Volička hádže do urny svoj hlas počas hlasovania v prezidentských voľbách v Rusku vo volebnej miestnosti v Petrohrade. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V ruských voľbách už hlasovala tretina voličov, web vládnej strany napadli hackeri

16.03.2024, 10:13
16.03.2024, 10:26
Autor:
ČTKČTK

Incident stranu prinútili odstaviť všetku svoju nekritickú digitálnu infraštruktúru. Na odrážaní útoku podľa tlačovej agentúry TASS pracujú IT špecialisti strany aj pracovníci úradu Roskomnadzor.

Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko oznámila, že jej internetové služby sa stali terčom rozsiahleho kybernetického útoku DDoS. V Rusku druhým dňom z troch v sobotu pokračujú prezidentské voľby, v ktorých možno využiť aj elektronickú formu hlasovania.

V piatok svoj hlas odovzdala tretina voličov. Aktuálne hlasovanie je vôbec najmenej transparentné v ruskej histórii, hlási monitorujúce nezávislé hnutie Golos.

image

Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval

Kyberútok prinútil stranu odstaviť všetku svoju nekritickú digitálnu infraštruktúru. Na odrážaní útoku podľa tlačovej agentúry TASS pracujú IT špecialisti strany aj pracovníci úradu Roskomnadzor, ktorý má okrem iného na starosti dohľad nad telekomunikáciami a informačnými technológiami.

Podstatou útoku DDoS je systematické zahlcovanie cieľového servera veľkým počtom otázok, ktoré ho vyradia z prevádzky. Aká hackerská skupina za dnešným útokom stojí, nie je zatiaľ jasné.

Putin vyhlásil, že ukrajinské akcie nezostanú bez odplaty

Prezident Vladimir Putin, ktorý pri absencii výraznejších protikandidátov podľa všeobecného očakávania hlasovanie vyhrá, už skôr obvinil Ukrajinu zo snahy destabilizovať situáciu v období volieb.

Piatkový prvý deň trojdňových volieb okrem iného sprevádzali ukrajinské útoky na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom aj v pohraničnej ruskej Belgorodskej oblasti. Putin vyhlásil, že ukrajinské akcie nezostanú bez odplaty.

image

Putin prisahal odvetu za ukrajinské útoky na Rusko, smrtiace ostreľovanie zasiahlo pohraničie

Šéf kybernetického oddelenia ukrajinskej tajnej služby SBU Illja Vitjuk podľa portálu Ukrajinska pravda v piatok uviedol, že od začiatku ruskej invázie v roku 2022 odrazila SBU takmer 10-tisíc ruských kyberútokov, z toho väčšinu v prvotných fázach.

Ruské tajné služby svoje agresívne pôsobenie v kyberpriestore zintenzívneli, varoval Vitjuk; zároveň pripustil, že SBU vykonáva v kyberpriestore svoje vlastné operácie. K dnešnému útoku na Jednotné Rusko sa Ukrajina neprihlásila.

Voľby pokračujú

Podľa všeobecného očakávania vo voľbách, v ktorých absentujú výraznejší protikandidáti Putina, už piatykrát zvíťazí práve súčasný vládca Kremľa. Hlasuje sa aj na okupovaných ukrajinských územiach.

Počas piatku prišla hlasovať tretina ruských voličov. Ruský režim sa podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinovo pôsobenie v úrade a ukázala jednotu národa, ktorý sa kvôli invázii na Ukrajinu ocitá v stále väčšej medzinárodnej izolácii.

image

ANALÝZA: Ruské volebné divadlo. Prečo je aj napriek tomu pre Putinov režim zásadné?

Sedemdesiatjedenročný Putin je pri moci už 24 rokov. Vďaka postupnému sprísňovaniu režimu aj nedávno prijatým zákonom, ktoré zaviedli dlhé tresty odňatia slobody za kritiku ruského pôsobenia na Ukrajine aj ďalšie prehrešky, sa mu podarilo takmer úplne umlčať kritické hlasy v krajine.

O prezidentské kreslo sa okrem Putina formálne uchádzajú ďalší traja kandidáti, ktorých funkciou je ale podľa analytikov iba vytvoriť zdanie konkurencie. Nečaká sa, že by získali viac ako jednotky percent. Hlasovanie sa skončí v nedeľu večer.

01 - Modified: 2024-03-20 15:55:04 - Feat.: - Title: Keď ľud hlasuje, má vždy pravdu, povedal Salvini o voľbách v Rusku. Meloniová jeho výroky bagatelizuje 02 - Modified: 2024-03-20 16:09:55 - Feat.: - Title: Každý tretí Rus má pochybnosti. Putinovým výsledkom neveria, ukázala anketa 03 - Modified: 2024-03-19 10:31:35 - Feat.: - Title: Moldavsko vyhostilo ruského diplomata kvôli vypísaniu ruských volieb v Podnestersku 04 - Modified: 2024-03-19 09:57:30 - Feat.: - Title: Putin neudržal emócie. Jasal na Červenom námestí aj s porazenými a spieval hymnu 05 - Modified: 2024-03-18 19:32:33 - Feat.: - Title: Podvrhli polovicu hlasov? Kremeľ žiadal ráznu výhru, z Putina je ázijský diktátor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:20