Ruský vojak odovzdáva svoj hlas vo volebnej miestnosti počas predčasného hlasovania pre nadchádzajúce ruské prezidentské voľby na Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Ich cieľom je zničiť Putinov režim. Voľte zbraňami, nie lístkami, odkazujú partizáni Rusom po vpáde do krajiny

14.03.2024, 10:31
Autor:
dttdtt
  • Príslušníci nového práporu Sibír strávili celé mesiace tréningom neďaleko Kyjeva, kde čakali na povolanie do akcie.
  • Prijatie do jeho radov nie je automatické – každého dobrovoľníka čaká niekoľkomesačné preverovanie.
  • Zatiaľ čo ukrajinská rozviedka uchádzača lustruje, muži sa zúčastňujú online kurzov taktickej medicíny.

Medzi ruskými jednotkami bojujúcimi za Ukrajinu, ktoré v pondelok vtrhli do Ruska, bol prvýkrát aj nový prápor Sibír.

Formácia vznikla vlani v októbri a jej príslušníci strávili celé mesiace tréningom neďaleko Kyjeva, kde čakali na povolanie do akcie proti rodnej krajine.

Ich cieľom je zničiť režim prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa tento týždeň uchádza o znovuzvolenie.

"Všetko najzaujímavejšie ešte len príde"

„My, ruskí občania, sme sa rozhodli, že máme právo a záujem zúčastniť sa nadchádzajúcich prezidentských volieb, a tak sme urobili,“ povedal agentúre Reuters Alexej Baranovskij, hovorca Légie Sloboda Ruska, ktorá sa do vpádu zapojila spolu so Sibírou a Ruským dobrovoľníckym zborom.

VIDEO: Ruskí dobrovoľníci bojujúci proti Putinovi nedávno vytvorili prápor Sibír.

„Toto je však iba prvý deň operácie. A ako vieme, hlasovanie je až na konci týždňa. Všetko najzaujímavejšie ešte len príde. Putin je dobyvateľ, diktátor a krvavý tyran. Jeho víťazstvo nesmieme uznať. Našou akciou odvádzame pozornosť ruskej armády, je to náš príspevok k obrane Ukrajiny,“ dodal.

K tým, ktorí v pondelok v radoch pol roka existujúcej Sibíri zažili bojovú premiéru, patrí aj dvadsaťdvaročný Malij z Baškirska. Vlani na jar sa rozhodol, že pôjde brániť Ukrajinu. „Rodičia to neschvaľujú, pretože sa o mňa boja. Nie kvôli strane, ktorú som si vybral. Vojna Ruska proti Ukrajine ma znechutila,“ popísal denníku The Kyiv Independent.

image

Prejavte vlastenecké cítenie, vyzval Putin voličov. Vyzdvihol vojakov na fronte

„Predstavte si, že zo dňa na deň príde váš sused a vyplieni vašu krajinu. Privedie vojská a nielenže okupuje vaše územie, ale tiež zabíja a znásilňuje civilistov, rabuje. Je to úplný chaos a anarchia,“ dodal Malij.

Tridsaťdvaročný inžinier z Moskvy s prezývkou Perun do práporu vstúpil s cieľom pomôcť Ukrajine vyhrať. „Prestal som komunikovať so svojimi priateľmi a rodinou v Rusku. Mám pocit, že so svojou vlasťou už nemám nič spoločné. Zostanem tu a budem súčasťou tejto skvelej krajiny,“ popísal Perun, ktorý žije na Ukrajine desať rokov.

Viera v ukrajinské víťazstvo

Ďalší bojovník, ktorý si hovorí Johnny, opustil Rusko vo februári 2022 obratom po tom, čo jeho vojská napadli Ukrajinu. Najprv sa usadil v zahraničí, ale keď mu priatelia v októbri ponúkli vstup do vznikajúcej Sibíri, neváhal.

„Som z Ruska a jeho obyvateľov rozčarovaný. Myslel som, že čiastočná mobilizácia nabáda ľudí k revolúcii, ale mýlil som sa,“ hovorí s tým, že verí v ukrajinské víťazstvo. „Najskôr musíme oslobodiť všetky ukrajinské územia a potom úplne zničiť režim Vladimira Putina,“ hovorí odhodlane.

