Čínsky minister zahraničných vecí Wang I. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podporovatelia nezávislosti Taiwanu sa popália a okúsia trpké ovocie vlastných skutkov, znie z Číny

07.03.2024, 11:37
Autor:
TASRTASR

Čínsky minister zahraničia Wang I varoval ostatné krajiny, aby sa nemiešali do sporu a zároveň sa vyjadril k prezidentským voľbám na Taiwane.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vo štvrtok varoval ostatné krajiny, aby sa nemiešali do sporu Číny a Taiwanu, píše agentúra DPA.

Varovanie z Číny

Podporovatelia nezávislosti Taiwanu "sa popália pri hre s ohňom a okúsia trpké ovocie vlastných skutkov", vyhlásil Wang na tlačovej konferencii počas výročného zasadnutia parlamentu v Pekingu.

"Nikdy nedovolíme, aby sa Taiwan odtrhol od pevninskej časti (Číny)," dodal Wang. Minister zároveň označil nedávne parlamentné a prezidentské voľby na Taiwane ako "iba miestne voľby v časti Číny".

image

Čína bude stále globálnou silou pre mier a stabilitu, vraví šéf čínskej diplomacie

"Ich výsledok ani najmenej nemení základný fakt, že Taiwan je súčasťou Číny. Niektoré krajiny, ktoré stále trvajú na udržiavaní oficiálnych vzťahov s Taiwanom, sa iba miešajú do vnútorných záležitostí Číny," dodal.

Vládna čínska komunistická strana považuje Taiwan za súčasť svojho územia a neuznáva nezávislosť ostrova. Jeho najdôležitejším spojencom sú USA, ktoré sa v roku 1979 právne zaviazali podporovať ho v prípade napadnutia.

Dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe

Wang vyzval aj na ukončenie násilia páchaného na civilnom obyvateľstve počas vojenského konfliktu Izraela a palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy.

"Už dlhšie nemožno ospravedlňovať pokračovanie konfliktu a zabíjanie civilného obyvateľstva," vyhlásil Wang. Dodal, že je nutné prepustiť všetkých zajatcov a že medzinárodné spoločenstvo musí podporiť okamžité prímerie.

image

Na Taiwane je na návšteve skupina amerických kongresmanov, Čína to odsúdila

Šéf čínskej diplomacie vyhlásil, že začarovaný kruh izraelsko-palestínskeho konfliktu možno prelomiť iba úplnou implementáciou riešenia v podobe dvoch štátov a zaistením spravodlivosti pre Palestínčanov, aby zárodky extrémistických myšlienok viac nepadali na úrodnú pôdu.

Riešenie v podobe dvoch štátov predpokladá mierové spolužitie Izraela a Palestíny, vychádza pritom z hraníc palestínskych území okupovaných Izraelom od roku 1967, ktorými sú Predjordánsko, východný Jeruzalem a Pásmo Gazy.

Čína sa v izraelsko-palestínskom konflikte snaží udržiavať neutrálnu pozíciu a dobré vzťahy s Izraelom aj Palestínčanmi. Peking dosiaľ neodsúdil teroristické útoky Hamasu zo 7. októbra minulého roka, ktoré vojnu rozpútali.

01 - Modified: 2024-03-06 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Čína zvyšuje výdavky na obranu. Prestáva hovoriť o mierovom zjednotení 02 - Modified: 2024-02-07 14:01:22 - Feat.: 1 - Title: Taiwan zakázal turistickým skupinám cestovanie do Číny, dôvodom je zmena letovej trasy pri ostrove
01 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 02 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 04 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 05 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:38