtok povedal, že dosiahnutie dohody bude trvať dlhšie. V ten deň totiž prišlo o život približne 100 ľudí počas rozdávania humanitárnej pomoci Palestínčanom v Gaze.

 

01 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:17