Egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen v egyptskej Káhire. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Lídri Európskej únie volajú po prímerí v Gaze. Humanitárnu situáciu považujú za neprijateľnú

17.03.2024, 22:03
Autor:
TASRTASR

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dala tiež najavo nesúhlas s útokom na Rafah, ktorý avizuje vedenie Izraela.

Medzinárodné spoločenstvo nemôže nechať obyvateľov Pásma Gazy napospas hladomoru, Izrael a radikálne hnutie Hamas musí vytvoriť podmienky na vystupňovanie dodávok humanitárnej pomoci ľuďom sužovaným vojnou.

Takto sa dnes po rokovaniach s regionálnymi lídrami vyjadrili nemecký kancelár Olaf Scholz a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Šéfka EK tiež dala najavo nesúhlas s útokom na Rafah, ktorý avizuje vedenie Izraela.

"Nemôžeme nečinne prizerať, ako Palestínčanom hrozí vyhladovanie," citovala agentúra Reuters Scholza, ktorý sa zišiel s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Podľa agentúry AFP tiež svojmu kolegovi oznámil, že je potrebné dohodnúť prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktoré Hamas drží po útoku na Izrael zo 7. októbra.

Von der Leyenová dnes spoločne s lídrami piatich únijných krajín rokovala s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím a po stretnutí hovorila o katastrofálnej humanitárnej situácii v Gaze po viac ako piatich mesiacoch izraelského ťaženia.

image

Nemecký kancelár Scholz pred návštevou Blízkeho východu vyzval na prímerie v Gaze

"Gaza čelí hladomoru a to nemôžeme prijať," povedala na tlačovej konferencii. "Je životne dôležité rýchlo dosiahnuť dohodu o prímerí, ktorá oslobodí rukojemníkov a umožní väčší prísun humanitárnej pomoci do Gazy," pokračovala. Vinu za nedostatok potravín pri tom nepripisovala priamo Izraelu, na rozdiel od šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella, ktorý tento týždeň židovský štát obvinil, že používa hlad ako zbraň.

Jeho slová nadväzovali na kritiku od humanitárnych organizácií aj niektorých spojencov Izraela, že Izraelci musia uľahčiť dodávky humanitárnej pomoci pre viac ako dva milióny obyvateľov Gazy. Podľa Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF) tam drvivá väčšina ľudí nemá dosť jedla na prežitie a asi tretina detí vo veku do dvoch rokov je silne podvyživená.

Šéfka UNICEF Catherine Russellová dnes povedala televízii CBS News, že pozemné dodávky pomoci brzdia "veľmi veľké byrokratické" prekážky. "Nemôžeme tam dostať niektoré lekárničky, keď v sebe majú malé nožnice. Je to úplne, niekedy skoro kafkovské," uviedla.

image

Izraelská armáda zaútočí na Rafah. Bude postupovať "opatrne", tvrdí Netanjahu

Izraelské úrady oznámili, že cez dva hraničné priechody dnes do Gazy vošlo 239 kamiónov s pomocou, z ktorých väčšina podľa vyhlásenia viezla jedlo. To by znamenalo nové navýšenie prísunu životne dôležitého materiálu, podľa von der Leyenovej však Gaza potrebuje asi 500 kamiónov denne.

"Je potreba oveľa viac humanitárnej pomoci, trvalej a spoľahlivej," uviedol zase Scholz. Podľa katarskej televízie Al-Džazíra tiež Netanjahua podnietil, aby zvážil iné cesty, ako by mohol dosiahnuť svoje vojenské ciele voči Hamasu.

O prímerie, po ktorom okrem zástupcov EÚ volá aj Washington, zatiaľ ďalej ide. Hamás, ktorý Západ klasifikuje ako teroristickú organizáciu, verejne kladie maximalistické požiadavky, zatiaľ čo premiér Netanjahu trvá na svojom cieli úplne zlikvidovať radikálne hnutie a už dlhšiu dobu avizuje rozsiahlu operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy, čo je podľa premiéra jeho posledná bašta. V oblasti je však podľa OSN takmer 1,5 milióna civilistov, pretože tam predtým hľadali útočisko ľudia z iných častí Gazy.

"Veľmi ma znepokojuje riziko, aké by plnohodnotná ofenzíva v Rafahu predstavovala pre zraniteľnú civilnú populáciu. Treba sa tomu za každú cenu vyhnúť," povedala šéfka EK.

01 - Modified: 2024-03-17 17:57:09 - Feat.: 1 - Title: Izraelská vláda vyhlásila 7. október za pamätný deň obetí útoku Hamasu 02 - Modified: 2024-03-17 07:41:24 - Feat.: 1 - Title: Izrael zasiahol v Sýrii sklad zbraní, ktorý využíval Hizballáh 03 - Modified: 2024-03-16 12:47:07 - Feat.: 1 - Title: Nemecko začalo zhadzovať pomoc nad Gazou, funguje už aj námorný koridor 04 - Modified: 2024-03-15 21:55:19 - Feat.: 1 - Title: Biely dom vníma šance na prímerie v Gaze s opatrným optimizmom. Rozhovory neskončili, tvrdí Hamas 05 - Modified: 2024-03-15 20:57:18 - Feat.: 1 - Title: Prvé piatkové modlitby počas ramadánu prebehli v Rafahu v troskách mešity
01 - Modified: 2024-04-28 14:32:37 - Feat.: - Title: Blinken podľa izraelských médií budúcu stredu navštívi kibuc Beeri, kde minulý rok útočil Hamas 02 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 03 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 04 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:43