Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina udrela na Rusko: Masívny dronový nálet, zásah štvrtej najväčšej rafinérie a výpad komanda cez hranice

12.03.2024, 11:01
12.03.2024, 12:18
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Ruskí vojenskí blogeri a spravodajský portál Baza informovali, že pri obci Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou, došlo v utorok ráno k prestrelke i delostreleckej paľbe.

Polovojenské organizácie, ktoré bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ich prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, tvrdia, že v utorok podnikli ďalší výpad z Ukrajiny do pohraničia na západe Ruska.

Na svojich stránkach na platforme Telegram to oznámili skupiny légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor.

Britská stanica BBC doplnila, že ruskí vojenskí blogeri a spravodajský portál Baza informovali, že pri obci Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou, došlo v utorok ráno k prestrelke i delostreleckej paľbe.

Incident v súvislosti s touto obcou neskôr potvrdil aj gubernátor oblasti Roman Starovojt: priznal, že "došlo k pokusu sabotážnej prieskumnej skupiny o prienik", a potvrdil aj prestrelku. K žiadnemu cezhraničnému prieniku však nedošlo, tvrdí Starovojt.

Medzičasom však Rádio Sloboda (RFE/RL) geolokalizovalo video légie Sloboda Ruska so zásahom ruského obrneného transportéra v Ťotkine. Potvrdilo sa tak, že transportér sa nachádzal v centre tejto obce. Iné správy spomínajú v súvislosti s cezhraničným incidentom Belgorodskú oblasť, tiež hraničiacu s Ukrajinou.

Jeden z blogerov podľa BBC napísal, že "časť nepriateľských síl" v Belgorodskej oblasti "bola zničená, zvyšok ustúpil".

Súvis s voľbami

Agentúra Reuters, ktorá o výpade protikremeľských kománd informovala, nedokázala tieto tvrdenia overiť z nezávislých zdrojov. Nevyjadrili sa k nim zatiaľ ani oficiálni predstavitelia ruského najvyššieho vedenia.

image

Kozák, ktorý Krymu vypol prúd: Zradca je horší ako Rus. Nebudeme zhovievaví

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pre ukrajinský kanál 24 povedal, že tieto diverzné skupiny vykonávajú operáciu na ruskom území nezávisle od Ukrajiny. Dodal, že na operácii sa podieľa aj tretia formácia - Ruský dobrovoľnícky zbor.

Podľa Reuters mnohé nasvedčuje tomu, že tento cezhraničný výpad súvisí s prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať tento víkend.

"Ľudia budú voliť, koho chcú, nie toho, koho musia. Rusi budú žiť slobodne," uviedla Légia Sloboda Ruska.

Spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom sa prihlásili k zodpovednosti aj za iné preniky z Ukrajiny na územie Ruska.

Dronové nálety

Okrem toho ruské úrady ohlásili počas noci na dnešok niekoľko ukrajinských útokov, vrátane dronových náletov, z ktorých jeden podľa starostu Moskvy mieril na ruskú metropolu. Ďalšia z akcií spôsobila požiar v rafinérii v Novgorodskej oblasti, ktorej jednotka je kvôli ohňu mimo prevádzky. Útok bezpilotného lietadla zasiahol aj sklad pohonných hmôt v meste Orol. Podľa agentúry RIA zostrelila protivzdušná obrana celkom 25 ukrajinských dronov. Ukrajinská strana udalosti nekomentovala.

Podľa starostu Moskvy Sergeja Sobjanina zlikvidovala protivzdušná obrana dron mieriaci na metropolu. Jeho trosky spadli v oblasti mesta Ramenskoje vzdialeného asi 50 kilometrov východne od ruskej metropoly a žiadne škody nespôsobili, uviedol starosta.

image

Zastavili sme ruský postup, tvrdí Zelenskyj. Vojakov NATO podľa neho na ukrajinskom bojisku netreba

Spoločnosť Lukoil musela prerušiť prevádzku časti rafinérie v meste Kstovo v Novgorodskej oblasti, kde podľa miestneho gubernátora taktiež zaútočili ukrajinské drony. Útok spôsobil požiar, s ktorého hasením záchranným službám na mieste pomáhal hasičský vlak.

Rafinéria v Kstove je štvrtá najväčšia v Rusku, bežne za rok spracuje 17 miliónov ton ropy - 340-tisíc barelov denne, píše agentúra Reuters. Ruské kanály na telegrame zverejnili fotky horiaceho zariadenia, ktoré však nemožno nezávisle overiť.

Požiar v orlovskom komplexe

Pád bezpilotného lietadla spôsobil požiar aj v orlovskom komplexe. "Na mieste pracujú príslušníci zvláštnych jednotiek, aby požiar dostali pod kontrolu. Obete na životoch nie sú," uviedol gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov na sieti Telegram.

Mesto Orol sa nachádza asi 360 kilometrov južne od Moskvy a zhruba 170 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajina útoky na ruské územie bežne nekomentuje, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú však útoky na rôzne objekty v Rusku pomerne časté. Drony na útoky na ukrajinské vojenské a civilné ciele aj na podporu jednotiek na fronte bežne využíva aj Moskva.

image

Kremeľský ideológ pritvrdzuje. Rusko potrebuje totálnu militarizáciu a jednotky Smerš, tvrdí Dugin

Ukrajinské bezpilotné lietadlá Rusko podľa ministerstva obrany zostrelilo aj nad Leningradskou, Belgorodskou, Kurskou, Brianskou a Tulskou oblasťou. Predstavitelia oblastnej správy informovali o útokoch na viacero energetických zariadení, napísala agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno tiež uviedlo, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo ukrajinskú balistickú raketu krátkeho doletu Točka-U a osem rakiet odpálených zo systému RM-70 Vampire českej výroby, napísal ruskojazyčný portál BBC. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov predtým obyvateľov regiónu varoval pred ukrajinskými útokmi. Informácie nie je možné nezávisle overiť.

01 - Modified: 2024-03-12 08:00:55 - Feat.: 1 - Title: Obnova vedeckých zariadení na Ukrajine bude stáť vyše miliardy dolárov, tvrdí UNESCO 02 - Modified: 2024-03-12 05:55:26 - Feat.: 1 - Title: Ruskí zákonodarcovia sa chystajú anulovať sovietske odovzdanie Krymu Ukrajine 03 - Modified: 2024-03-11 22:30:18 - Feat.: 1 - Title: Zastavili sme ruský postup, tvrdí Zelenskyj. Vojakov NATO podľa neho na ukrajinskom bojisku netreba 04 - Modified: 2024-03-11 17:26:12 - Feat.: 1 - Title: Kremeľský ideológ pritvrdzuje. Rusko potrebuje totálnu militarizáciu a jednotky Smerš, tvrdí Dugin 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: 1 - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
01 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 03 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 04 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 05 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:59