Ruský rezort obrany deklaroval, že ruské ozbrojené sily odrazili všetky útoky. FOTO: Reuters
StoryEditor

„Nedovolili sme narušenie hranice.“ Rusi tvrdia, že zneškodnili ozbrojencov, ktorí k nim prenikli z Ukrajiny

13.03.2024, 07:24
Autor:
TASRTASR

Zranenia utrpelo desať civilistov, pričom šiesti z nich boli hospitalizovaní.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v utorok pri pokuse o vpád na územie ruských prihraničných regiónov – Belgorodskej a Kurskej oblasti – bolo zabitých 234 diverzantov bojujúcich na strane Ukrajiny. V noci na stredu o tom informovala agentúra DPA.

Ministerstvo podľa britskej stanice BBC spresnilo, že v noci na 12. marca sa diverzanti pokúsili prekročiť ruské hranice z troch smerov: z obce Odnorobivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a v okolí lokalít Nechotejevka a Spodariušino v Belgorodskej oblasti.

Ruský rezort obrany deklaroval, že ruské ozbrojené sily odrazili všetky útoky.

Narušenie štátnej hranice

Špecifikoval ďalej, že v oblasti Odnorobivky diverzanti prišli o asi 60 ľudí a štyri vozidlá typu pick-up; v oblasti Nechotejevky straty dosiahli do 45 ľudí, dva tanky a dva obrnené transportéry; v oblasti Spodariušina útočníci utrpeli straty na životoch i technike: prišli o viac ako 100 mužov, päť tankov, tri bojové vozidlá pechoty Bradley, dve osobné autá a jedno ženijné vozidlo.

O vpáde ozbrojených jednotiek z územia Ukrajiny do ruského pohraničia informovali v utorok ráno mnohé médiá, ako aj ruskí vojenskí blogeri.

image

Skrytý front ukrajinskej vojny: nefunkčné podnikanie môže viesť ku kolapsu krajiny

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruský vojenský personál spolu s jednotkami pohraničnej služby FSB odrazili v oblasti obce Ťotkino v Kurskej oblasti štyri útoky. Žiadne ďalšie podrobnosti o bojoch v oblasti neboli hlásené.

Ministerstvo tiež uviedlo, že ruská armáda nedovolila "narušenie štátnej hranice".

Légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor však pritom tvrdia, že boje sa odohrali na území Ruskej federácie.

„Falošné informácie od nepriateľa“

BBC pripomenula, že nezávislé potvrdenie informácií ministerstva obrany a ozbrojených formácií bojujúcich na strane Ukrajiny nateraz nie je k dispozícii.

Medzičasom gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na platforme Telegram informoval, že pri cezhraničnom výpade ruských ozbrojených formácií bojujúcich na strane Ukrajiny prišiel v Belgorodskej oblasti o život jeden príslušník ruskej teritoriálnej domobrany.

image

Duleba: V Rusku sa za iný názor trestá ako u nás za vraždu, je to policajný štát. Preto vyhrá Putin

Zranenia utrpelo desať civilistov, pričom šiesti z nich boli hospitalizovaní, doplnil Gladkov.

Gladkov súčasne deklaroval, že napriek "obrovskému množstvu falošných informácií od nepriateľa", čím mal na mysli Ukrajinu, sa "na území oblasti nenachádza žiadny nepriateľ".

01 - Modified: 2024-05-09 11:11:03 - Feat.: - Title: Všetky ukrajinské vodné elektrárne sú vážne poškodené, hlási štátna energetická spoločnosť 02 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 03 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 04 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 05 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:22