Haitské bezpečnostné sily strážia pred medzinárodným letiskom Toussaint Louverture po prestrelke proti ozbrojeným gangom v okolí letiska v v Port-au-Prince. FOTO: Reuters
StoryEditor

Násilnosti na Haiti pokračujú. Gangy sa pokúsili ovládnuť aj medzinárodné letisko

05.03.2024, 07:12
Autor:
ČTKČTK

Rozmáhajúce sa násilnosti prinútili viaceré krajiny vrátane USA vyzvať svojich občanov, aby najchudobnejšiu krajinu regiónu opustili.

Skupiny ozbrojených zločincov sa v pondelok pokúsili získať kontrolu nad medzinárodným letiskom v haitskej metropole Port-au-Prince, informovali tlačové agentúry. Stret gangov s bezpečnostnými zložkami bol ďalší zo série násilností, kvôli ktorým v nedeľu vyhlásila vláda chudobnej karibskej krajiny výnimočný stav v metropole a okolí.

Štáty v oblasti odvolávajú svojich obyvateľov z krajiny, prijímajú bezpečnostné opatrenia a volajú po vyslaní medzinárodných síl do ostrovnej krajiny.

Prestrelky gangov s bezpečnostnými silami sa odohrali na letisku Toussaint Louverture v čase, keď sa nechystali žiadne lety a na termináli neboli pasažieri. Podľa agentúry AP nebolo úplne jasné, či sa gangom podarilo letisko ovládnuť.

image

Haitská vláda vyhlásila výnimočný stav. Gangy oslobodili tisíce väzňov

Vyhlásením výnimočného stavu vláda v nedeľu reagovala na útek niekoľkých tisíc väzňov z najväčšej väznice v krajine, pri ktorom zomrelo desať ľudí.

Rozmáhajúce sa násilnosti prinútili viaceré krajiny vrátane USA vyzvať svojich občanov, aby najchudobnejšiu krajinu regiónu opustili.

Susedná Dominikánska republika, ktorá vlani deportovala desaťtisíce Haiťanov späť do ich krajiny, v pondelok oznámila, že jej minister obrany skontroloval pokračujúce práce na stavbe plota na hranici so západným susedom. Utečencov krajina prijímať nebude, uviedol dominikánsky prezident podľa agentúry Reuters.

Brazília medzitým vyzvala na prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by umožnila vyslať do krajiny medzinárodné sily na upokojenie situácie.

image

Z vraždy prezidenta je obžalovaná vdova aj expremiér. Nové zistenia môžu destabilizovať Haiti

Posledná vlna násilia na nestabilite a kriminalite sužovanom Haiti vypukla minulý štvrtok, keď premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby tu rokoval o vyslaní Keňou vedených nadnárodných bezpečnostných síl do svojej krajiny. Gangy, ktoré sa usilujú o zvrhnutie premiéra, teraz ovládajú zhruba 80 percent Port-au-Prince.

Násilie sa zvyšuje od usmrtenia prezidenta Jovenela Moïseho v roku 2021. Podľa januárovej správy Organizácie Spojených národov sa vlani obeťou násilia zo strany haitských gangov stalo vyše 8400 osôb, čo je viac ako dvojnásobok počtu z roku 2022. Toto číslo zahŕňa mŕtvych, zranených a unesených osôb.

01 - Modified: 2024-04-30 19:44:48 - Feat.: - Title: Prechodnú vládnu radu na Haiti bude viesť expredseda Senátu Leblanc Fils 02 - Modified: 2024-04-12 05:45:08 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na Haiti by sa mohli do konca apríla minúť, varuje OSN 03 - Modified: 2024-04-04 08:37:01 - Feat.: - Title: Gangy v Haiti vyplienili národnú knižnicu, ohrozili historické dokumenty 04 - Modified: 2024-04-03 07:52:08 - Feat.: - Title: Pre násilie ľudia utekajú z haitskej metropoly, hrozí humanitárna kríza 05 - Modified: 2024-04-02 09:56:21 - Feat.: - Title: Streľba medzi políciou a gangmi ochromila centrum haitského hlavného mesta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 09:43