Čínsky prezident Si Ťin-pching si podáva ruku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarsko a Čína chystajú spoločné policajné hliadky na maďarskom území

08.03.2024, 15:24
Autor:
ČTKČTK

Čínsky minister pre verejnú bezpečnosť po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ministrom vnútra Sándorom Pintérom povedal, že verí v prehĺbenie spolupráce pri boji proti terorizmu a zločinu.

Maďarsko podpísalo minulý mesiac s Čínou dohodu o spolupráci v justícii a bezpečnostných otázkach, napísal nemecký Die Welt. Podľa maďarských médií bude možné, aby čínski policajti držali spoločné hliadky s tými maďarskými.

Od maďarskej opozície zaznieva kritika. Čínsky režim, ktorý Európska únia kritizuje pre porušovanie ľudských práv, v minulosti podľa neoficiálnych zdrojov vybudoval v zahraničí sieť policajných staníc pre sledovanie svojich občanov.

Čínsky minister pre verejnú bezpečnosť Wang Siao-chung po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ministrom vnútra Sándorom Pintérom povedal, že verí v prehĺbenie spolupráce pri boji proti terorizmu a zločinu.

image

Obchod medzi Maďarskom a USA vlani prekročil deväť miliárd dolárov, v krajine investujú stovky firiem

Die Welt napísal, že Maďarsko udržiava roky dobré vzťahy s Čínou aj s Ruskom, ktoré už vyše dva roky vedie vojnu proti Ukrajine. V prípade Číny išlo doteraz hlave o hospodárske vzťahy.

Maďarsko bolo prvou krajinou EÚ, ktorá sa pripojila k čínskej iniciatíve novej hodvábnej cesty, kedy chce Peking prostredníctvom zahraničných investícií posilniť svoj vplyv v zahraničí. Čína plánuje v Maďarsku niekoľko projektov v hodnote miliárd eur, napríklad továrne pre elektromobilový priemysel.

Spoločné hliadky

Verejné vyjadrenia maďarských činiteľov k bezpečnostnej dohode s Čínou boli podľa Die Welt vágne a boli zverejnené až niekoľko dní po stretnutí v Budapešti. Veľa nasvedčuje ale tomu, že sa podobá na dohodu, ktorú Čína uzavrela so Srbskom, ktoré nie je členom EÚ. Tam môžu čínski policajti dohliadať na bezpečnosť na miestach obľúbených návštevníkov z Číny.

Teraz zaznievajú kritické hlasy, že podobné kontroly môžu byť aj na maďarskom území. "S čínskymi investíciami prichádza do Maďarska aj mnoho čínskych občanov. A na týchto ľudí je potrebné podľa čínskeho štátu dohliadať," povedal investigatívny novinár a odborník na maďarsko-čínske vzťahy Szabolcs Panyi.

image

Podporovatelia nezávislosti Taiwanu sa popália a okúsia trpké ovocie vlastných skutkov, znie z Číny

Je podľa neho zrejmé, že sa Čína pre to snažila vytvoriť v Maďarsku podmienky.

Maďarské ministerstvo vnútra portálu Telex.hu potvrdilo, že "policajti z oboch krajín budú môcť spoločne vyrážať na hliadky, čo povedie k lepšej komunikácii medzi občanmi a úradmi oboch krajín a k zvýšeniu vnútornej bezpečnosti".

Podľa rezortu vnútra je cieľom dohody zlepšiť bezpečnosť v turistických oblastiach v oboch krajinách počas vrcholu turistickej sezóny a počas podujatí, na ktoré chodí veľké množstvo návštevníkov.

Kritika u opozície 

Dohodu ostro kritizuje opozičná strana Jobbik, ktorej poslanec Koloman Brenner dnes podľa agentúry MTI varoval, že čínski policajti by zrejme "používali rovnaké metódy, aké sú zvyknutí používať doma a ktoré sú úplne cudzie našej európskej kultúre".

image

Čína bude stále globálnou silou pre mier a stabilitu, vraví šéf čínskej diplomacie

Die Welt pripomína, že to, že komunistická Čína svojich občanov sleduje aj v zahraničí, nie je tajomstvom. Pred pár rokmi ochrancovia ľudských práv zverejnili, že Peking si vytvoril medzinárodnú sieť ilegálnych policajných staníc s cieľom kontrolovať Číňanov v zahraničí, zastrašovať ich a prípadne donútiť k návratu do vlasti. Z viac ako stovky odhalených staníc sa rad nachádzal na európskom území, väčšina z nich v Taliansku.

Predseda zahraničného výboru českého Senátu Pavel Fischer vlani v októbri uviedol, že dve takéto služobne Číňania vybudovali aj v Česku.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:21