Vodná elektráreň a plavebné komory na Vodnom diele Gabčíkovo. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca

12.03.2024, 10:32
Autor:
TASRTASR
  • Hlavnou úlohou nového maďarského splnomocnenca bude vypracovať postoj vlády k Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros.
  • Tiež zastupovať kabinet v energetických, environmentálnych a medzinárodno-právnych otázkach.
  • Priaznivý vývoj maďarsko-slovenských vzťahov môže vytvoriť dobrý základ pre dlho očakávanú dohodu, zdôrazňuje ministerstvo energetiky. 

Maďarská vláda vymenovala splnomocnenca, ktorého úlohou bude nájsť kompromis pri riešení problémov a desaťročia trvajúcich sporov medzi Maďarskom a Slovenskom okolo Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom v utorok informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vládnym splnomocnencom pre rozvoj maďarsko-slovenskej energetickej infraštruktúry, ktorého vymenovalo v pondelok ministerstvo energetiky, je s pôsobnosťou od 12. marca štátny tajomník tohto rezortu Gábor Czepek. 

image

Vláda hľadá riešenie na výmenu turbín vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, vyhlásil Fico

Jeho hlavnou úlohou bude vypracovať postoj maďarskej vlády k sústave a zastupovať kabinet v energetických, environmentálnych a medzinárodno-právnych otázkach.

Ministerstvo energetiky pripomína, že výstavba v Nagymarosi bola pozastavená pred 35 rokmi. Od roku 1989 sa nedospelo k obojstranne prijateľnému riešeniu, okrem iného ani v zdieľaní vodného toku Dunaja.

Priaznivý vývoj bilaterálnych maďarsko-slovenských vzťahov môže vytvoriť dobrý základ pre dlho očakávanú dohodu, zdôrazňuje ministerstvo. 

Medzinárodný súdny dvor v holandskom Haagu vyniesol 25. septembra 1997 rozsudok v spore medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou o výstavbe a využívaní sporných vodných diel.

image

Taraba zrušil dve verejné obstarávania na Vodnom diele Gabčíkovo za 161 miliónov

Potvrdil platnosť zmluvy z roku 1977, nástupníctvo Slovenska po Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a vyhlásil vybudovanie náhradného riešenia (stupňa Čunovo) za oprávnené.

Súd rozhodol, že obe strany v záujme zosúladenia ekonomického rozvoja s ochranou životného prostredia by mali spolu opätovne preskúmať účinky využívania elektrárne Gabčíkovo na životné prostredie. Osobitne mali nájsť uspokojivé riešenie, čo sa týka objemu vody vstupujúceho do starého koryta Dunaja a do ramien situovaných na obidvoch brehoch rieky.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:34