Dobrovoľníci v pondelok uviedli, že na územie Ruska prenikli s pomocou tankov a ovládli dedinu Ťotkino v Kurskej oblasti. Ohlásili tiež zničenie najmenej jedného obrneného vozidla ruských síl.

image

Český expert na Rusko pre HN: Všetko okolo volieb je vyfabrikované, Putin stavia na kulte osobnosti

Moskva to popiera a tvrdí, že „teroristické zoskupenia kyjevského režimu“ prišli pri pokuse o prerazenie hraníc o 234 bojovníkov, sedem tankov a tri bojové vozidlá pechoty Bradley.

Prápor Sibír v pondelok zverejnil video s príhovorom k Rusom, ktorých vyzval, aby radšej bojovali, než aby išli cez víkend k volebným urnám.

„Voľby sú v tomto prípade fikciou. Skutočne môžete zmeniť svoj život k lepšiemu iba so zbraňami v rukách. Chlapi, nevoľte volebnými lístkami, voľte kalibrami. Každý, kto neprijme život v chudobe pod tyraniou, sa musí rozhodnúť správne,“ zaznelo v ňom.

„Pre mnoho Ukrajincov je ťažké veriť Rusom“

Ako názov práporu napovedá, je určený najmä pre etnické menšiny zo Sibíri, ako sú Tuvinci, Burjati či Jakuti, ktorí sa usilujú o nezávislosť od Moskvy. Nie je to však podmienkou. Členovia pochádzajú aj z ďalších miest Ruska.

„Na konci roka 2022 sme sa s Medzinárodnou légiou ukrajinských ozbrojených síl dohodli na pravidelnom nábore, najskôr v rámci Ruského dobrovoľníckeho zboru a od jesene aj do Sibíri. Mesačne sa snažíme nabrať 20 až 25 dobrovoľníkov,“ povedal pre The Kyiv Independent Denis Sokolov z exilovej organizácie Občianska rada pomáhajúca regrutovať Rusov do bojov za Ukrajinu.

Prijatie nie je automatické. Každého dobrovoľníka čaká niekoľkomesačné preverovanie predtým, ako môže podpísať kontrakt. Zatiaľ čo ukrajinská rozviedka uchádzača lustruje, muži sa zúčastňujú online kurzov taktickej medicíny. Všetci dobrovoľníci sú z bezpečnostných dôvodov civilisti.

„Pre mnoho Ukrajincov je ťažké veriť Rusom, aj tým ochotným bojovať proti Kremľu,“ uviedol jeden z inštruktorov Sibíri s prezývkou Baťa. „Ja s nimi trávim veľa času a verím im. Prešli previerkou, sme bratia v zbrani. Keby som o nich mal najmenšie pochybnosti, nemohol by som to robiť,“ myslí si.

image

Putin je "gangster", nie prezident, povedala vdova po Navaľnom. Chce, aby nebol po voľbách medzinárodne uznaný

Podľa expertov sú ruské formácie v ukrajinskej armáde skôr o informačnej vojne ako o zvyšovaní bojových kapacít krajiny. Ich akcie majú vyslať signál ruským úradom aj obyvateľstvu a povzbudiť ďalších ľudí k pripojeniu k jednotkám.

„Ruské dobrovoľnícke formácie bojujúce po boku Ukrajincov sú aspektom vojny, ktorý priamo na fronte zrejme veľmi nezmení, ale bude mať vplyv z hľadiska informačných aktivít, morálky a vplyvu na ruské obyvateľstvo a jeho vedenie,“ povedal The Kyiv Independentu analytik Keir Giles z Kráľovského inštitútu pre medzinárodné záležitosti (Chatham House).

 

01 - Modified: 2024-03-12 18:51:32 - Feat.: 1 - Title: Je to propaganda. Biely dom odmietol obvinenia, že sa snaží zasahovať do volieb v Rusku 02 - Modified: 2024-03-11 10:15:09 - Feat.: 1 - Title: Vo vzduchu cítiť dusno, nervózny je celý región. Kim zatiaľ paktuje s Putinom, dostal od neho štedrý dar 03 - Modified: 2024-02-21 06:12:34 - Feat.: 1 - Title: Rusko 2034. To najzaujímavejšie príde po odchode Putina, píše ruský expert 04 - Modified: 2024-02-14 21:55:00 - Feat.: 1 - Title: Biden je pre Rusko lepší ako Trump, je predvídateľnejší, povedal Putin 05 - Modified: 2024-01-23 20:17:26 - Feat.: 1 - Title: Voľby budú tento rok terčom dezinformácií, upozorňuje Borrell. Minulý rok ich šírilo najmä Rusko
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:16