Premiéra Roberta Fica víta český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česi rušia spoločné zasadnutie s našou vládou. Fico otáča Slovensko na východ, vyčíta Fiala

06.03.2024, 18:50
07.03.2024, 09:49

Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy, uviedol predseda českej vlády Petr Fiala.

Zmeny na Slovensku po nástupe vlády Roberta Fica, ktorý otáča zahraničnú politiku svojej krajiny východným smerom prinútili českú vládu prehodnotiť vzťahy s bývalým federaním susedom. "Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády," oznámil po rokovaní vlády premiér Petr Fiala.

"Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy," uviedol predseda českej vlády.

image

Fico v Prahe salutoval demonštrantom, ktorí ho vypískali. Lídri V4 sa nezhodli ani pred kamerami

Zásadné rozdiely

Minister zahraničia za Pirátov Ján Lipavský výslovne spomenul rokovanie slovenského ministra zahraničia Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Zišli v Turecku, s Lavrovom sa stretol aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

„Naši partneri doslova na druhej strane zemegule, na druhom konci sveta rozumejú tomu, že bezpečnosť Európy ovplyvňuje bezpečnosť celého sveta. Preto ma mrzí, že kolegovia na Slovensku to nevidia úplne rovnako,“ povedal Lipavský.

ANKETA
Súhlasíte s tým, že česká strana prerušila spoločné rokovania slovenskej a českej vlády kvôli rozdielnym postojom voči Ukrajine?

Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, ktorej sa Česko spolu s ďalšími krajinami NATO pomáhať aj dodávkami zbraní, zatiaľ čo Slovensko nechce po nástupe Ficovej vlády touto formou Ruskom napadnutej Ukrajine pomáhať.

"Som presvedčený, že tie rozdiely sú zásadné," povedal po rokovaní vlády premiér Petr Fiala. Ministri sa budú ďalej stretávať na pracovných rokovaniach, ale podľa neho treba medzivládne rokovania odsunúť. Neuskutoční sa v nasledujúcich týždňoch ani mesiacoch.

image

Fiala po samite V4: Hovorili sme o Ukrajine, nebola to ľahká diskusia

"Informovali sme slovenskú stranu o tomto našom rozhodnutí a o úmysle stretnutie odložiť," uviedol po rokovaní vlády premiér Fiala.

Opozícia nesúhlasí

Česko-slovenské vzťahy podľa českého expremiéra a šéfa najsilnejšej opozičnej strany ANO Andreja Babiša narušil v minulosti ako premiér Igor Matovič a rozhodnutím odložiť medzivládne konzultácie ich teraz úplne ničí predseda českej vlády Petr Fiala. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Toto je medzinárodná politika, nie detské ihrisko. Tam možno platí, že ak sa niekto správa zle, prestanete sa s ním rozprávať. Vláda sa ale nemá správať ako malé dieťa. Ak s krokmi slovenskej vlády nesúhlasí, o to viac s ňou má rokovať a presviedčať ju o potrebe zmeny pozície," kritizoval kroky Fialovho kabinetu Babiš.

Dodal, že v prípade Slovenska, s ktorým ČR vždy spájali mimoriadne silné a dobré vzťahy, to platí dvojnásobne.

Česi sú u nás vítaní, tvrdí Fico

"Vážený pán predseda českej vlády pán Fiala, vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia," vyjadril sa k Fialovým slovám Robert Fico.

Slovenská vláda nebude podľa Roberta Fica nikdy vystavovať slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. "Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri," povedal Fico.

Rozhodnutie českej vlády podľa Fica nezmení slovenskú zahraničnú politiku. "Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím," dodal.

Zhoršenie vzťahov

Prezidentka Zuzana Čaputová bude naďalej usilovať o upevnenie vzťahov medzi Českom a Slovenskom, napísal jej hovorca Martin Strižinec v reakcii na rozhodnutie českej vlády prerušiť konzultácie s kabinetom slovenského premiéra Roberta Fica.

"Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť naše vzťahy upevňovať," uviedla Čaputová.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok kritizuje zahraničnú politiku Ficovej vlády a dlhodobo podporuje pomoc pre Ukrajinu, pričom nesúhlasil s odmietavým postojom Slovenska k vojenskej pomoci napadnutej krajine.

"Ďalší konkrétny a hmatateľný výsledok „suverénnej“ zahraničnej politiky.  Deje sa, bohužiaľ, presne to, čo mi bolo jasné, že toto nezostane zo strany Českej republiky bez následkov," vyjadril sa dnes v reakcií na Fialove slová.

