Kamenné nástroje vyrobené zo štiepaných kameňov objavili archeológovia v nálezisku neďaleko mesta Korolevo v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Praveké kamenné nástroje nájdené na Ukrajine majú viac než milión rokov

08.03.2024, 11:20
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský nález je podľa vedcov dôležitý, pretože je najstarším nálezom tak ďaleko na severe. Naznačuje to, že raní predkovia ľudí putujúci z Afriky dokázali vďaka nástrojom prežiť v rozmanitom prostredí.

Praveké kamenné nástroje nájdené na západe Ukrajiny sú zrejme najstarším známym dôkazom prítomnosti človeka v Európe, uvádza nová štúdia publikovaná v stredu v odbornom žurnále Nature. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Kamenné nástroje vyrobené zo štiepaných kameňov objavili archeológovia v nálezisku neďaleko mesta Korolevo v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny blízko štátnej hranice s Rumunskom. Vek kamenných nástrojov stanovili na základe analýzy sedimentárnych hornín, v ktorých sa nachádzali, na približne 1,4 milióna rokov.

image

Archeológovia v Egypte odkryli chýbajúcu časť sochy faraóna Ramsesa II.

Najstaršie nástroje tohto typu pochádzajú z východu Afriky z obdobia pred približne 2,8 milióna rokov, uviedol Rick Potts zo Smithsonovho inštitútu v USA. Nástroje zo štiepaného kameňa zrejme používali na rezanie mäsa a vypracovávanie zvieracích kožušín.

"Ide o najstarší datovaný dôkaz prítomnosti akéhokoľvek druhu človeka v Európe," uvádza geofyzik a spoluautor štúdie Mads Faurschou Knudsen z Aarhuskej univerzity v Dánsku. Dodáva však, že nemožno s istotou povedať, ktorý z predkov človeka nástroje vyrobil. "Podozrivým" je však homo erectus (človek vzpriamený), prvý hominid, ktorý chodil vzpriamene a ovládal používanie ohňa.

"Nemáme fosílne pozostatky, preto si nemôžeme byť istí," dodáva archeológ a spoluautor štúdie Roman Garba z Ústavu jadrovej fyziky Českej akadémie vied.

image

Objavili obrovskú rímsku pevnosť Armagedonu. Leží na biblickom mieste poslednej apokalyptickej bitky ľudstva

Ukrajinský nález je podľa vedcov dôležitý, pretože je najstarším nálezom tak ďaleko na severe. Naznačuje to, že raní predkovia ľudí putujúci z Afriky dokázali vďaka nástrojom prežiť v rozmanitom prostredí.

Doteraz sa za najstaršie obývané miesto Európy považovala lokalita Atapuerca v Španielsku, dôkazy o jej obývaní však siahajú do obdobia o približne 200-tisíc až 300-tisíc rokov neskôr.

Rádiologická analýza nálezu z Koroleva podľa výskumníkov vypĺňa veľkú priestorovú medzeru medzi nálezmi v Španielsku a na nálezisku Dmanisi v Gruzínsku. Zároveň tiež podporuje teóriu, podľa ktorej raní hominidi kolonizovali Európu v smere z východu až juhovýchodu na západ až severozápad.

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:56