Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Priamy konflikt Ruska s NATO je už len krok od tretej svetovej vojny, pohrozil Putin

18.03.2024, 11:15
Autor:
khkhredred
  • Vodca Kremľa sa už v minulosti niekoľkokrát vyhrážal jadrovou vojnou.
  • Podľa svojich slov však potrebu použiť atómové zbrane na Ukrajine doteraz nemal.
  • Vraj si tiež praje, aby sa francúzsky prezident prestal snažiť vojnu na Ukrajine zhoršovať.
  • Na kritiku ruských volieb zasa povedal, že ani americké voľby nie sú demokratické.

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondelok varoval Západ, že priamy konflikt medzi Ruskom a NATO by znamenal, že planéta je už len krôčik od tretej svetovej vojny. Tento scenár však vraj len ťažko niekto chce. Putin sa už v minulosti niekoľkokrát vyhrážal jadrovou vojnou, podľa svojich slov však doteraz nemal potrebu použiť atómové zbrane na Ukrajine.

Putin reagoval na slová Macrona

„Každému je jasné, že to bude už len krôčik od plnohodnotnej tretej svetovej vojny. Myslím si, že o to len ťažko môže mať niekto záujem,“ vyhlásil Putin podľa agentúry Reuters po tom, čo skončili takzvané prezidentské voľby, ktoré mali navodiť dojem, že ho Rusi chceli zvoliť znova.

VIDEO: Putin hovorí o víťazstve vo voľbách.

Podľa svetových štátnikov, expertov aj ruských disidentov však na tomto hlasovaní nebolo demokratické vôbec nič. Putin reagoval na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý pred pár týždňami povedal, že nemôže vylúčiť vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu.

image

Na Ukrajine bude možno v určitom bode potrebné vykonať pozemné operácie, vyhlásil Macron

„V modernom svete je všetko možné,“ poznamenal Putin s tým, že vojenský personál NATO je už dávno na Ukrajine. Rusi vraj na bojisku zachytili francúzštinu a angličtinu. "Nič dobrého na tom nie je, v prvom rade pre nich, pretože tam umierajú vo veľkých počtoch," dodal.

Na otázku, či v súvislosti s ukrajinskými vojenskými akciami považuje za potrebné obsadiť ukrajinskú Charkovskú oblasť, Putin odpovedal, že pokiaľ budú útoky pokračovať, Rusko vytvorí nárazníkovú zónu z väčšieho množstva ukrajinského územia, aby bránilo ruské územie.

„Sanitárna zóna“ na ukrajinskom území

„Nevylučujem, že vzhľadom na tragické udalosti, ku ktorým dnes dochádza, budeme nútení v určitom okamihu, keď to budeme považovať za vhodné, vytvoriť na územiach, ktoré sú dnes pod kyjevským režimom, určitú ‚sanitárnu zónu‘,“ povedal ruský diktátor, ktorý svoju armádu do susednej krajiny poslal pred viac ako dvoma rokmi.

Taká zóna by vraj mohla byť dostatočne veľká, aby zamedzila prístupu výzbroje vyrobenej v zahraničí na ruské územie.

Putin si vraj tiež praje, aby sa francúzsky prezident prestal snažiť vojnu na Ukrajine zhoršovať, ale aby hral úlohu pri hľadaní mieru. „Zdá sa, že Francúzsko by mohlo zohrať určitú úlohu.

image

Ukrajinci nám zničili vrtuľník, hlási Podnestersko. Provokácia, tvrdí Kyjev a Kišiňov

„Ešte nie je všetko stratené,“ myslí si. „Hovorím to stále dookola a poviem to znova. Sme za mierové rozhovory, ale nie len preto, že nepriateľovi dochádzajú náboje,“ povedal Putin.

"Ak chcú skutočne, vážne, dlhodobo budovať mierové, dobré susedské vzťahy medzi oboma štátmi, a nie si len na jeden a pol roka až dva roky urobiť prestávku na prezbrojenie," podotkol. Práve obavy z toho, že Rusko v prípade prímeria len doplní zásoby a zaútočí znova, pritom ukrajinskému veleniu bráni na niečo také pristúpiť.

Kritiku ruských volieb odmieta

Na kritiku ruských volieb povedal, že ani americké voľby nie sú demokratické, zastal sa Donalda Trumpa, ktorý čelí niekoľkým súdom. „Celý svet sa smeje tomu, čo sa tam deje,“ povedal Putin o Spojených štátoch. „Je to jednoducho katastrofa – nie je to demokracia – čo to preboha je?“

Prvýkrát od smrti ruského opozičníka Alexeja Navaľného tiež vyslovil jeho meno a poznamenal, že jednoducho „zomrel“. Opozičný politik náhle skonal vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom v polovici februára. Odpykával si tam niekoľko trestov za prehrešky, ktoré boli podľa Navaľného vymyslené a účelové.

image

Putin považuje víťazstvo vo voľbách za dôkaz, že sa Rusko uberá správnou cestou. Posilním armádu, sľubuje

Niekoľko dní pred smrťou Navaľného bola podľa Putina uzavretá dohoda o jeho výmene. „Povedal som: ‚Súhlasím‘. Mal som jednu podmienku. Vymeníme ho, ale on sa už nikdy nevráti,“ potvrdil predchádzajúce informácie o tejto dohode. Vdova po Navaľnom Julia obvinila Putina, že jej manžela zabil. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že toto tvrdenie je jednoducho mylné.

01 - Modified: 2024-03-18 09:33:37 - Feat.: 1 - Title: V Rusku neboli podmienky pre slobodné a demokratické voľby, uviedlo Francúzsko 02 - Modified: 2024-03-18 09:32:50 - Feat.: 1 - Title: Ruská propaganda hlásila, že v Európe bude veľká zima. Realita? Plyn od Moskvy berie SPP a OMV 03 - Modified: 2024-03-18 08:17:27 - Feat.: 1 - Title: Posielam svoje gratulácie bratskému národu Ruska, tvrdí prezident Venezuely. Putinovi blahoželal aj vodca KĽDR 04 - Modified: 2024-03-17 19:43:56 - Feat.: 1 - Title: Bezkonkurenčný víťaz. Podľa exit pollu v ruských prezidentských voľbách vyhral jednoznačne Putin
01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:58