Za zhoršením vzťahov vidí Korčok politiku vládnej koalície, ktorá podľa neho poškodzuje záujmy Slovenska.

"Je to bezprecedentný krok a plnú zodpovednosť za zhoršenie vzťahov s Českom nesie slovenská strana. Vláda vedie Slovensko do izolácie, páli mosty k susedom, zbavuje sa spojencov a vážne poškodzuje národnoštátne záujmy. Na prikrytie tohto kurzu potrebuje vláda svojho prezidenta Petra Pellegriniho," povedal Korčok.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zajtra odchádza do Prahy na rokovania s predstaviteľmi českého parlamentu aj vlády.

"Obrovská hanba"

"Vladimírovi Mečiarovi trvalo päť rokov, kým zo Slovenska spravil čiernu dieru na mape Európy, Robert Fico ho dokázal dobehnúť za päť mesiacov," vyjadril sa Šimečka.

Podľa predsedu opozičnej strany je zrušenie spoločných rokovaní s Prahou poškodením vzťahov oboch republík.

"Je to obrovská hanba a poškodenie vzájomných vzťahov. Reálne je to asi najhorší moment od vzniku samostatných republík. Lenže Slovensko nie je ani Robert Fico, ani Juraj Blanár," dodal Šimečka.

Obrovská časť ľudí na Slovensku podľa neho považuje Úniu a NATO za náš prirodzený životný priestor, a Českú republiku za nášho najbližšieho partnera.

"Nikdy by nepodali ruku vojnovým zločincom, ani nerobili užitočného idiota pre vraždiaci Putinov režim. Je to vláda s najslabšou väčšinou a ani zďaleka nereprezentuje názory väčšiny ľudí na Slovensku," tvrdí Michal Šimečka.

V Česku sa plánuje snažiť o prehlbovanie dobrých susedských vzťahov a spolupráce "všade tam, kde je to možné".

"S týmto odkazom pôjdem zajtra do Prahy. Budem našim partnerom tlmočiť, ako jasné sú proeurópske a demokratické hodnoty množstva ľudí na Slovensku. Aj to, aby si nerobili obraz o našej krajine na základe krokov Fica či Blanára," povedal Šimečka.

,,Cenu za Ficov deštrukčný politický prístup už neplatíme len doma na Slovensku, ale i v zahraničí. Dnešné vyhlásenie českej vlády o ukončení medzivládnych konzultácií vážne poškodzuje štátne záujmy Slovenska. Aj vzhľadom na to, že premiér Fiala je jednym z kľúčových spojencov pri ochrane výlučných kompetencií členských štátov v Únii,” povedala Miriam Lexmann z KDH.

Kritika z Prahy

Fico bol v Prahe naposledy pri rokovaní premiérov krajín V4 (Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko) koncom februára. „Áno, máme na niektoré veci iné názory. Neverím na vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Ale vojna raz skončí a V4 zostane,“ povedal Fico po rokovaní premiérov.

Okamžité zastavenie paľby podľa neho vytvára priestor na mierové konanie. Kvôli ruskej agresii na Ukrajine sa pohádali premiéri krajín V4 aj po rokovaní.

Fica aj maďarského premiéra Viktora Orbána vítali pred konaním V4 v Lichtenštajnskom paláci na Kampe demonštranti transparenty s nápismi ako „Fico, choď domov do Ruska“ alebo „Fico + Orbán, zbabelé putinovské podržtašky“.

01 - Modified: 2024-03-01 15:44:13 - Feat.: 1 - Title: Týždňovka HN: Ako ústavní sudcovia pokazili Robertovi Ficovi inak skvele započatý týždeň 02 - Modified: 2024-02-29 19:12:30 - Feat.: 1 - Title: Fico nepresvedčil nikoho, nemôžeme mať vzťahy len s Maďarskom. Jeho prejavy urážajú partnerov, tvrdí Strážay 03 - Modified: 2024-02-29 13:18:51 - Feat.: 1 - Title: Šimečka: Chceme eurovoľby vyhrať, aby sa hlasom v europarlamente nestal Blaha a Danko
01 - Modified: 2024-04-11 13:56:23 - Feat.: - Title: Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v EÚ. Nie sme krajina, ktorá chce klásť prekážky, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 03 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 04 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 05 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 17:58