Ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov spustili na vodu v roku 2021. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Ukrajina hlási potopenie novej ruskej lode pri Kryme, udrela špeciálna jednotka

05.03.2024, 08:21
05.03.2024, 10:54
Autor:
ČTKČTKchocho
  • Útok sa podľa oznámenia rozviedky odohral pri Kerči na ukrajinskom polostrove Krym.
  • Proruskí blogeri vyjadrujú obavy nad tým, ako rýchlo Čiernomorská flotila prichádza o svoje plavidlá.

Ukrajine sa v noci na dnes podarilo pomocou morských dronov zničiť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov v Čiernom mori, oznámila ukrajinská vojenská rozviedka s tým, že išlo o operáciu jednej z jej špeciálnych jednotiek.

Informácie o potopení lode sa podľa agentúry Unian objavili aj na ruských provojnových účtoch na platforme Telegram. Oficiálne zatiaľ Rusko správu nekomentovalo. Sergej Kotov je pomerne nová loď, ktorú Rusi spustili na vodu v januári roku 2021 a uvedená do služby v júli 2022.

image

Moskva vyhodila šéfa Čiernomorskej flotily, dopustil skazu ďalšej ruskej lode

Útok sa podľa oznámenia rozviedky odohral pri Kerči na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko. Loď je podľa ukrajinských médií 94 metrov dlhá, koncipovaná pre 80 členov posádky a je vybavená okrem iného radarovým komplexom s dosahom 300 kilometrov, kanónom AK-176 a protilietadlovým raketovým systémom.

Unian zverejnila videozáznam, ktorý podľa nej zachytáva skazu plavidla. Uviedla tiež, že niektorí ruskí provojnoví blogeri v reakcii na správy o zničení lode vyjadrovali obavy nad tým, ako rýchlo ruská Čiernomorská flotila v bojoch s ukrajinskými silami prichádza o svoje plavidlá. 

Ukrajina za dva roky vojny s Ruskom potopila alebo vážne poškodila približne dve desiatky ruských vojnových lodí, uviedla predtým stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. V polovici tohto februára ukrajinská vojenská rozviedka oznámila potopenie ruskej výsadkovej lode Cezar Kunikov.

image

Dcéra boha Perúna loví ruské lode. Ukrajinská zbraň útočí v rojoch, Kyjev zdokonaľuje taktiku

Ukrajinským silám sa v noci podarilo zničiť aj 18 z 22 dronov, ktorými Rusko útočilo na Ukrajinu, uviedla agentúra Unian. Drony boli podľa oznámenia ukrajinského letectva zničené nad Odeskou oblasťou na juhu Ukrajiny.

Situáciu na fronte preberali ukrajinský minister obrany Rustom Umerov a hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, oznámilo v pondelok večer ukrajinské ministerstvo obrany. "Pracujeme na zabezpečení potrieb ukrajinskej armády a navyšovaní jej schopností," uviedlo v tejto súvislosti ministerstvo.

Prehľad potopených a zničených ruských lodí od vypuknutia invázie na Ukrajinu

24. marca 2022 - Ukrajinská armáda oznámila, že v prístave Berďansk v Azovskom mori zničila ruskú výsadkovú loď (pôvodne sa hovorilo o Orsku, podľa neskorších upresnených informácií išlo o loď Saratov rovnakej triedy). Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že útok na prístav vykonali balistickou raketou krátkeho doletu OTR-21 Točka.

 

14. apríla 2022 - Niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poslala ukrajinská armáda ku dnu ruský raketový krížnik Moskva, vlajkovú loď Čiernomorskej flotily. Moskva, ktorá mala na palube podľa odhadov médií okolo 500 ľudí, sa podľa Kyjeva potopila po zásahu protilodnou ukrajinskou strelou Neptún. Krížnik Moskva sa stal s dĺžkou cez 186 metrov najväčšou zničenou vojnovou loďou pri bojovej akcii od konca druhej svetovej vojny a najväčšou ruskou vojnovou loďou zničenou nepriateľom od roku 1941, kedy Nemci potopili bombami bojovú loď Marat, ktorá vtedy kotvila v Kronštadte.

 

4. novembra 2023 - Pätnástimi strelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ktoré jej poskytli západní spojenci, Ukrajina zaútočila na kerčskú lodenicu. Pri útoku sa jej podarilo zasiahnuť najnovšiu ruskú korvetu Askold triedy Karakurt, vyzbrojenú strelami Kalibr, ktorými ruské plavidlá ostreľujú ukrajinské ciele. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o dva dni neskôr vyhlásil, že loď bola zničená.

 

26. decembra 2023 - Ukrajina uskutočnila útok strelami Storm Shadow na veľkú ruskú výsadkovú loď Novočerkassk v krymskom prístave. Loď, ktorá patrí do triedy Ropucha, útok úplne zničil a podľa informácií ukrajinského námorníctva na jej palube zahynulo 80 ruských námorníkov.

 

1. februára 2024 - Ukrajinská rozviedka uviedla, že sa jej špeciálnym jednotkám podarilo na jazere Donuzlav na polostrove Krym zničiť ruskú raketovú korvetu Ivanovec triedy Tarantul, ktorá je súčasťou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa zverejneného videa bola loď opakovane zasiahnutá do trupu bezposádkovými hladinovými člnmi. Korveta sa podľa rozviedky potopila, na palube mohla mať až 40 námorníkov.

 

14. februára 2024 - Ukrajinské ozbrojené sily v spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozviedkou HUR pri operácii v Čiernom mori potopili ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov. Plavidlo patrí do triedy Ropucha, rovnako ako loď Novočerkassk. Obe lode boli zničené už pri ukrajinskom útoku na loď Saratov v marci 2022.

 

5. marca 2024 - Ukrajine sa podarilo v Čiernom mori pomocou morských dronov zničiť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov, oznámila ukrajinská vojenská rozviedka. Išlo podľa nej o operáciu jednej z jej špeciálnych jednotiek. Informácia o potopení lode sa podľa agentúry Unian objavila aj na ruských provojnových účtoch na platforme Telegram. Oficiálne zatiaľ Rusko správu nekomentovalo. Loď, ktorá sa na začiatku vojny podieľala na útoku na Hadí ostrov, ukrajinské drony už vlani v septembri poškodili.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:37