Správy o výsledkoch ruského prezidentského kandidáta a úradujúceho prezidenta Vladimira Putina v posledný deň prezidentských volieb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podvrhli polovicu hlasov? Kremeľ žiadal ráznu výhru, z Putina je ázijský diktátor

18.03.2024, 20:32
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin získal viac hlasov než kedykoľvek predtým napočítali bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi, a tesne sa priblížil rekordom autokratov zo Strednej Ázie, ktorí bežne dostanú vyše 90 percent.

Vladimir Putin podľa oficiálnych výsledkov v ruských voľbách získal 87,3 percenta hlasov, hoci asi polovica bola podvrhnutá. Ide o rekord pre súčasné Rusko: v množstve hlasov, falšovaní aj účasti, ktorá presiahla 77 percent.

Putin získal viac, než kedykoľvek predtým napočítali bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi, a tesne sa priblížil rekordom autokratov zo Strednej Ázie, ktorí bežne dostanú vyše 90 percent.

S konštatovaním prichádza ruský spravodajský portál Meduza, pôsobiaci v lotyšskom exile. Tvrdenie o až polovici sfalšovaných hlasovacích lístkoch zverejnil portál Novaja gazeta Jevropa, taktiež fungujúci v Lotyšsku v Rige. Odvolal sa pritom na vlastné výpočty, podniknuté metódou matematika Sergeja Špilkina, ktorá umožňuje odhaliť anomálie v celkovom počte hlasov.

image

KOMENTÁR: Putin stratil zvyšky hanby. Teraz si pôjde pre Charkov a Odesu

Falšovalo sa tak veľa, že je prakticky nemožné štatistickými metódami vymedziť "poctivé" hlasy, napísal portál, pôsobiaci v lotyšskom exile.

Pripomenul, že bez započítania elektronického hlasovania sa na voľbách zúčastnilo 74,5 milióna voličov, z ktorých podľa ústrednej volebnej komisie bezmála 65 miliónov hlasovalo za Putina. Aspoň 31,6 milióna hlasov bolo podľa výpočtu portálu sfalšovaných.

Špilkinova metóda podľa portálu umožňuje odhaliť, koľko hlasov bolo víťazovi "pridané" podvrhnutím sfalšovaných volebných lístkov a "prepísaním" protokolov o výsledkoch.

Ak by totiž voľby boli poctivé, pomer rozdelenia hlasov medzi víťazov a ostatných kandidátov by mal byť všade viac-menej rovnaký, zatiaľ čo podvrhnuté hlasy ovplyvňujú ich rozdelenie a zvyšujú účasť aj výsledok.

Putin chcel aspoň 80 percent

Vnútropolitický odbor prezidentskej kancelárie skutočne prekročil ukazovatele stanovené pred voľbami. Prezidentská kancelária, ako Meduza opakovane písala, stanovila regionálnym správam dosiahnuť 80 percent pre Putina a účasť vyše 70 percent.

Meduza disponuje predvolebnou stratégiou, vypracovanou vedením jedného regiónu, a v tomto dokumente bol cieľ uvedený práve takto. Dosiahnuť sa ho plánovalo predovšetkým mobilizáciou štátnych zamestnancov a pracovníkov firiem blízkych štátu.

image

Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda

Podľa slov dvoch regionálnych predstaviteľov, s ktorými Meduza hovorila za podmienky, že neuvedie mená, v posledných týždňoch pred voľbami zaznelo z prezidentskej kancelárie "želanie, aby viac ako 80 percent (pre Putina) bolo výraznejšie".

V dôsledku sa 80 percent začalo považovať za úplné minimum a veľa regiónov usilovalo o 85 percent. Zdroj blízky Kremľa zdôraznil, že šéf vnútropolitického bloku Sergej Kirijenko "naozaj chcel predviesť prezidentovi veľmi vysoké čísla, a to aj urobil".

Expert na politické technológie z jedného z regiónov "vypichol" ešte jeden faktor tak vysokého výsledku: "To bol Ďaleký východ. Tam zrátajú výsledky rýchlejšie, a potom ďalšie regióny chcú ukázať ešte lepšie čísla. Latku nastavili vysoko. "

Ďaleký východ? Prezidentova opora

Naozaj vo väčšine ďalekovýchodných regiónov získal Putin viac ako 85 percent. 80 percent dostal len v Chabarovskom kraji, čo je región, ktorý ešte celkom nedávno viedol Sergej Furgal (ktorý nebol vnímam ako človek Kremľa a bol medzitým zatknutý a odsúdený do väzenia, čo v regióne vyvolalo vzácne protesty - pozn. red).

