Maďarský prezident Tamás Sulyok. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarský prezident Sulyok odmietol útoky týkajúce sa minulosti svojho otca

08.03.2024, 12:56
Autor:
TASRTASR

Tamás Sulyok o svojom otcovi uviedol, že ho v roku 1946 v neprítomnosti odsúdil ľudový súd na smrť.

Maďarský prezident Tamás Sulyok, ktorý prevzal úrad hlavy štátu 5. marca po abdikácii Katalin Novákovej, odmietol obvinenia týkajúce sa minulosti svojho otca a označil ich za podlý útok. Vyplýva to z piatok zverejneného rozhovoru prezidenta pre portál mandiner.hu.

"Obvinenia môjho otca považujem za podlý útok. Je to nedôstojná situácia. Keďže ide o moju rodinu, spôsobuje mi to vážnu bolesť," reagoval Sulyok. Jeho otec bol podľa prezidentových slov sociálne citlivý, vlastenecký človek s náklonnosťou k židovstvu.

image

Nový maďarský prezident sa vzdal postu predsedu Ústavného súdu, o kauze otca zatiaľ mlčí

"Nechcem to opakovať, nechcem zaťažovať verejný život nezmyselnými debatami. Parlament zvolil za prezidenta mňa a nie môjho otca, ktorý zomrel pred zmenou režimu," dodal Sulyok.

Portál hvg.hu v pondelok napísal, že Sulyok predtým o svojom otcovi uviedol, že ho v roku 1946 v neprítomnosti odsúdil ľudový súd na smrť, pretože sa ako rozvodový právnik ujal prípadu ženy, ktorej manžel sa neskôr stal mestským tajomníkom komunistickej strany v Székesfehérvári.

Rozsudku, ktorý Tamás Sulyok označil za "zúčtovanie a pomstu", sa jeho otec vyhol len tak, že sa desať rokov bez dokladov skrýval v inej časti krajiny.

image

Maďarsko má oficiálne nového prezidenta, od polnoci je ním Tamás Sulyok

Na Sulyokove tvrdenie však vrhlo iné svetlo vyjadrenie historika Lászlóa Karsaia, ktorý na hvg.hu napísal, že jediné, čo je v tomto príbehu pravdivé, je meno Sulyokovho otca a skutočnosť, že bol právnikom v Székesfehérvári.

Karsai uvádza, otca novej hlavy štátu nikdy nikto neodsúdil na smrť. Pravdou je, že Lászlóa Sulyoka hľadala polícia, pretože chcela objasniť jeho rolu v hnutí fašistických Šípových krížov (Nyilasok), presnejšie v malej strane nacistického kolaboranta Bakyho-Pálffyho.

Po Karsaiovi reagoval na kauzu minulosti otca budúceho prezidenta aj historik Krisztián Ungváry, podľa ktorého tieto klamstvá by neboli potrebné, keby sa Sulyok nesnažil vykresliť seba a svojho otca ako obete komunizmu.

01 - Modified: 2024-04-29 15:50:42 - Feat.: - Title: Maďarská šiestačka bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 20:27