Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česká iniciatíva prišla včas, Ukrajina nemusí šetriť muníciu. Armáda prestala ustupovať

13.03.2024, 22:19
Autor:
ČTKČTK

V polovici februára Rusi postupovali pri Avdijivke a ukrajinská armáda ustupovala. Potom Česko oznámilo, že v krajinách mimo Únie objavilo stovky tisíc kusov nábojov.

Česká muničná iniciatíva prišla v pravý čas. S delostreleckými nábojmi na ceste už ukrajinské jednotky nemusia šetriť so zvyšnými granátmi, prestali na fronte ustupovať a začiatkom marca naopak začali paľbu.

Britský denník The Telegraph vo svojom komentári uviedol, že iniciatíva, ktorej cieľom je dodať Ukrajine státisíce kusov delostreleckej munície, pravdepodobne už teraz pomohla zachrániť celé ukrajinské mestá. Český poradca pre národnú bezpečnosť, Tomáš Pojar, dnes uviedol, že prvé dodávky v rámci iniciatívy by sa mali dostať k Ukrajincom najneskôr v júni.

Nákup pre delostrelectvo

Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára informoval český prezident Petr Pavel o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajincov, ktorí sa už vyše dva roky bránia ruskej vojenskej agresii.

Český premiér Petr Fiala minulý týždeň oznámil, že sa k nákupu zatiaľ pripojilo 18 krajín od Kanady cez Nemecko či Holandsko až po Poľsko. Uviedol tiež, že popri záväzne potvrdenom nákupe 300-tisíc nábojov pre Ukrajinu má česká iniciatíva nezáväzne prisľúbených ďalších zhruba 200-tisíc kusov munície.

image

Šéf Zelenského kancelárie rokoval s čínskym veľvyslancom o mierových vyhliadkach aj o samite s Ruskom

The Telegraph zdôrazňuje, že po stovky rokov dominovalo pozemným bojom delostrelectvo a Rusko išlo do vojny proti Ukrajine s dvojnásobným počtom delostreleckých zbraní. Prevahu však poskytuje množstvo nábojov, a ten, kto bude mať viac munície, pravdepodobne zvíťazí.

To je dôvod, prečo je prekvapivá iniciatíva vedená Českom tak dôležitá pre prežitie Ukrajiny. Česi našli muníciu pre Ukrajinu presne v čase, keď ju Kyjev najviac potrebuje: na vrchole ruskej zimnej ofenzívy.

The Telegraph podotýka, že vďaka doterajšej americkej i európskej vojenskej pomoci Ukrajinci vlani na niekoľko mesiacov dosiahli paritu v palebnej sile s Rusmi. Po minuloročnej ukrajinskej letnej protiofenzíve, ktorá nepriniesla Ukrajincom významné zisky v podobe oslobodenia rozsiahlych území okupovaných inváznymi silami, je táto iniciatíva kritická pre ich obranu.

Zastavenie ústupu

Tá koncentrovala svoje úsilie na dobytie mesta Avdijivka v Doneckej oblasti, čo sa jej - podľa všetkého po veľkých stratách - nakoniec podarilo a zmocnila sa aj ďalších dedín ďalej na západ.

"Rusi si určite všimli, že s každým dňom, ako sa jeseň menila na zimu, sa ukrajinská delostreľba stávala sporadickejšou a v niektorých sektoroch dokonca úplne utíchla," píše The Telegraph a pripomína, že ďalšiu vojenskú pomoc od Spojených štátov blokuje republikánske vedenie Snemovne reprezentantov a Európska únia sa oneskorila s dodaním sľúbeného milióna delostreleckých nábojov. Ukrajincom začala munícia dochádzať.

image

Hlavný veliteľ Syrskyj navštívil bojové brigády na východnom fronte. Situácia sa postupne komplikuje, vraví

V polovici februára Rusi postupovali pri Avdijivke a ukrajinská armáda ustupovala. Potom Česko oznámilo, že v krajinách mimo Únie objavilo stovky tisíc kusov nábojov, ktoré by Ukrajina mohla dostať do niekoľkých týždňov, ak sa medzi spojencami zabezpečí financovanie.

S delostreleckými nábojmi na ceste už ukrajinskí vojaci nemusia šetriť muníciu, začiatkom marca začali paľbu, päť kilometrov západne od Avdijivky prestali ustupovať a začali podnikať protiútoky, píše The Telegraph. Ruskú ofenzívu podľa neho zastavili pri dedinách Orlivka, Toneňke a Berdyči.

Nedostatok delostreleckej munície je hlavným dôvodom, prečo Ukrajinci takmer prišli o oblasť, a takmer milión kusov delostreleckých granátov sprostredkovaných malou európskou krajinou je hlavným dôvodom, prečo sa tak nakoniec nestalo, myslí si denník. "Ak je delostrelectvo kráľom bitiek, potom tým, kto tvorí kráľa, je teraz... Česká republika," píše na záver.

01 - Modified: 2024-03-13 20:50:31 - Feat.: 1 - Title: Šéf Zelenského kancelárie rokoval s čínskym veľvyslancom o mierových vyhliadkach aj o samite s Ruskom 02 - Modified: 2024-03-13 15:54:00 - Feat.: 1 - Title: Hlavný veliteľ Syrskyj navštívil bojové brigády na východnom fronte. Situácia sa postupne komplikuje, vraví 03 - Modified: 2024-03-13 15:43:15 - Feat.: 1 - Title: Muníciu získanú cez českú iniciatívu Ukrajina dostane čoskoro, tvrdí Kuleba 04 - Modified: 2024-03-13 12:46:31 - Feat.: 1 - Title: Česká vláda bude pôsobiť smiešne, ak Ukrajina nezruší rokovanie so Slovenskom, vraví publicista Hrabko
01 - Modified: 2024-04-12 21:50:56 - Feat.: - Title: Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 03 - Modified: 2024-04-12 18:52:10 - Feat.: - Title: Fiala chce návštevou Washingtonu potvrdiť nadštandardnosť vzťahov s USA, rokovať bude aj o Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-04-12 17:37:53 - Feat.: - Title: Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 04:48