Hodnostár jedného z regiónov uviedol, že 85 percent pre Putina žiadal prezidentov predstaviteľ pre Ďaleký východ, vicepremiér Jurij Trutnev: "Chcel ukázať, že Ďaleký východ je prezidentova opora, a nie oblasť protestov. Ukázal. "

image

Putina v niekoľkých mestách mimo Ruska porazil vo voľbách protikandidát, s výrazným náskokom viedol v Prahe

V Kremli nevidia problém s takýmto výsledkom Putina. Dva zdroje blízke prezidentskej kancelárii zdôraznili, že Kirijenko je s výsledkami volieb spokojný a nepokladá ich za exces. Podľa zdroja z vedenia vládnej strany Jednotné Rusko Kirijenko už zavolal väčšine ruských gubernátorov a poďakoval im za pomoc pri voľbách.

"Bez ohľadu na to, že sa hovorí, že to prehnali, za víťazstvo sa netrestá. Najvyššiemu vedeniu sa to páči. Pokladajú to za reálnu podporu. Kirijenko to vie Putinovi prezentovať a predať, a to je hlavné," zdôraznil jeden zo zdrojov blízkych Kremľa.

Vzorne lojálna Moskva

Zdroj upozornil na výsledky v Moskve. V hlavnom meste Putin podľa oficiálnych údajov získal viac ako 85 percent, teda len o trošku menej, ako v priemere po celej krajine: "Predtým tu bolo zaostávanie - v predchádzajúcej kampani o viac ako päť percent. Teraz je Moskva vzorne lojálny región. (Starosta Sergej) Sobjanin to prezidentovi môže predať ako svoj úspech - spacifikoval hlavné mesto. "

Druhé miesto vo voľbách získal komunista Nikolaj Charitonov, ktorý dostal vyše štyri percentá hlasov. Tretí bol s nepatrným odstupom kandidát Nových ľudí Vladislav Davankov, za ktorého nabádali hlasovať mnohí ruskí opozičníci ako za najviac liberálneho kandidáta.

Posledný skončil líder Liberálnodemokratickej strany Ruska Leonid Sluckij so ziskom mierne cez tri percentá.

image

Rusko sa zatiaľ drží nad vodou, vraví expertka. Ekonomika sa však kvôli vojne prehrieva, chýbajú pracovné sily

Spočiatku prezidentská kancelária počítala s tým, že druhý bude práve Sluckij, ale ten v kampani neuspel a Kremeľ sa neodhodlal k výraznému falšovaniu. V deň volieb zdroje blízke prezidentskej kancelárii hovorili, že druhý skončí pravdepodobne Davankov, ale šancu má aj Charitonov.

"Davankovi nebránili (skončiť druhý). V mnohých regiónoch naozaj skončil druhý, ale nedotiahol to do konca. Charitonova podporili verní voliči komunistov, plus mal výhodu u vedenia južných regiónov a národnostných republík, ktoré Davankova nechápali," vysvätil zdroj blízky Kremľa.

Štátne médiá podľa neho aj tak budú Charitonov výsledok prezentovať ako porážku komunistov, ktorí získali "rekordne zlý výsledok a nedosiahli ani na desať percent".

Celkovo si v Kremli nerobili prílišné starosti, kto konkrétne bude druhý: "Charitonovovi tiež nebránili. Skončil druhý. Druhý so štyrmi percentami nie je ako byť druhý s desiatimi percentami. Všetci kandidáti boli rovnako slabí. Okrem toho prvého. "

01 - Modified: 2024-03-18 18:27:22 - Feat.: 1 - Title: Putin oslavoval na Červenom námestí, pripomenul anexiu ukrajinských regiónov 02 - Modified: 2024-03-18 15:37:52 - Feat.: 1 - Title: Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku. Zasiahnu ľudí z justičného systému 03 - Modified: 2024-03-18 14:06:10 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce vytvoriť zónu na ochranu pred Ukrajinou, pre Kyjev ide o dôkaz eskalácie 04 - Modified: 2024-03-18 13:15:55 - Feat.: 1 - Title: Očakávané víťazstvo. Ruská volebná komisia sčítala všetky hlasy, Putin získal viac ako 87 percent 05 - Modified: 2024-03-18 12:12:00 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ neprijíma kritiku Západu ohľadom volieb, ide o absurdné výroky, uviedol hovorca Putina 06 - Modified: 2024-03-18 11:47:28 - Feat.: 1 - Title: Blinken varoval pred šírením dezinformácií umelou inteligenciou, zdôraznil podporu demokratických hodnôt
01 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 04 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 05 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:00