Ukrajinský dron SBU zaútočil na rafinériu v Riazani. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stratégia na znižovanie ekonomického potenciálu Ruska: Podnikli sme útoky na tri rafinérie, tvrdí Ukrajina

13.03.2024, 11:28
Autor:
ČTKČTK

V Riazani podľa správ médií horela najväčšia ropná rafinéria spoločnosti Rosnefť, siedma najväčšia v Rusku.

Ukrajinská tajná služba SBU v noci na dnes zaútočila na tri ruské ropné rafinérie, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na svoje zdroje. Ide o zariadenie v Riazani, ktorého zásah predtým potvrdili ruské úrady, v Kiriši v Leningradskej oblasti a v Kstove v Novgorodskej oblasti. Ďalšie útoky smerovali na leteckú základňu a vojenské letisko vo Voronežskej oblasti, uviedli zdroje.

V Riazani podľa správ médií horela najväčšia ropná rafinéria spoločnosti Rosnefť, siedma najväčšia v Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti na ňu skoro ráno zaútočili štyri ukrajinské drony, čo spôsobilo požiar na ploche 175 metrov štvorcových. Plamene sa odvtedy podarilo uhasiť. Zatiaľ nie je jasné, aké škody ukrajinský útok napáchal.

image

Masívna vlna ukrajinských úderov: Nálety hlásia z mnohých ruských oblastí, po zásahu horí veľká rafinéria

Zábery na sociálnych sieťach ukázali, ako z rafinérie stúpa stĺpec čierneho dymu. Podľa agentúry Reuters zariadenie ročne spracuje asi 12,7 milióna ton ropy, čo zodpovedá 4,6 percenta z celkového množstva v Rusku.

"Našou úlohou je pripraviť nepriateľa o zdroje a znížiť tok peňazí z ropy a pohonných hmôt, ktoré Ruská federácia smeruje priamo do vojnového úsilia," uviedol zdroj Unianu. Útoky sú podľa neho súčasťou stratégie na znižovanie ekonomického potenciálu Ruska.

Nie je jasné, či sa útokom v Kstove myslí utorkový zásah rafinérie spoločnosti Lukoil, ktorá je štvrtá najväčšia v Rusku, alebo či v noci na dnes bola cieľom nového útoku. Úrady v Novgorodskej oblasti ani ruské ministerstvo obrany nálety v tomto regióne nehlásili. Drony na mieste spôsobili požiar v utorkových skorých hodinách.

Čo sa týka zariadení v Kiriši juhovýchodne od Petrohradu, ruská protiletecká obrana podľa gubernátora Leningradskej oblasti Alexandra Drozdenka blízko rafinérie zostrelila dron. Na prevádzku zariadenia to nemalo žiadny vplyv, uviedol ruský predstaviteľ.

01 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 03 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 04 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 05 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 21:55