De facto jedinou neznámou je, či v nasledujúcich dňoch Haleyová vyjadrí podporu Trumpovi, ako po nej chce zvyšok republikánskej strany. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump bude kraľovať. Ameriku čaká superutorok, najdôležitejší deň primárok

05.03.2024, 11:40
  • Bitka Donalda Trumpa a Nikki Haleyovej s veľkou pravdepodobnosťou dospeje k rozuzleniu.
  • Najzaujímavejší bude boj v dvoch štátoch: Kalifornii a Severnej Karolíne.
  • Bidenovi môžu uškodiť len protestné hlasy, či už kvôli postojom v politike alebo vysokému veku.

Pre americké primárky je to deň, keď sa rozhoduje. Tohtoročný volebný superutorok, keď republikáni aj demokrati hlasujú v priebehu pár hodín v pätnástich štátoch, je výnimočný svojou jednoznačnosťou. Joe Biden je jasným favoritom, rovnako ako Donald Trump. Utorkový boj sa napriek tomu oplatí sledovať, môže napovedať, ako bude vyzerať ich novembrový súboj o Biely dom.

V kalendároch šéfov kampaní skromného poľa uchádzačov o prezidentský post je 5. marec zakrúžkovaný výraznou červenou farbou. Až doteraz boli primárky zbieraním hŕstky delegátov, už o pár hodín však pôjde o oveľa viac.

VIDEO: Ako prebieha superutorok?

Dva mesiace trvajúca bitka Donalda Trumpa a Nikki Haleyovej s veľkou pravdepodobnosťou dospeje k jasnému rozuzleniu. U republikánov sa prerozdelí 874 delegátov z celkového počtu 2 429.

Nie náhodou Haleyová absolvovala posledné naplánované vystúpenie pred voličmi v pondelok. Teraz čaká, hoci do jej kasy stále tečú milióny dolárov od podporovateľov. V posledných týždňoch má jedinú motiváciu: ponúknuť republikánskym voličom alternatívu.

„Američania by mali mať možnosť výberu, nežijeme predsa v autoritárskej krajine, kde je o výsledkoch rozhodnuté vopred,“ nechala sa počuť. Mnohí to považujú za tvrdohlavosť, iní za zbytočné štiepenie Republikánskej strany. Aj jej priaznivci sa pred utorkovým hlasovaním pýtajú, či má ešte šancu.

Pri svojej úspešnej ceste do Bieleho domu v roku 2016 Trump práve počas superutorka definitívne prevzal vedenie nad republikánskymi primárkami a neskôr sa s veľkou slávou stal prezide...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:59