Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) sa rozpráva s cyperským prezidentom Nikosom Christodulidisom počas ich stretnutia v prezidentskom paláci v Nikózii. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Námorný humanitárny koridor do Pásma Gazy začne cez víkend fungovať. Američania chcú poskytovať jedlo

08.03.2024, 23:33
Autor:
ČTKČTK

Humanitárna situácia v Pásme Gazy je podľa šéfky exekutívy Európskej únie desivá a k civilistom žijúcim v oblasti sa potrebná pomoc musí nevyhnutne dostať čo najskôr.

Už tento víkend by mal začať fungovať námorný humanitárny koridor do Pásma Gazy, oznámila dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri návšteve Cypru.

Humanitárna situácia v Pásme Gazy je podľa šéfky exekutívy Európskej únie desivá a k civilistom žijúcim v oblasti sa potrebná pomoc musí nevyhnutne dostať čo najskôr. Podľa cyperského prezidenta Nikosa Christodulidisa prvá loď s pomocou vypláva z Larnaky v sobotu. Niektoré zdroje však tvrdia, že by sa na cestu mohla vydať už dnes.

Potravinová pomoc

Ako prvá by mala vyplávať do Pásma Gazy loď španielskej humanitárnej organizácie Open Arms, ktorej plavidlo je na Cypre od konca februára.

Previezť má potravinovú pomoc, ktorú zhromaždila americká humanitárna organizácia World Central Kitchen s podporou Spojených arabských emirátov.

Podľa cyperskej televízie CyBC už bola loď pod dohľadom zástupcov Izraela naložená, a mohla by tak opustiť prístav v poriadku niekoľko hodín.

Cyprus sa nachádza len 370 kilometrov od Gazy a o možnosti vytvoriť námorný koridor, ktorý by mohol poskytovať nepretržitú pomoc civilistom v Pásme Gazy, sa hovorí už od začiatku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v októbri minulého roka.

Von der Leyenová prišla na Cyprus vo štvrtok večer a rokovala tiež s cyperským prezidentom Christodulidisom. Dnes navštívila prístav Larnaka, odkiaľ sa bude pomoc do Pásma Gazy voziť. Izrael už skôr uviedol, že je pripravený umožniť lodnú dopravu humanitárnej pomoci, ktorá prejde bezpečnostnou kontrolou na Cypre.

Zúfalá situácia

"Ľudia v Gaze zúfalo potrebujú humanitárnu pomoc. Spojené kráľovstvo spolu s USA a ďalšími partnermi oznámili, že otvoria námorný koridor pre dodávky pomoci priamo do Gazy, "uviedol dnes na sociálnej sieti X tiež britský minister zahraničia David Cameron.

"Naďalej naliehame na Izrael, aby umožnil viacerým kamiónom vjazd do Gazy. Je to najrýchlejší spôsob, ako doručiť pomoc tým, ktorí ju potrebujú, "dodal.

Izrael dnešné oznámenie medzinárodnej koalície privítal. "Izrael bude naďalej umožňovať prevoz humanitárnej pomoci Palestínčanom v Gaze v súlade s vojnovým právom a v spolupráci s USA a našimi partnermi vo svete," citoval portál The Times of Israel vyhlásenie ministerstva zahraničia.

Niektoré úrady OSN Izrael kritizujú, pretože podľa nich prevoz pomoci do Pásma Gazy naopak blokuje. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová minulý týždeň uviedla, že Izrael by "bez výhovoriek mal robiť viac".

Námorný koridor

Na celej operácii sa podieľajú Európska komisia, Nemecko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Cyprus, Spojené arabské emiráty, Británia a Spojené štáty, uviedla Eurokomisia vo vyhlásení. Námorný koridor má fungovať v spolupráci s vrchnou koordinátorkou OSN pre humanitárnu pomoc a obnovu v Gaze Sigrid Kaagovou.

Hovorca Pentagonu dnes podľa agentúry Reuters novinárom povedal, že plánovanie a uskutočnenie dočasného prístavu zaberie "niekoľko týždňov". Spojené štáty podľa neho chcú obyvateľom Gazy časom poskytovať dva milióny jedál denne.

Na procese sa má podieľať tisícka amerických vojakov, ale žiadni nebudú pôsobiť na pevnine, ubezpečil Pentagon. Podrobnosti má Washington rozpracovať s partnerskými krajinami na Blízkom východe.

Naďalej budú prebiehať rokovania, ako fungovanie tohto "námorného kanála" ešte vylepšiť, dodala Európska komisia. Budú sa riešiť aj ďalšie možnosti, pokiaľ ide o pozemné či letecké trasy na poskytovanie humanitárnej pomoci vrátane trás cez Egypt či Jordánsko.

Spojené štáty už skôr oznámili zámer zriadiť v Gaze dočasné mólo a v spolupráci s humanitárnymi organizáciami a ďalšími partnermi využívať práve tento spôsob na dopravu väčšieho množstva pomoci po mori. Všetko podobné úsilie bude koordinované s izraelskou vládou, stojí tiež vo vyhlásení komisie.

01 - Modified: 2024-03-08 16:14:41 - Feat.: 1 - Title: Balíky s pomocou vyhodené z lietadla v Gaze zabili na zemi najmenej päť ľudí 02 - Modified: 2024-03-07 09:05:39 - Feat.: 1 - Title: Rastúce obavy. USA chcú Izraelu zakázať použitie amerických zbraní pri ofenzíve v Rafahu, píše Washington Post 03 - Modified: 2024-03-07 08:07:56 - Feat.: 1 - Title: "Zlepšenia stále nevidíme." Britský minister zahraničia vyzval Izrael, aby zvýšil humanitárnu pomoc pre Gazu 04 - Modified: 2024-03-03 06:58:34 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostná rada OSN je hlboko znepokojená incidentom v Gaze s desiatkami mŕtvych 05 - Modified: 2024-03-01 11:30:33 - Feat.: 1 - Title: Vo štvrtok zomrelo v Pásme Gazy kvôli vojne skoro 200 ľudí, tvrdia Palestínčania. Viac než zvyčajne
01 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 02 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:18