Demonštrujúci farmári FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

Sú protesty poľnohospodárov hrozbou pre ekologické ciele EÚ?

28.02.2024, 13:30

V čase, keď v krajinách od Nemecka až po Grécko zúrili protesty poľnohospodárov, sa tvorcovia politík EÚ dohodli na ústupkoch v oblasti dlhodobých environmentálnych cieľov.

Európski poľnohospodári sú nahnevaní, organizujú blokády traktorov a hlučné zhromaždenia od Španielska po Belgicko na protest proti znižovaniu príjmov, z ktorého čiastočne obviňujú ekologické politiky, ako sú zákazy používania pesticídov a obmedzovanie emisií dusíka.

Jednou z hlavných sťažností poľnohospodárov sú vysoké náklady na podnikanie, ktoré sčasti vyplývajú z nákladov na plnenie environmentálnych cieľov EÚ zameraných na zníženie emisií uhlíka, ktoré otepľujú planétu, a na ochranu prírody. Tvrdia tiež, že cenové tlaky a rastúca konkurencia zo strany dovozu negatívne ovplyvňujú ich príjmy.

Vlna protestov prichádza v čase, keď si záplavy, suchá a lesné požiare súvisiace so zmenou klímy vyberajú čoraz väčšiu daň na európskej úrode, čím sa problémy poľnohospodárskeho sektora ešte viac prehlbujú.

Keďže sa demonštrácie rozšírili a uviedli vlády do stavu pohotovosti, poľnohospodári získali ústupky pri plnení dlhodobo stanovených environmentálnych cieľov obsiahnutých v Zelenej dohode Európskej únie.

Prečo a kde farmári protestujú?

Poľnohospodári v posledných dňoch zintenzívnili protesty po celej Európe, zablokovali hraničný priechod medzi Poľskom a Nemeckom, hádzali fľaše na políciu v Bruseli a zhromaždili sa v Madride, aby požadovali opatrenia týkajúce sa lacných cien v supermarketoch, obchodných dohôd, byrokracie a cieľov v oblasti ochrany životného prostredia.

V Bruseli sa demonštranti dostali do stretu s políciou, keď sa stretli ministri poľnohospodárstva, aby rokovali o kríze v poľnohospodárskom sektore. Belgickí poľnohospodári žiadali spravodlivé príjmy a ukončenie nekalej konkurencie vyplývajúcej z obchodných dohôd.

V krajinách susediacich s Ukrajinou, ako je Rumunsko a Poľsko, sa v posledných týždňoch protesty poľnohospodárov rozmohli. Poľnohospodári sú nahnevaní na lacný dovoz z Ukrajiny. EÚ sa pred dvoma rokmi rozhodla zrušiť clá na vývoz potravín z Ukrajiny v dôsledku ruskej invázie.

Poľnohospodári vo Francúzsku, ktoré je najväčším producentom poľnohospodárskych produktov v EÚ, cez víkend vtrhli na poľnohospodársky veľtrh v Paríži, keď prezident Emmanuel Macron navštívil toto každoročné podujatie.

Nemeckí poľnohospodári začali rok masovou demonštráciou v súvislosti s rozhodnutím koaličnej vlády postupne zrušiť daňové úľavy na poľnohospodársku naftu, keďže sa snaží vyrovnať svoj rozpočet na rok 2024 a dekarbonizovať hospodárstvo.

Minulý rok si protestujúci poľnohospodári v Holandsku a Belgicku vzali na mušku vládne plány na obmedzenie emisií dusíka, ktoré európske médiá nazvali "dusíkové vojny".

Relatívne veľký počet hospodárskych zvierat a intenzívne používanie hnojív viedli k takým úrovniam oxidov dusíka v pôde a vo vode, ktoré porušujú predpisy EÚ.

Môže za problémy poľnohospodárov environmentálna politika?

Poľnohospodárstvo sa podieľa 10 % na celkových emisiách skleníkových plynov v EÚ a prelomová Zelená dohoda bloku zahŕňa množstvo právnych predpisov na zníženie emisií a dosiahnutie cieľov udržateľnosti - zmeny, ktoré si vyžadujú značné investície.

V rámci stratégie "od farmy po vidličku" by poľnohospodári museli do roku 2030 znížiť používanie pesticídov na polovicu, znížiť množstvo hnojív, zdvojnásobiť ekologické poľnohospodárstvo a obnoviť krajinu s cieľom zvýšiť biodiverzitu.

Poľnohospodári chcú väčšiu finančnú a technickú podporu na dodržiavanie takýchto politík a tvrdia, že opatrenia zvyšujú ich náklady, zaťažujú ich byrokraciou a vystavujú ich riziku porušovania pravidiel.

Príjmy poľnohospodárov zároveň v posledných rokoch zaťažili aj iné faktory - od pandémie COVID-19 až po následky ruskej invázie na Ukrajinu.

Okrem toho, že vojna zvýšila náklady na pohonné hmoty a hnojivá, viedla k zvýšenej konkurencii zo strany dovozu ukrajinského obilia, čo je ďalšia veľká sťažnosť východoeurópskych poľnohospodárov.

Cenové vojny medzi reťazcami supermarketov v čase, keď mnohí spotrebitelia obmedzujú svoje výdavky, boli tiež obviňované z toho, že poškodili ziskovosť poľnohospodárov.

Ohrozujú protesty poľnohospodárov Zelenú dohodu?

Európske ekologické politiky v posledných mesiacoch čelia čoraz väčšiemu odporu a aktivisti za ochranu životného prostredia sa obávajú, že oživujúca sa krajná pravica by sa mohla pokúsiť potopiť ďalšie nariadenia o zelenej dohode, ak v júnových voľbách do Európskeho parlamentu dosiahne dobré výsledky.

Po týždňoch ostrých protestov poľnohospodári získali od bloku ústupky - vrátane odkladu pravidiel o vyňatí pôdy z produkcie s cieľom zvýšiť biodiverzitu a odstránenia cieľa znížiť emisie z poľnohospodárstva z klimatického plánu do roku 2040.

Okrem predchádzajúcich politických obratov, keď zákonodarcovia EÚ v novembri odmietli plán na zníženie používania pesticídov a zákon bloku o obnove prírody čelil tvrdej opozícii, sa v utorok nakoniec podarilo presadiť v parlamente EÚ.

S blížiacimi sa júnovými voľbami sa vlády obávajú rastúcej podpory krajne pravicových strán medzi poľnohospodármi, ktoré sa snažia využiť protesty v rámci kampane zameranej proti EÚ a proti klimatickej politike. 

Nemecká krajne pravicová strana AfD, ktorá dúfa vo výrazné zisky v sérii tohtoročných krajinských volieb, vykreslila protesty poľnohospodárov ako prejav širšej nespokojnosti so súčasnou vládnou koalíciou a politikou v oblasti klímy.

Šéf poľnohospodárskeho združenia DBV v krajine však vyjadril obavy, že krajne pravicoví aktivisti môžu protesty využiť na vlastné ciele.

Joanna Gill

Článok bol preložený z portálu Context. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:41